Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторанти и хотели
Обновена: 21 юни 2020 11:46 | 21 юни 2020 08:00, Анисия Иванова
134
Храната в Румъния и Полша е по-евтина от българската
Снимка: Pixabay

Храната в Румъния и Полша е по-евтина, отколкото в България, обявиха от Евростат. Цените на храните у нас са 76,5% от средното ниво в ЕС, т. е. са по-ниски с 23,5%. Същевременно храните в Полша са с 31,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния са с близо 35% по-евтини. Оказва се, че взимаме най-ниските заплати в ЕС, но храната в Полша и Румъния е по-евтина.

При колите, моторите и колелетата цените в България са по-високи, отколкото в седем други страни от ЕС. Цените на личния транспорт у нас са 87,2% от средните в ЕС, като са по-високи отколкото в Румъния, Естония, Чехия, Унгария, Кипър, Полша и Словакия.

Цените на мобилните и стационарни комуникации у нас са 70% от средните в ЕС. Но са по-високи отколкото в Естония, Латвия, Румъния и Полша. При домакинските електроуреди в Полша отново е по-евтино, отколкото у нас.

В България обаче са най-ниските цени в ЕС на ресторантите и хотелите, алкохола и цигарите, разходите за дома, дрехите и мебелите.

Цените на алкохола и цигарите у нас са 62% от средните за ЕС, а в Ирландия са три пъти по-високи. Цените в ресторантите и хотелите у нас са само 45% от средните в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
5
 
10
 
! Отговори
Я преди 3 години
Добро утро свате! Еми, че естествено. Пример: когато една западна компания навлезе в един нов пазар, в нашия случай българския, правят маркетингово проучване за финансовите възможности( покупателната способност) на населението, където ще инвестират. И след това проучване и анализиране стигат до извода, че сивата икономика е в огромно размери. Т.е хората разполагат с повече отколкото печелят. Как става това? Повечето знаят отговора.
73
5
 
15
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Колко хора у нас ходят на ресторант?
72
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стандарта на живот е функция на трудолюбието на един Народ, респективно - мързела !
71
2
 
2
 
! Отговори
Не чу ли преди 3 години
До Уууот генерала, че всички българи са с хронични !
70
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е извода - бедните не е нужно да гладуват, просто трябва да се преместят да се хранят в ресторанти и да живеят в хотели
69
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в цял свят храната е по-евтина отколкото тук
68
3
 
1
 
! Отговори
Ники преди 3 години
УАУ, в страната където се произвеждат храните за целият ЕС, цената им е най-евтина уаааау
67
3
 
17
 
! Отговори
Гарантирано от ... преди 3 години
Какво стана с двойните стандарти при храните?Нали се доказа, че едни и същи стоки в България и Германия са с различни качества?Май ще продължим да ядем и пием *** на по-скъпи цени.
66
4
 
32
 
! Отговори
Boko bo преди 3 години
Дори в Англия е по-евтина. Почти навсякъде е по-евтино, а за контрол и качество няма смисъл да говорим. Съобразно доходите отново е по-евтино. България е държава на Мафията. За едни пачки, а за други сух хлебец и кисело мляко. Изборите идват! Гласувайте!
65
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Германия е по-евтина от българската,но на държавата какво и пука?
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както се разбира, българските гастербайтери в германските кланици взимат месечно брутна заплата от 1700 евро или като се приспаднат данъците това са 1250 евро чисто; А месечните раходи са някъде 900-1000 евро;Иначе това е работа на ковейр и ги спукват от работа. ето това е западно европейската приказка за българина; Както беше казал писателаят Виктор Пасков - Германия - *** приказка
63
4
 
15
 
! Отговори
Ууу преди 3 години
Който иска да яде лесна и немъчена "купешка" храна, както и викаше баба ми-ще плаща и ще мърмори. Ето сега минаха ягодите и черешите, а повечето ги мързи даже да ги берат. Казвам го, защото имаме на едно лозе и никой от нашите приятели и комшии не се нави да ги обере. Всички знаят, че е по-лесно да купиш готово сладко от магазина и да му търсиш кусури, имало консервант, боя и т.н.
62
2
 
17
 
! Отговори
Пари нема, действайт преди 3 години
НАКРАТКОДепутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...
61
11
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Не е баш така.Сравняват *** на големите вериги като Лидл алди с български продукти.
60
11
 
7
 
! Отговори
Да преди 3 години
По-евтина защото заплатите са им ПО-ГОЛЕМИ.
59
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е съвсем така - по лични наблюдения. Освен това, Полша и Румъния са държава с много повече население, което също е от значеие. Пазарът е по-голям и търговците могат да си позволят и по-ниски цени, а и повече разнообразие на стоките. Това всеки икономист го знае. Ние, какво 6 милиона, от които половината пенсионери с малки пенсии...
58
2
 
19
 
! Отговори
ами преди 3 години
КАРТЕЛИ В СКЛАДОВЕТЕ НА ЕДРО
57
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрешко си мисли, че като влезе в Мола, Меркел трябва да го чака на касата да му плати цялата сметка, а той да се качи на колата и да отиде на плажа в Гърция на почивка !
56
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Капиталист: Малко работите, малко печелите, мизерно живеете !
55
5
 
3
 
! Отговори
До 58-DON преди 3 години
РЕЧНИКЪТ Е ТВОЙ,НЕ МОЙ ,ЦИТИРАМ ТЕБ НЕВРЪСТНИ ЖИТЕЛЮ НА ЛЮЛИН!!! Живей и мечтай,мечтитите са безплатни!А невежеството е винаги самоуверено !!!