30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма

Петима души са арестувани година по-късно
10 фев 2021 15:55, Нели Христова
162
30 смъртни заплахи в минута: Случаят "Мила", свободното слово и исляма
Снимка: TikTok

30 заплахи за смърт в рамките на минута - такъв е животът на френската онлайн звезда Мила, която си позволи да критикува публично исляма. Миналата година 17-годишното момиче публикува серия от видеа, в които изразяваше мнението си относно религията, които предизвикаха негативни реакции сред мюсюлманското общество.

Мила за първи път изразява мнението си, след като прочита хомофобски коментар под свой пост от коментатор, който е мюсюлманин. Той я нарича "мръсна лесбийка". В отговор, на 18 януари, момичето публикува видео, в което казва, че "мрази религията". "Коранът е пълен омраза", казва тя преди да използва още по-крайни определения за исляма.

"Не съм расист. Не може да си расист към религия. Казвам каквото мисля. Няма да ме накарате да съжалявам", заявява тя. През ноември тя решава да публикува ново видео в TikTok, в което категорично заявява, че "не съжалява за нищо, което е казала", а това подтиква безмилостна вълна от атаки срещу нея.

Мила получава 50 хил. коментари, пълни с омраза, както и по 30 смъртни заплахи в минута. Момичето спира да ходи на училище, а в последствие се налага и да смени учебното заведение, което посещава, тъй като личните й данни са публикувани онлайн. Семейството й е поставено под полицейска защита, а властите започват разследване, но не само на смъртните заплахи срещу Мила, но и за реч на омразата срещу нея. По-късно второто разследване е прекратено, тъй като според френските закони, Мила е изразявала мнение, а не е хулила конкретни индивиди.

Една година по-късно още петима души са арестувани заради смъртните заплахи срещу Мила, което прави общо 13 души, попаднали в ареста, заради коментарите си относно тийнейджърката. Те са на възраст между 18 и 29 години и са от различни части на Франция.

Случаят предизвика множество дебати във Франция, най-вече заради свободата на словото - страната няма национални закони за богохулството и има строго светска конституция.

Критиците заявиха, че коментарите й са обидни, а смъртните заплахи са неизбежни, но ръководителят на френския съвет на мюсюлманската вяра Мохамед Мусауи заяви, че нищо не оправдава заплахите за смърт, независимо колко сериозни са нейните постове.

Поддръжниците защитиха правото й да атакува исляма и хаштагът #JeSuisMila започна да се налага във Франция. Противниците отвърнаха с хаштаг #JeNeSuisPasMila.

Френският министър на правосъдието Никол Белубе се включи в противоречието, като заяви, че заплахите за смърт срещу тийнейджъра са "неприемливи". През това време каузата на Мила бе възприета от крайната десница. Лидерът на националистите Мари Льо Пен каза, че Мила има "повече смелост от цялата политическа класа, която е на власт през последните 30 години".

През октомври френският президент Еманюел Макрон предупреди срещу "заклеймяване" на мюсюлманите или обвързване на исляма с борбата срещу тероризма. Той застана на страната на Мила настоявайки, че съгласно френския закон "имаме право да богохулстваме"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще са режат пак глави!
89
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да от Индия идват но арабите ги разпространяват по цял свят.Прието е да се наричат арабски!
88
4
 
17
 
! Отговори
Ей преди 3 години
Много миролюбива религия, направо съм възхитен !
87
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво значение има каква религия си,ако човека е пич,не ми пука.Имам приятели мюсюлмани,интелигентни хора,образовани,гордост за всяко общество.За терористите си има власт,да ги ловят и наказват!
86
3
 
15
 
! Отговори
...приказка без край преди 3 години
За "почти съвършения" СоциализЪм който се удари в стената и завеща на всички ни милиарди външен дълг, но не към Дойчебанк а към клуба на частните кредитори, така щото никога да не ти ги опростят. Прав си пич, помним какво стори обкръжението на Правешкия.
85
4
 
11
 
! Отговори
още помним преди 3 години
До Анонимен 98В магазините бананите ги подритваха с отвращение,а с портокалите играеха футбол на малки вратички!Бе ти едеот ли си бе,памперс червен!?
84
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са арабски цифрите. Индийски са. Арабските са други и не приличат на нашите. Нашите цифри ги наричат "арабски" разни невежи.
83
5
 
6
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 103 - Може би теб те мързи? Аз имам доста познати които бачкат на две и три места. Моя работен ден рядко е под 10 часа. Да не си се объркал нещо? И защо да е "срам" за Европа? Германците доста успешно се справят с интегрирането, без много шум. А Франция - просто изкупва греховете си като колониална империя. Няма само мед, и жило има. Половин Африка и арабския свят, доста от Азия са давали столетия на френската корона. Е, сега ще потърпят малко.
82
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не слагаме всички мюсюлмани под общ знаменател,да не забравяме че цифрите които използва цял свят са Арабски.Навсякъде има добри и лоши хора!
81
4
 
22
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Момичето се страхева за живота си, НО НЕ ОТ МЪЖЕ - ЕВРОПЕЙЦИ, А ОТ МЪЖЕ - МЮСЮЛМАНИ. НЕ ЗНАМ ЗА КАКЪВ ПОЗОР НА ЕВРОПА ГОВОРИШ. ЯВНО ВСИЧКО ОБРЪЩАШ НАОБРАТНО. МОЛИ СЕ ДА НЯМАШ ДЪЩЕРЯ В ИСЛЯМСКИЯ СВЯТ.
80
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте какво, европейците сами трябва се защитят,няма кой друг да ги защити,да си поддържат културата и християнството, но в същото време и да не разбутват кошера на ислямистите вътре в Европа, а да разтурят гетата и стъпка по стъпка чрез образование и култура да интегрират младото поколение на хората дошли от държавите извън Европа в обществото си, не с омраза,а с добро,со кротце,со благо и со малко кютек(ако престъпят местните закони ислямистите).
79
4
 
16
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 98 - ти може и да не си имал привилегии, въпреки че, като гледам как защитаваш соца, съмнявам се. Но синчетата и дъщеричките на ЦК и номенклатурата имаха и то доста. Например в Английската гимназия и в МИО във ВИИ нямаше как да влезеш, освен с привилегии. Това с бананите на друг го пробутвай. При заплатите на нашите, банани - завтра. Или - на Нова година. Така че, недей пробутва откровени лъжи. Да ти припомня ли Корекома и т.н. бонове? Не вървиш пред такива които знаят.
78
2
 
7
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
До Анонимен 102 Да крайно време е феминизма и мулти-култи да се сблъскат с исляма. Обречени са.
77
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито на Франкистан. Явно в сърцето на Европа европейските ценности са мъртви след като едно 17 годишно момиче трябва да се страхува за живота си заради това, че е обявила публично своето мнение. Позор за Европа. Една цивилизация която се самоунищожи сама като позволи да бъде претопена от варварски народи дошли защото европейците ги мързи да работят и не им се правят деца за да можели жените да правят кариера и да си поддържат фигурата стегната. И България е на това дережде защото ни мързи.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време беше двете най-свещени крави на неолиберализма да се сблъскат:хомосексуализъм vs мултикултурализъм.celebrity deathmatch, пуканки имам
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 98Приказки от 1001 нощи. Имало е пари за бира и кебапчета и до там
74
4
 
20
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Ислямът е най- сексистката религия на света! Първобитно мъжко общество с цел доминация над по- слабите жени. Това е очевАдно. Ама мъже управляват ислямския свят и няма да пуснат никога кокала на доминацията! Кой се отказва сам от ползите?!?!
73
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KromНе сме имали никакви превилегии,нито в семейството ни е имало членове на БКП, но е факт, че соца беше почти перфектния строй и обществено устройство даващо блага на всеки гражданин и по-добър живот,факт!По-скоро ти си пропагандатора и не искаш да признаеш истината. А банани и екзотични плодове имаше в показните магазини целогодишно,но не ги купувахме,защото българина банан не ядеше,той не е от Африка!
72
8
 
11
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 90 - и така, чак докато фалира. И наследниците на тези "мъдри" управляващи отнесоха парите които поколения бяха спестявали и натрупвали. Днес са "честни" политици и "селф мейд" бизнесмени. Апропо, в "почти перфектния" строй синчето на Балев караше Kawasaki GPZ, докато ние подсмърчахме з MZ-ки. Банани - от Нова година на Нова година. В Корекома, само подсмърчане. Не пълни моля главите на децата с евтини трикове от Позитано.
71
1
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
Мусауи първо беше казал, че има право да говори каквото иска, но сега трябвало да си носи последствията. Варвари в сърцето на Франция!... Беше голям скандал, радвам се, че някой в България се е сетил да напише... Година По-късно!!!! Арабите бяха сърдити понеже тя каза, че не иска нито мъж, нито жена арабин, счита ги за не привлекателно и абсолютно ненужни във френското общество хаха велика е Мила!!!!