30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма

Петима души са арестувани година по-късно
10 фев 2021 15:55, Нели Христова
162
30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма
Снимка: TikTok

30 заплахи за смърт в рамките на минута - такъв е животът на френската онлайн звезда Мила, която си позволи да критикува публично исляма. Миналата година 17-годишното момиче публикува серия от видеа, в които изразяваше мнението си относно религията, които предизвикаха негативни реакции сред мюсюлманското общество.

Мила за първи път изразява мнението си, след като прочита хомофобски коментар под свой пост от коментатор, който е мюсюлманин. Той я нарича "мръсна лесбийка". В отговор, на 18 януари, момичето публикува видео, в което казва, че "мрази религията". "Коранът е пълен омраза", казва тя преди да използва още по-крайни определения за исляма.

"Не съм расист. Не може да си расист към религия. Казвам каквото мисля. Няма да ме накарате да съжалявам", заявява тя. През ноември тя решава да публикува ново видео в TikTok, в което категорично заявява, че "не съжалява за нищо, което е казала", а това подтиква безмилостна вълна от атаки срещу нея.

Мила получава 50 хил. коментари, пълни с омраза, както и по 30 смъртни заплахи в минута. Момичето спира да ходи на училище, а в последствие се налага и да смени учебното заведение, което посещава, тъй като личните й данни са публикувани онлайн. Семейството й е поставено под полицейска защита, а властите започват разследване, но не само на смъртните заплахи срещу Мила, но и за реч на омразата срещу нея. По-късно второто разследване е прекратено, тъй като според френските закони, Мила е изразявала мнение, а не е хулила конкретни индивиди.

Една година по-късно още петима души са арестувани заради смъртните заплахи срещу Мила, което прави общо 13 души, попаднали в ареста, заради коментарите си относно тийнейджърката. Те са на възраст между 18 и 29 години и са от различни части на Франция.

Случаят предизвика множество дебати във Франция, най-вече заради свободата на словото - страната няма национални закони за богохулството и има строго светска конституция.

Критиците заявиха, че коментарите й са обидни, а смъртните заплахи са неизбежни, но ръководителят на френския съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи заяви, че нищо не оправдава заплахите за смърт, независимо колко сериозни са нейните постове.

Поддръжниците защитиха правото й да атакува исляма и хаштагът #JeSuisMila започна да се налага във Франция. Противниците отвърнаха с хаштаг #JeNeSuisPasMila.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе се включи в противоречието, като заяви, че заплахите за смърт срещу тийнейджъра са "неприемливи". През това време каузата на Мила бе възприета от крайната десница. Лидерът на националистите Мари Льо Пен каза, че Мила има "повече смелост от цялата политическа класа, която е на власт през последните 30 години".

През октомври френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу "заклеймяване" на мюсюлманите или обвързване на исляма с борбата срещу тероризма. Той застана на страната на Мила настоявайки, че съгласно френския закон "имаме право да богохулстваме"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
И на мен разни сорзоидии и атлантици са ми пожелавали смъртта ,но ето ме жив и здрав!
49
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направила се е на много голяма и сега сигурно има параноя да излезе от тях. Дали не съжалява както твърди ?!
48
2
 
9
 
! Отговори
Роза преди 3 години
До НекъфПърво,не всички мюсюлмани са еднакви,и второ-изказването ти,че трябва да ги смажем с атомни бомби,е подбуждане към геноцид и се наказва от закона!
47
10
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Във САЩ има много хора в Затвора ,За Обида на Американски Президент,Доколкото знам - над 200 човека ,Доколкото знам и в Европа са Много,Значи - Едното е Обида, а другото - Свобода на Словото , каква е разликата - Никой не знае.Да се Псуваме - Задружно и да Не ни Пука ХА-ХА-ХА-ХААААААААААХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ще си вярващ го смятам за нещо много дълбоко лично решение.И кво ти пука дали някой нарича някоя религия лоша ?Прекалено религиозните са отвратителни.Уж техните богове забраняват убийстото, а самите вярващи са готови да убиват ...?!Ама и никой не ги кара насила да приемат толкова ислямисти във Франция. Сами са си виновни.
45
4
 
18
 
! Отговори
Българина преди 3 години
Завиждам на Азия не само заради технологиите но и заради начина по който са се справили с исляма, особено Япония и Китай. Думата тероризъм за тях е непозната. Исляма не се интегрира, само се дезинтегрира
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е болест
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мила - Няма да ме накарате да съжалявам"Мохамед - Ще видим
42
4
 
5
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Ердо вчера каза, че по случай 100-годишнината от основаването на Републиката - 2023г.Изпраща луноход на ЛунатаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
41
0
 
20
 
! Отговори
Кое не е вярно преди 3 години
. "Аллах ще събере в Ада всички лицемери и неверници" (4:140). "Ще вселя аз ужас в сърцата на неверниците. Бийте ги по вратовете, бийте ги по всички крайници!" (8:12). "Наказанието на онези, които воюват срещу Аллах и Неговия пратеник и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята им. Истината не е приятна. Христос е умрял за хората Мохамад е убивал хора..ФАКТ
40
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е най-голямата заплаха за западния свят. Всички ислямисти не искат да бъдат интегрирани, а да завледеят запада, да убият мъжете ни и да изнасилват жените ни. За тях всеки, който не е ислямист трябва да бъде унищожен. Единствената им цел е пълна и абсолютна индоктринация на западния свят. Не бива да има никакъв толеранс към това, защото децата ни ще бъдат подложени на нечовешки зверства.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, ислямът за пореден път доказва, че е религия на мира и толерантността.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21 век е. Спазвайте обичайте и традициите. Ама да вярвате, че над облаците има някакво божество и се интересува от вас (във вселената има 200 милярда галактики с 200 милярда слънца всяка) е малко първобитно. Ето за това неможе като нормално хора да сме приятели един с друг независимо от религията. Тук малко е рзделяй за да владееш ми се струва.
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка религия е създадена за контрол на масите, нищо повече! Не Бог е създал човека по свое подобие, а човек е създал Бога по свое подобие
36
2
 
6
 
! Отговори
От бореца преди 3 години
Какво общо имат туркините с исляма, те са просто миндери каквито са били и бабите им!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свободата на словото е двупосочна улица ...
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ислямски фашисти.
33
6
 
6
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Какво се очаква от "религията на мира" !!!Защо широко си затваряме очите и лицемерничим, че можем да интегрираме мюсюлманите. Те ни мрязят, презират, а ние се правим на ударени. Това което трябва да направим е да ги смажем с атомни бомби и да се приключва !!!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обида на личностно ниво като гадна лесбийка не е реципрочно на хулене върху цяла религия. Тя сигурно не е чула такива обиди от нейна вяра ?
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм българин пък вече две туркини съм ги качал на повдигача. Добре се справят, няма да съжелявате.