В Полша не стихват протестите след забраната на абортите

Демонстранти излязоха във Варшава, Вроцлав, Краков и Гданск
30 яну 2021 08:26, Елка Василева
68
В Полша не стихват протестите след забраната на абортите
Снимка: БГНЕС

В Полша снощи за  поредна вечер се проведоха масови протести след влизането в сила на решение на Конституционния съд за абортите.

Във Варшава около 1000 души блокираха централно кръстовище и след това тръгнаха на шествие по пътното платно. Полицията прегради пътя им и използва сълзотворен газ.

Още по темата

Демонстрантите носеха фойерверки, знамена и транспаранти. Някои участнички носеха и зелени шалчета - отличителен знак на протестиращите в Аржентина.

Гневът на протестиращите е насочен срещу управляващата консервативна партия "Право и справедливост", за която се смята, че упражнява неправомерно влияние върху Конституционния съд. Неговото произнасяне ограничи достъпа до аборт.

Протести имаше и в други градове, сред които Вроцлав, Краков и Гданск.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До :-)Проблемът не е само в жените. Прочети коментарите под теб и ще се убедиш. Далеч съм от мисълта, че са писани само от жени.
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПенсионерЗа твое сведение абортът е легализиран за пръв път в Съветския съюз. Първите болшевики са били улралиберални, както бихме се изразили днес. Разрешаването на хомосексуализъм, аборти, разводи, съжителство без брак и др. подобни "достижения" на съвременната либерална демокрация, са част от програмата на болшевиките. По-късно те схващат, че това води до тоталната деморализация на народа и той става непригоден за борба с класовия и външния враг, поради което забраняват тези неща.
5
11
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
В такива като тебе е останала горчилка от комунистите, не се съмнявам. Предполагам заради тези 300 лв . Хубаво сте направили, ей ! Едно демократче по малко ! А поляците трябва да ги изринат тия средновековни тиквеници от парламента и да им се забрани да стъпват в болница и аптека. М...цата им н'нормална. Всичко окей, но и поради медицински причини да забранят аборт. Ник'ва медицина за тия килимяфки.
4
6
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До пияница мистикНАПИСА МНОГО ГРОЗНИ НЕЩА И ГО ЗНАЕШ! КОМУНДЕЛЕ
3
13
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЩЕ СТИХВАТ Я!!!!АБОРТ ДА Е РАЗРЕШЕН САМО ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛУЧАИ А НЕ КОГАТО СИ ИСКАТ!------------АБОРТ Е УБИЙСТВО ДОРИ КОГАТО ДЕТЕТО Е УВРЕДЕНО И ТОВА СЕ ВИЖДА ПРИ БРЕМЕННОСТТА!
2
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Луди ли са поляците? Трябва ли да има бум на криминалните аборти и много жени да загубят живота си, защо ги връщат в средновековието?
1
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искат да изкормват живи деца и това е. Наричат го "човешко право". Сякаш децата не са човеци.