Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента

Брюксел ще насърчава колективното договаряне
14 яну 2020 21:15,
154
Еврокомисията отложи европейската минимална заплата до есента
Снимка: БГНЕС


Европейската комисия отложи обещаното през първите 100 дни от мандата ѝ предложение за въвеждане на задължителна минимална заплата във всички държави от ЕС. Вместо това днес Комисията реши да започне консултации с националните и европейския парламент, синдикатите, гражданското общество и страните членки. Те ще продължат 6 седмици, след което Комисията ще направи ново предложение въз основа на тях, което ще се обсъжда още 6 седмици, обясни социалният еврокомисар Николас Шмит.

Еврокомисията ще предложи законодателна рамка за минималната заплата най-рано през лятото, но по-вероятно през септември, добави той.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви след избирането си, че предложението ще бъде направено през първите 100 дни след встъпването ѝ в длъжност, но идеята срещна яростна съпротива сред скандинавските държави, в които минимална заплата няма, а трудовите възнаграждения се договарят по браншове между работодателите и работниците.

Социалният еврокомисар обясни, че Еврокомисията няма да задължи шестте държави, които нямат минимална заплата да въведат такава, а ще предложат "икономически и социални критерии" при определянето ѝ в останалите 21 държави, които имат, за да позволи тя работещите да водят "достоен живот".

Шмит посочи, че в държавите с колективно договаряне, трудовите възнаграждения са по-високи, затова Комисията ще насърчи страните членки да използват по-активно формулата, вместо минималната заплата да се определя от правителствата. Мотивът е, че работодателите и синдикатите познават условията в браншовете най-добре.

Еврокомисарят изрично подчерта, че не става дума за уеднаквяване на минималното възнаграждение във всички държави.

Идеята за европейска минимална работна заплата беше лансирана от вицепрезидента на Комисията Франс Тимерманс, който беше кандидат за неин шеф, като той предлагаше тя да се обвърже със средните доходи и да се индексира, когато те нарастват.

"Никога не сме предлагали еднаква заплата. Това, което казваме е, че ще работим за правна рамка за установяване на заплатите", каза Николас Шмит, като обясни, че според Комисията не във всички държави заплатите сега гарантират "достоен живот", което създава условия за дъмпинг в страните, където доходите от труд са по-високи.

Еврокомисарят съобщи, че консултирането със социалните партньори и правителства е изискване по Лисабонския договор, което Комисията ще спази преди да излезе със законодателна инициатива.

В момента най-ниската минимална работна заплата е в България. От 1 януари тя беше повишена на 610 лв. Най-висока тя е в Люксембург - 1738 евро месечно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
33
 
! Отговори
шматка преди 4 години
Стига с тази МРЗ.Трябва М часова ставка
28
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
27
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей добре че е ЕС да ни оправят, че иначе кой да даде "достойно" заплащане
26
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко да каже на Тръмп, че дава по 20 долара коледна добавка и не на всички пенсионери.
25
31
 
11
 
! Отговори
до 28 преди 4 години
в "белия свят", дишлььо, на тебе няма кой да ти даде и 3000 лв, ама наемът ще ти е 2000 от тях, а за 10000 левчета трябва да разбираш колкото мене, ама на мен и тук ми ги дават, защото никой не му пука къде се намираш, като работиш... тия суми, дето си ги мечтаете са преди данъците, а там дето ви се ловка най-много данъците са 50-60% от заплатата и СЛЕД това започвате да спестявате за пенсия и здравно осигуряване
24
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ние тук си мечтаем за заплстки в стил барабар Петко с мъжете. На кое отгоре заплатите ни да се изравнят със западноевропейските? Икономиката ни е под всякаква критика, повсеместна корупция и шуробаджанащина...Всеки, който е ходил в западна Европа е виждал какео значи работещи икономики и продпериращи държави. За огромно съжаление, ние сме ди дрипльовци и, аз лично, не виждам как дори ще ги доближим онези с големите заплати.
23
12
 
33
 
! Отговори
до Танер преди 4 години
Явно си зле прикрит робовладелец експлоататор. Ако не беше, щеше да знаеш, че в белия свят с равностойността на 3000 лева започват стартово хора, които не умеят нищо.А тези които умеят се котират от 10000 нагоре.
22
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко ,още един мандат на герб и ще станем Швейцария на Балканите.
21
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА АКО СТАНЕ ГЕРБ НЯМА ДА ХВАНАТ И 5%
20
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АКО НЕ Е ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.
19
1
 
26
 
! Отговори
Мюмюн преди 4 години
А аз нямам пари за лук...
18
35
 
20
 
! Отговори
Танер преди 4 години
Вместо да тролите си вдигнете главите и се почнете да работите искате 3000 бона на месец стартово ама в същото врвме неможете да правитв нищо повече освен да продавате цигари на лавката и билетчета
17
5
 
12
 
! Отговори
Мд преди 4 години
Когато въведат уеднаквяване на минималната заплата,голямо пищене ще падне!Турци,комунисти и афропомаци ще режат вени!
16
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заплатите може да са много по-високи, но първо трябва да се оптимизира цялата организация и са се намалят драстично работещите особено администрация и второ, може би първо дори, работодателите да поставят служителите си, като приоритет, а не колата, жената, любовницата, почивки и куп безкрайни лични разходи.
15
6
 
19
 
! Отговори
Гордо турче преди 4 години
В Турция винаги е били и ще бъде мизерия!
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айдее, кризата започва. Тоя път ще е от Европа. За отмъщение на американците. Нищо де, през 20-те на миналия век в СССР имаше секскомуни Па колко години изкараха още!
13
11
 
21
 
! Отговори
Гордо българче преди 4 години
В България винаги е било и ще бъде беднотия и мизерия.
12
1
 
21
 
! Отговори
do 11 преди 4 години
30ЛВ дават ако нямат родителите нормална заплата ! аз 1100-1200 жената и тя толкоз а децата ... нямат 30 лв
11
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 300? на месец не ставам.
10
2
 
52
 
! Отговори
ha преди 4 години
Хубаво, според статистиката, на българина му трябват 661 лв. за да живее добре. Ок. Значи за мен и жената по 610 лв. Ами за двете деца? Откъде за тях да взема още 1220 лв. всеки месец? Значи на семейстов му трябват да живее добре, около 2500 на месец. Е как да стане като в семейството има приход от само половината?Държавата ако си мисли че като плаща 30 лв. майчинство и осипва хората с пари - лъже се. Ама май нас повече ни лъже.