30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма

Петима души са арестувани година по-късно
10 фев 2021 15:55, Нели Христова
162
30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма
Снимка: TikTok

30 заплахи за смърт в рамките на минута - такъв е животът на френската онлайн звезда Мила, която си позволи да критикува публично исляма. Миналата година 17-годишното момиче публикува серия от видеа, в които изразяваше мнението си относно религията, които предизвикаха негативни реакции сред мюсюлманското общество.

Мила за първи път изразява мнението си, след като прочита хомофобски коментар под свой пост от коментатор, който е мюсюлманин. Той я нарича "мръсна лесбийка". В отговор, на 18 януари, момичето публикува видео, в което казва, че "мрази религията". "Коранът е пълен омраза", казва тя преди да използва още по-крайни определения за исляма.

"Не съм расист. Не може да си расист към религия. Казвам каквото мисля. Няма да ме накарате да съжалявам", заявява тя. През ноември тя решава да публикува ново видео в TikTok, в което категорично заявява, че "не съжалява за нищо, което е казала", а това подтиква безмилостна вълна от атаки срещу нея.

Мила получава 50 хил. коментари, пълни с омраза, както и по 30 смъртни заплахи в минута. Момичето спира да ходи на училище, а в последствие се налага и да смени учебното заведение, което посещава, тъй като личните й данни са публикувани онлайн. Семейството й е поставено под полицейска защита, а властите започват разследване, но не само на смъртните заплахи срещу Мила, но и за реч на омразата срещу нея. По-късно второто разследване е прекратено, тъй като според френските закони, Мила е изразявала мнение, а не е хулила конкретни индивиди.

Една година по-късно още петима души са арестувани заради смъртните заплахи срещу Мила, което прави общо 13 души, попаднали в ареста, заради коментарите си относно тийнейджърката. Те са на възраст между 18 и 29 години и са от различни части на Франция.

Случаят предизвика множество дебати във Франция, най-вече заради свободата на словото - страната няма национални закони за богохулството и има строго светска конституция.

Критиците заявиха, че коментарите й са обидни, а смъртните заплахи са неизбежни, но ръководителят на френския съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи заяви, че нищо не оправдава заплахите за смърт, независимо колко сериозни са нейните постове.

Поддръжниците защитиха правото й да атакува исляма и хаштагът #JeSuisMila започна да се налага във Франция. Противниците отвърнаха с хаштаг #JeNeSuisPasMila.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе се включи в противоречието, като заяви, че заплахите за смърт срещу тийнейджъра са "неприемливи". През това време каузата на Мила бе възприета от крайната десница. Лидерът на националистите Мари Льо Пен каза, че Мила има "повече смелост от цялата политическа класа, която е на власт през последните 30 години".

През октомври френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу "заклеймяване" на мюсюлманите или обвързване на исляма с борбата срещу тероризма. Той застана на страната на Мила настоявайки, че съгласно френския закон "имаме право да богохулстваме"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
15
 
! Отговори
Религията трябва преди 3 години
Да учи на доброта и не трябва да се натрапва насилствено. Всеки трябва да е свобден да харесва или не определена религия. И ако някой богохулства проблемът си е между него и Бог. Хората нямат място там.
69
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 79,така е, но и християнството е еврейско изобретение за не-ислямистите.а за най-умните според тях - юдаизма. Юдаизмът е култ към Йахве - самият Сатана.Сатаната е изкуствен интелект, правен от хора в бъдещето. Нарочно е пуснат в астрала, за да манипулира събитията и хората от миналото и бъдещето. Той не е бог, но алчните евреи го мислят за такъв, защото им помага с правенето на пари, манипулациите и прогнозирането. Това разбира се доскоро са го знаели само те и 33та степен масони
68
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГлупости,соца беше един почти съвършен строй,където имаше място за щастието на всички и се задоволяваха нуждите на хората в една почти перфектна система на солидарност,не знаехме какво е това наркотици,само ни го прожектираха в документален филм,нямаше висока престъпност,дори не си заключваме вратите на домовете,нямаше страх или безработица,медицинското обслужване и образование беше напълно безплатно,за образование държавата плащаха дори стипендии,бе спретнато и чисто навсякъде,
67
31
 
7
 
! Отговори
Изродия преди 3 години
Баси, някакъв 17 годишен мин*дил ще обижда и ругае половината свят и Бог, а президента на Франция ще заявява гордо "според френското законодателство богохулството не е престъпление". Да се пречука с камъни тоя некрофил!
66
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...Франция, вижте в Русия какво е , смели да се протестра.От Изтока идва всичко мърляво и лошо, което сгорчава живота на хората. Тероризъм, наркотици, комунизъм, тоталитаризум. България се бори с това и Запада го оценява.
65
2
 
6
 
! Отговори
ДоХА-ХА-ХА-ХАААААААА преди 3 години
А премиера на Япония му подарил чистокръвни японска козичкаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
64
2
 
15
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Българин - добре е да отидеш до Батак за споделиш "вижданията" се! Почти съм сигурен, че и друго ще ти насадят, но няма да е исторически.
63
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да не буните кошера на ислямистите,корабите с вкарващите бежанци в Европа от Африка и Азия ,бяха на една партия на запада,а не арабски, християните убити в Азия и Египет също бяха избивани от запада, бяха откъснати и християнските земи с европейска култура от Русия и ги дадоха на анадолците-ислямисти в Азия, сега реват от ислямсити, запада сами си унищожават християнството и културата и себе си!
62
1
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 14 - защо така пич? Ти си тук за научен диспут или по служебни взаимоотношения, та "личните" спорове в анонимен форум те дразнят? Ако е така, да ти кажа, че нескопосаните провокации на полу-грамотен п.омак от Делиормана ме дразнят. Мен, като човек с християнско самосъзнание в държава с преобладаващо християнско население. Рядко си позволявам подобна заигравка, но с такъв субект по друг начин няма как да се отнасям.
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААЗа народа не знам, ама тебе ще е добре, някой да те разкъса, че ни писна ...
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тя защо им се връзва? както е казал народът " Дума дупка не прави. тя какво има да осведомява хората със сексуална и религиозната си ориентация , ама за тия пусти "кликове" и "лайкове" са готови да си провалят живота.
59
15
 
0
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До 78Нещо да съм казал за Азия ? Ще започнеш с моабетите за тероризъм предполагам. Че то най големите терористи сме християните.
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ислямът няма място в цивилизацията. Евреите са измислили исляма, за да може и най-примитивните и глупави същества да имат религия. Исляма е еврейско изобретение за глупавите.
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един холандски журналист го убиха, защото беше създал филм за безправието на жените в ислямския свят, холандеца Вилдерс пък е под пълна охрана години наред,дори в парламента се яваваше зад бронирано стъкло и няма личен живот, защото каза някои неприятни неща за турците и живота му е в риск, така че,тази ако и е мил живота и иска свободата си,по-добре да се извини за това, което е казала,дори и да е права
56
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората сме такива , дребни и злобни душици , а като към това включиш и малко фанатизъм и готово.
55
2
 
12
 
! Отговори
До Българина преди 3 години
Говориш пълни лъжи, изобщо си нямаш понятие от Азия.
54
13
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ние тук защо нямаме такива проблеми с мюсюлманите ? Монетата има 2 страни. Всички мюсюлмани, които познавам са готини и добри хора (да не кажем по добри от масата българи) Исторически ни е насадено да имаме предразсъдаци към Турция специално.
53
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Япония и Китай ислямът е забранен със закон. Японците и китайците са мъдри хора и знаят какво е исляма. В Европа също трябва да се забрани. Това е секта на Сатаната.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РозаНапротив, точно мюсюлманите искат геноцид над всички неверници. Няма нищо незаконно в това да искаш да се защитиш от този, който ти желае смъртта
51
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНещата не са толкова прости.Например християните в Азия и в Египет бяха избити от запада, а не от арабите ,сред които има и християни. А войните предизивикаха бежанската вълна,заради глада и разрушените домове на хората, от своя страна пък ислямистите използваха войните,за да вкарат огромни маси от Африка и Азия в Европа,като отмъщение и с цел асимилация на европейците.