Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?

Нужно ли е да подкрепим родния туризъм?
Обновена: 16 юни 2020 11:43 | 16 юни 2020 11:41, Петя Славова
273
Туризъм под строй не се прави, ще преоткрием ли българския?
Снимка: БГНЕС

Кризата с COVID 19 удари сектор туризъм доста сериозно, но българите като че ли предпочитат да отидат на почивка в Гърция. Необходимо ли е да подкрепят родния туризъм?

"Туризъм и почивка под строй не може да се прави. Това, което искаме да постигнем с колегите и кампанията "Преоткрий България" е да накараме хората наистина да преоткрият страната ни. Ние имаме чудесна природа, услугите са ни на достатъчно високо ниво и всички колеги се стараят.” Това заяви пред Нова тв Борислав Хаджиев от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според него, българският турист е най-добрия турист.

Още по темата

Той добавя, че секторът е поставен в изключително трудно положение. Сезонът можел да не се случи изобщо. "Всички наши колеги са на мнение, че българският турист е най-добрият такъв, защото ние почиваме истински. Ние не сме като западноевропейците, които са планували почивката и бюджета си още преди година", казва Хаджиев.

"Говорим за две отделни губернии. Едната е хотелска услуга и настаняване, а другата плажове. Вчера прочетох много обидени, които не желаят повече да ни се подиграват. Не може институциите да казват, че нещо е безплатно, а на място да се разбира, че кафето е 8 лв, чадърът е безплатен, но шалтето например е 10 лв.Тези дребни номера обиждат от толкова много години, че човек казва: "Не ви ща номерата" и Гърция е най-близо", коментира журналистът Лияна Панделиева.

Тя обясни, че е от Поморие и там се чувства у дома си. Оказва се, че от там е и актьорът Христо Мутафчийски. Той заяви, че ще почива у нас и ще подкрепи родния туризъм. "Властта направи достатъчно и за тези, които ще почиват в Гърция. На много от тези хора, които видяхме на опашката за Гърция, държавата е помогнала", заяви той.

"Винаги има какво повече да се направи. Нашият бизнес е неизчерпаем процес. Работи се постоянно. Нашата плажна ивица е много голяма. Има малки и големи места, както и хотели", казва Хаджиев. Според него трябва да спрем с негативните оплаквания.

Според Мутафчиев, проблемът е в манталитета на българина. По думите му, нашите хотели са много по-чисти от гръцките.

Панделиева пък опонира, като припомни една шега: "Какво сте се юрнали към гръцкото черноморие, нашето си е бетон". Според нея не е вярно, че броят на българите, които гостуват в Гърция е равен на броя на гърците, които са у нас с цел туризъм, тъй като е направила справка в Националния статистически институт.

"Черноморието ни не се изчерпва с два курорта, имаме от всякакъв тип - малък семеен хотел или голям. Всеки може да си избере", обясни още Хаджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
20
 
! Отговори
komitataда преди 3 години
като видиш кой управлява сектора може да стане ясно останалото а че българина иска да прави пачки без да предлага насреща качествена услуга резултата с е вижда
224
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз лично на море в България не стъпвам. Не ме захранвайте с патриотарски мастурбации ка трябвало било и как едва ли не било патриотизъм.
223
0
 
25
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Тази година във Варна могат да предлагат фекални бани ;)
222
8
 
15
 
! Отговори
V преди 3 години
Българския туризъм го съсипа герб .А й на всякъде по света като не вървят нещата се сменя управлението.Преди герб да дойде на власт беше невъзможно да се строи на самия бряг. По гербаво време Ахмед Доган застрои брега .Герб ни скараха и с Русия и ето го резултата. Също като всички други резултати на герб и при туризма копаем дъното на всички класации. А тази година и пшеница няма да има .Банките мой да се разклатят ;)Само смяна на вастта може да промени нещо.Да се махнат некадърниците от герб .
221
0
 
35
 
! Отговори
345 преди 3 години
Много е скъпо да се почива в България. Цените не са за българи.И въпросът не е само в цените, а в качеството на продукта.А защо не обяват нулев сезон, и не отварят изобщо?Това да слушаш оплаквания цяло лято също е много досадно.Аз например нямам нито хотел или ресторант, трябва ли да се оплаквам защо аз нямам такива неща, а който има хотел или ресторант да му слушам оплакванията? Ами продайте си тези хотели и ресторанти дето ви носят толкова грижи и не си занимавайте с частните си дейности.
220
0
 
31
 
! Отговори
Мими преди 3 години
Сега се сетиха,че българският турист е "добър "турист.Явно е късно.
219
0
 
23
 
! Отговори
Шопа преди 3 години
Кой държи хотелите,банкоматите в сл. Бряг и др. Застрояване,малка пл. Ивица, обслужване,стил и интелект,имаме ли пране на пари,не обичаме чичко бенчев
218
0
 
41
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
не, не е нужно да подкрепим родния туризъм, и не, той не е роден, а мутроден
217
1
 
44
 
! Отговори
С2Н5ОН преди 3 години
Няма да отида на българското море и да нaпълня гушата на поредния тарикат с "Подпорна стена" или друга подобна нагла измишльотина.
216
0
 
35
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Много скъпо излиза в бг, дерат те навсякъде а за качеството на услугите само смях ме напира
215
0
 
41
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Тази година без туристи,догодина събаряне на хотели!Амин.
214
0
 
36
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
"Нашата плажна ивица е много голяма...." СМЯХ В ЗАЛАТА!!НАШАТА Е 370КМ, В ГЪРЦИЯ Е ~ 13000КМ + СТОТИЦИ ОСТРОВИ.ПРЕДИ ДА СЕ ЗАЕМЕТЕ С ТУРИЗЪМ, УЧЕТЕ ГЕОГРАФИЯ!!!ТАМ СЕЗОНЪТ Е 4-5МЕСЕЦА, ТУК 2-3!!
213
0
 
58
 
! Отговори
Личен опит преди 3 години
В Гърция е по-евтино и много по-чисто. Може да казват Византииците били не знам кви си, аз лично лошо отношение не съм видял. Супер обслужване на добри цени и храната е перфектна. У нас е точно обратно :)
212
1
 
54
 
! Отговори
МЕНКО преди 3 години
ГОСПОДИ,ГОСПОДИ В СТРАНА,КЪДЕТО ПОДПИРАТ МОРСКИЯ БРЯГ С...НЕЗАКОННИ ХОТЕЛИ МЕЧТАЯТ ЗА ТУРИЗЪМ!!Трудно е за вярване,че правителството ще удължава сезона-веднъж скъсаното трудно се удължава,само се ...връзва и къса,къса...
211
0
 
52
 
! Отговори
123 преди 3 години
Докато Българските хотелиери и ресторантьори не се научат как се прави честен бизнес, няма да предпочетем нашето море. Те лъжат на всяка крачка, до сега пренебрегваха нас - Българите, но сега видиш ли имат нужда от нас......, е няма как да стане!!!
210
0
 
48
 
! Отговори
Черноморски специали преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРТаксапразен стол, допълнителна чиния. В частна квартира в Поморие, именуваща се хотел, искат по 50 стотинки на ден заради кафе автомата до входа, от който, ако искаш! със собствени пари си купуваш кафе!Само при вас го има това! В никой друг български град, или планински курорт.... и много мразите софиянцитеЛятото е време за почивка - почивайте си и вие ;)
209
0
 
25
 
! Отговори
Хохо преди 3 години
даже не ми се коментира статията. Аз на БГ хотел или ресторант не ходя(и то не защото нямам пари, само на палатки.
208
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да преоткриете, вече над 20 години слагате високи цени, а услугите са под всякаква критика. Дори българите от България ходят в чужбина на почивка! Българите от България ходят в Родината, за да се видят с родители и приятели за 5-7 до 10 дни макс...Така, че докато не се махне карантината за Британци, туризъм в БГ е малко вероятно да има
207
0
 
39
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
Преди , пясъка , въздуха,тревата и морето ,имаше мирис на свобода ! Сега , ..мръсотии, бетон - лабиринт,няма въздух , няма и зелени площи... Вече е трудно да си починеш! Редно е да се съборят половината хотели , и плажовете да се освободят за хората , все пак са държавни, тоест ,на всички ни ...
206
4
 
19
 
! Отговори
sd преди 3 години
Следващият министър - председател ще е Пэвски! Не е ли очевидно? Ако Бочо е пръв на изборите, то ще му трябва коалиция. Но ДПС ще го провалят. После и БСП. Накрая ДПС ще направи правителство на Пeэвски с подкрепата на Бочо! Шиши държи на каишка Бочката. Ако Бочи не е във властта, то гешефтатурата ще го опандизи за 1 минута. Бочо е в капан и мърдане няма,и простотията няма да му помогне! По-старите от нас си спомнят че точно така беше създаден кабинатът на Мултигруп ''Беров''. С мандата на ДПС.