С една минимална заплата в ЕС: За България 760 лева?

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави
18 яну 2020 07:30, Петя Славова
189

 

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз? Европейската комисия планира започването на консултации по предложението минималното възнаграждение да е 60% от средната заплата във всяка страна от ЕС.

Идеята е икономическо сближаване между отделните държави. По данни на Евростат около 110 млн. европейци са изложение на риск от бедност. Целта на предложението е техният брой да намалее, съобщаваBulgaria ON AIR

.Ако бъдат приети, промените ще засегнат жителите на 22 европейски държави от ЕС, където законово е установена минимална работна заплата.

Още по темата

В останалите 6 този тип възнаграждения са договорени по браншови и друг механизъм. Това са: Дания, Финландия, Австрия, Швеция, Италия и Кипър.

Вече е ясно, че единна минимална заплата във всички страни от ЕС няма да има, но ако се въведе правилото тя да е 60% от средната, то в България, минималната ще бъде 760 лв.

В момента сме начело на класацията по най-ниска минимална заплата – тя е 316 евро. До нас се нареждат Латвия, Румъния и Унгария.

10 са държавите, където заплатата се движи от 500 до 1000 евро.  Минимална заплата над хиляда евро получават в Испания, Великобритания, Франция, Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия и Люксембург. Именно в Люксембург минималната месечна ставка на работника е 2090 евро.

Вече са открити консултациите от страна на Комисията. Участват представители на синдикатите и работодателите на европейско ниво.

"У нас работодатели и синдикати преговарят за създаване на механизъм, в който да се засили договорното начало при определяне на мин работна заплата", обясни зам.-председателят на БСК.

Предстоят шестседмични консултации със социалните партньори. През април Комисията ще е готова с окончателния текст на промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
3
 
! Отговори
Мони преди 4 години
Този дето по цял ден гледа сериали в Англив уж за 2000 скоро ще го изритат.
52
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак някой чете като дявола евангелието. Отново гледаме както в Румъния ще вдигнат пенсиите с 40%. Но пропуснахме последващото новина, че в Румъния няма да има пари за пенсионираните родени след 1974. Нищо, че още няма конкретни предложения за обсъждане в Еврпейската комисия, при всички случаи минималната работна, ако се приемат изтеклите неофициално варианти, то в България тя ще бъде намалена. Та лапайте още мухи. Вместо да ползвате курсовете за преквалификация, които предлага и Бюрото по труда.
51
8
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Всяко озкуствено увеличаване на заплатите води до инфлация. И след два месеца ще сте в същото положение.
50
2
 
11
 
! Отговори
до 51 преди 4 години
Сложил съм ти минус , защото посоченото от теб позиции се от отнасят най вече за София и още два града ...а останалите!?А защо според теб не са заети?
49
7
 
10
 
! Отговори
Предател Предателов преди 4 години
оф майкоооо.В изпадналата Англия гледам филми и сериали по цял ден за 2000 паунда след данъци. Но почакайте има и още.Със 8.21 минимум на час аз мога да си купя ядене за дене или 2.85 Свински ребра със сос от Лидъл и салата за 1.50 и 1.5 литра мляко за 1.50 =7,70 до тук. Какво друго незнам но със сигурност знам че заплатата се ждига от 8.21 на 8.90 от 6 Април. Е хайде със здраже редактори и да не забражите да го изтриете този западен дегенериращ и разпадащ се коментар на предателя :D :D :D
48
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До чудя се...Получаващите по 2 или 3 хиляди може да искат до получават по 4 или 6 хиляди лева на месец. Не знам защо хората си мислят, че ако някой взема 2 хиляди е богат.
47
16
 
11
 
! Отговори
чудя се... преди 4 години
Добре де, не споря, че сме зле и на опашката. Но едно бързо търсене в джобс.бг и масово ми излизат заплати по 2-3 хил лв, бруто. Но трябват умения, знания, език. Като чета коментарите тук излиза, че всички бутат кашони в била за 800лв, а това не е точно така.Кофти фактът тук е, че масово добре платените професии са компютърни.И след като ми нацъкате минусите, моля да ми обясните, защо.
46
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросът с минималната заплата ще се реши с масова стачка. Трябва българите да се обединят и да стачкуват. Така работодателите ще клекнат и ще им изпълнят исканията.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната манипулация, на която оФцете се хванаха. Не е 60% от средната официална заплата, а 60% от медианната заплата, която пишман преводачи превеждат като средна заплата. Сега оФцете искат единната минимална заплата, мислейки, че ще е 760 лева, а като получат 450-480 лева минимална брутна заплата, вече ще е късно да протестират. Не случайно работодателите са съгласни с тази единна минимална заплата, въпреки че досега протестираха срещу сегашните 610 лева.
44
3
 
13
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Ако в България минималната заплата не е поне 500 евро, нема да има никакъв фючър.
43
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 години
Прочетено в Wall Street Journal от 15 януари 2020 година.The plan, released Tuesday by Commissioner Nicolas Schmit, would push EU countries to set national minimum wages, perhaps equal to 60% of the countrys MEDIAN wage. За България 60% от медианата е около 480 лева.
42
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЗаЧуждестранните фирми в България използват квалифициран труд и плащат малко за това. За това са и избрали да инвестират в България.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До програмистПечалбите се увеличават, когато се обслужват платежоспособни клиенти.
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Ако карат тирове е възможно да вземат 3000.
39
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо от ЕС да ни въвеждат минимална заплата от 1000 евро както е във Франция
38
9
 
14
 
! Отговори
сф преди 4 години
Редовно си купувам цигари от квартално павильонче. Установявам, че всеки втори си купува "талончета" Аз, за моя порок харча по 150 лв. на месец. А, бабичката, която лъха по 20 лв за хазарт, колко харчи за порока си не ми се мисли. Ами "разбирачите" в пунктовете за спортни залози по колко харчат ? Явно и тези заплати и пенсии са ни в повече !
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сте задрънкали с тия програмисти, ще ви кажа че има повече шофьори които взимат същите пари....25000 ни е ай ти сектора....не знам каква е тая мантра, в европейските държави изобщо не става на въпрос за рия програмисти...един учител например взима 40 000 евро заплата, колкото ай ти, колкото строители и т.н....Това с ай ти в Бг и 3к заплата се преекспонира
36
4
 
7
 
! Отговори
Capital преди 4 години
Относно Лондон/АнглияПо £30-40 са напълно достатъчни на човек седмично. Без да се лишаваш от никаква храна. Ако спестяваш от храна, за мен си си ***.Имам познати го правят, но си купуват все нови дрехи и телефони. Това не го разбирам!Относно наема, ако взимаш £1300 и го плащате с половинката половината ти доход е за наем. Прилично жилище под £1300 няма. И все пак с остатъка си живееш не лошо. За спестявания не говорим при тази заплата!
35
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 4 години
Странна работа. Във всички текстове от източници извън България пише за 60% от средната медианна заплата, само в България чета за 60% от средната заплата. В нормалните държави медианната средна е около 80% от официалната среднопретеглена средна заплата, а в България е около 62%.
34
2
 
20
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Чужденец Така, но още по-лошо е качеството на българския псевдобизнес. Потомците на тези, които ни учеха на марксизъм-ленинизъм, социалистическа икономика. история на БКП и ред други глупости са днешните ни капиталисти. Бившите ДС офицери, които ни дебнеха по курортите да не се "съешаваме" с чужденци сега са банкери и капиталисти и мъдро раздават акъл колко ни била ниска производителността.