Ангела Меркел убедена, че е жертва на руски хакери

Канцлерът на Германия имала "солидни доказателства"
13 май 2020 20:30, Нели Христова
65
Ангела Меркел убедена, че е жертва на руски хакери
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни германското издание Der Spiegel публикува информация, че руските тайни служби са откраднали множество имейли на канцлера Ангела Меркел по време на хакерска атака през 2015 година. Днес самата Меркел потвърди, че има "солидни доказателства", че е била жертва на руска хакерска атака.

Москва обаче продължава да отрича твърденията.

Меркел заяви, че все още се опитва да затвърди връзките на страната си с Русия, но "хакерската атака не е направила работата на Германия лесна".

"Все още се боря за добри отношения с Русия, защото съм на мнение, че имаме много причини да продължим дипломатическите си усилия, но това не направи работата ми по-лесна", заяви канцелрът пред парламента, след като бе попитана за доклада, публикуван от Der Spiegel.

Германското правителство обаче не знае, как медията се е сдобила с тази информация.

Бундестагът разбра, че системата му е хакната през май 2015 г., но не успя да потвърди каква информация е била открадната. 

На 5 май Германия издаде заповед за арест на заподозрян руски служител на военното разузнаване, за който се твърди, че е извършил атаката през 2015 г., съобщава вестник Süddeutsche Zeitung. 29-годишният заподозрян Дмитрий Бадин също е един от 12-те руски служители, издирвани в САЩ по подозрение, че се намесил в президентските избори през 2016 година.

Според публичнен доклад от ФБР, групата е обвинена в хакерска конспирация, по време на която те са откраднали информация, която са пускали поетапно след това, за да се намесят в президентските избори през 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
3
 
! Отговори
СЛАВА НА РУСИЯ преди 3 години
Русия освободи цяла източна Европа. сащ Не.Германия ,Италия , Гърция си остават окупирани държави от втората световна до сега. Франция мина метър благодарение на Дегол.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комсомолката отново тръгна на лов за вещици.Що не погледне в огледалото по-внимателно...
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стандартно за руснаците.
42
2
 
6
 
! Отговори
Фейк нюз преди 3 години
Ози казал, онзи може би си помислил да каже, една глуха баба чула...А публикувайте доказателствата де!- или да млъкнем или да се посмеем!
41
2
 
9
 
! Отговори
Амнезия преди 3 години
Баба Меркел май забрави преди две години кой я подслушваше.Или янките докато подслушват са прехванали действита на руските хакери :)
40
1
 
19
 
! Отговори
Ja, oder... преди 3 години
Просто е подло да виниш някого в нещо, което всички знаем, че няма никакъв мотив да бъде извършено.Какво не знаят руснаците за Германия когато гледат какво върши Меркел?Ако вярваме на написаното излиза, че Меркел наистина крие нещо от Русия и просто се страхува да не разкрият подлостта й, а не че руски хакери са я хакнали.Ако пък са я хакнали да каже какво са разбрали и да покаже доказателства. По същата логика всеки може да твърди без доказателства каквото си поиска
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лош Путин, брей, хакнал го на бабата
38
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой, който не иска добри отношения с друг, винаги ще си намери пречки. Демонизирането на Русия не спира дори и след разпада на СССР. С такива партньори няма нужда от врагове.
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Океанските дъна са кръстосани от интернет кабели - прикрепваш се към нужните ти и и си слушаш. Войникът спи, службата си върви
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напориста пропаганда, която има за цел да докаже едно голямо НИЩО.
35
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сметките не излизат. Русия е изостанала, Русия е бедна. Германия е богата, Германия е много напред.Тарикат не писка.
34
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При толкова трибуквени служби, които ги има във ФРГ ми изглежда доста съмнително от изостаналата Русия да ги хакнат.Някой доста лъже.
33
2
 
14
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
Русия е лоша, Русия е зла, Русия им е виновна за всичко.Това сме го слушали.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ония години и руснаците се оплакваха, че са подложени на милиони хакерски атаки. Доколкото знам няма никакви сигурни доказателства, че в САЩ и Германия е имало хакерски атаки произхождащи от руското правителство и от руска територия. Сипят се обвинения реално без стопроцентови доказателства. Сноуден разкри, че американците слушат и хакат всички. Другите разузнавания също не дремят и това е реалносттта
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специалисти твърдят, че цяр срещу хакване е шифроването на имейлите пускани през интернет. Германските служби да са се постарали да създадат перфектна сиситема за шифроване на имейлите на своя канцлер. Толкова е просто. А като имат доказателства, защщо не ги обнародват. защото ще разкрият и собствените си методи за слухтене и шпионаж в интернет
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди това пък беше подслушвана от амeриkaнckитe служби..ах горката баба, колко я притесняват ...
29
4
 
16
 
! Отговори
ЛЮТВИ преди 3 години
ОСТАРЯЛА БАБА ОТ ГДР Е НОРМАЛНО ДА СИ МЕЧТАЕ ДА И ПРОНИКНАТ РУСНАЦИ .
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мен ,където и да вляза,в сайтове ,било наши или чуждестранни,веднагами показват телефон ,джимейл,име ивече незнам какво си.Та,като пишат заразни защитени данни,конфедициалности тем подобни,нищо не ми казват.То еподобно като в медицината.Операцията е безплатна,но видиш ли - фокус и понеедно 1500 вече си почерпил ,плюсхотелски.Само като чуеш и оздравяваш на минутата.
27
5
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
що се отнася до бръщолевенията на бабето:-Мисля,че вече..всъщност от доста време,се е ИЗЧЕРПАЛА...Но то пък кой ли от "евролидерите" не е кух балон?!
26
3
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
антивирусната програма НЕ МОЖЕ да спре "нерегламентиран достъп" до данните!!!!Аз лично ползвам от бая години "НОД 32"..Пробвал съм и "Кашперски",и "Аваст", и ..кои ли не..Но САМО "НОД"-а ми върши работа.И това НЕ Е "ОПИТ ЗА РЕКЛАМА" на изделието,МОЛЯ ДА БЪДЕ ОТЧЕТЕНО!!!!......Та:-"Бърникането" в дадено компюторно устройство НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да бъде "вирус"!Просто самата СЪЩНОСТ на така наречения "Интернет" предполага необятни възможности за .."бърникане"..