Борисов се похвали: България се дава за пример за мерките срещу COVID-19

Единственото лекарство обаче си остава асоциализацията
Обновена: 17 мар 2020 21:30 | 17 мар 2020 21:12, Камелия Цветанова
413
Борисов се похвали: България се дава за пример за мерките срещу COVID-19
Снимка: МС

България е посочена за пример от всички за навременните, бързи и правилни мерки, взети срещу разпространението на коронавируса. С това се похвали премиерът Бойко Борисов след
консултативно заседание на Европейския съвет във връзка със заболяването COVID-19.

"Към нас нито една претенция или забележка нямаше от Съвета и ЕК, от колегите", каза той.

Още по темата

Премиерът цитира думите на френския президент Макрон, който днес обяви, че Франция е във война и добави: "по -лошо е от това да имаме физически противник, защото противникът, който имаме в момента коронавирусът е невидим, лети във въздуха".

По думите му мерките, които България въведе още на 28 февруари, една по една се предприемат от всички страни в ЕС.

"Някои са много закъснели и заради това сега действат панически, прибързано, а някои държави буквално рушат репутацията на ЕС", отсече Борисов.

Според него в България положението е по-добро и защото няма мигрантски натиск.

"Има държави в ЕС другите държави комбинацията от нелегални мигранти и коронавирус, създава невероятни трудности и невъзможност да се справят", каза той.

Премиерът призна, че единственото до момента лекарство е асоциализацията.

Борисов съобщи, че на днешното заседание лидерите на страните от ЕС са взели решение да бъдат затворени границите на Съюза за граждани на трети страни.

Чака се само датата.

По думите му абсолютно ще бъдат забранени пътуванията с цел туризъм.

Камионните със стоки обаче ще продължат да пътуват из европейските пътища, за да снабдяват със стоки.

"За нас е много важно, защото имаме голям износ, важно е да не счупим икономиката, защото спрат ли се нашите доставки, чуждите фирми бързо ще се реорганизират и ще загубим", призна той.

Освен това ЕС ще поръчва маски, защитни облекла, ръкавици, лекарства, тестове, респираторните апарати и ще ги разпределя на страните.

Отделно всички фабрики у нас, които могат да произвеждат такива облекла, ще реорганизират производството, защото търсенето е огромно.

Бойко Борисов съобщи още, че тази нощ всички наши сънародници, които неправомерно са спрени на границата на Полша, Хърватия, Унгария, Словения и други страни ще бъдат прекарани през тях с полицейски екскорт.

"На две групи бедстващите хора ги деля - едните, които се прибират и са абсолютно неправомерно спрени по граници и други като авантюристи, когато целият свят набираше страх то коронавируса, те си тръгнаха на екскурзия", каза още той.

Премиерът предупреди тези, които се връщат незабавно да се приберат вкъщи и в следващите 14 дни да не се виждат с близките си, иначе ще понесат силата на закона.

 "Ще бъде изключително строги, не е приятно да се затваря един град, да се харчат ресурси", призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
17
 
! Отговори
Елф преди 4 години
Заразените продължават да нарастват прогресивно, само защото границите са отворени.
39
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези, които следят ситуацията по света са наясно, че България беше една от първите, която взе такива драстични мерки. Като чета коментарите тук си личи колко много хора си нямат грам хал хабер от света.
38
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пример за простотия.Кой му е казал че сме били за пример и с какво сме за пример.Пак нещо ни баламосва.Вие сте прости и аз съм ***.
37
3
 
18
 
! Отговори
Плевен д'ге преди 4 години
Потвърждавам казаното от борчето. Днес си разхождах кучето в района на Стара гара-Плевен и познайте какво имаше във вагоните. Бали с *** разбира се. И сега ако идете ще са там. Италианските *** не са спирали да идват просто се излъгаха хората с ПР акции. Който не вярва да иде и да провери.
36
3
 
19
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Тиквата, я кажи на европейските си колеги за ония дето нарушиха карантината и влязоха в една кръчма да се напият още на същия ден!Тиквата, кажи и за оня тираджия под карантина дето си хванал тира и забягна за Европа! Кажи си пред твоите западни колеги строоогите мерки, бе *** мутрагенски неземен дето ги прилагаш тук срещу вируса!
35
17
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
Бойко,Гешев,Мутафчийски спасяват България!Другарите от БСП и техните другари Костовисти вият на умряло и искат военно положение за да може президента да управлява:)?):):)А президента ги качи преди 10 дни на Шипка и ги призова да не се подават на манипулациите,че много хора не трябва да се събират на едно място:):):):)Стари партизански номера:):):):)
34
3
 
9
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
забравих порко и да те питам за евент 201 и какво ти презентираха в давос по темата. това е симулация на глобална пандемия. направена октомври миналата година. представена е на световния елит у давос. видяха че раите по света надигат глава и намериха с кво да ни цапнат. просто са прекалено много случайности. според мен вируса е или фалшив или безобиден и просто гледат старците дето умират да ги припишат на коронката. порко кажи бе. че и се изтърва че някой го е пуснал. сега беше и в израел два деня да го подковат едно хубаво и да му налеят акъл. предател.
33
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бокича вече няма ден без простотия... От вътре му идват ей...
32
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе не харесвам Борисов, ама за момента се държи общо взето адекватно - опитва се да ограничи заразата, без да изпада в крайности, каквито предлага отявления нео-комунист Гешев за арести на цели градове и пр.!Дано успеем да овладеем заразата, а Борисов да успее да овладее откачените мераци на Гешев
31
6
 
14
 
! Отговори
Лилия преди 4 години
Този пак започна да се прави на велик.Има много случаи на заболели и неизследвани.Предпазни средства никакви,пълно безхаберие.Частните болници са извън случващите се събития.Те могат само пари да вземат.
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала Бойче!!!! Перфектен си за плебca! Неповторим! Пълна хармония с матряла! Господ здраве да ти дава, тоя народ ще те избира още 30 години.
29
7
 
5
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 4 години
.........ЗА ТЕЯ КОИ НЕ ЗНАЯТ......МОЯТА БОРБА......МАИНЕ КАМПФЕ СУЖУКАНА !.................ШЕ ИМА ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО МЕСЯЦ АФГУЗ !.....
28
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Правиш по 50 теста на ден и имаш 7-8 болно и те дават за пример. Сега си представи да не правиш никакви изследвания. Тогава няма да имаш болно и ще си топа на Европата. Тиквена логика.
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Барба Ганьос!
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мишо бирочетоТова ли е опорната точка за тая вечер от централата на БСП?
25
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 27Това за Тръмп и ваксината са гупости.Театри.В САЩ си имат ваксина,тестват си я вече официално,а неофициално си я имат. Дано германците побързат с ваксината,че замина ЕС.
24
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питат го за предприятията с по 1000-2000 работника нагъчкани и без защита, той започна да си хвали производството на костюми и маски
23
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно да се наговорят толкова гл.у.пости за толкова време!Респект!
22
7
 
6
 
! Отговори
САВЕЦКА USA преди 4 години
.......У МОМЕНТА СЕ ПИШЕ МОЯТА БОРБА !.....
21
4
 
14
 
! Отговори
HBK преди 4 години
"Премиерът призна, че единственото до момента лекарство е асоциализацията".Съжалявам, но премиерът греши. "Асоциализацията" не е лекарство (такова засега няма), а мярка за ограничаване на последствията от епидемията/пандемията. Освен това, дори и да има ефект социалната изолация (това е по-правилния термин) предполага и редица негативи - трудности със снабдяването с храна, медикаменти, гориво и енергия; проблеми с транспорта, с бизнеса и в крайна сметка с икономиката. А това значи и проблеми със здравеопазването. Не е изключено опасността от "мерките" да се окаже по-голяма отколкото тази