Земан: Считаме българската следа във взрива във Врбетица за доказана

Чешкият президент направи извънредно обръщение
25 апр 2021 17:20, Нели Христова
82
Земан:  Считаме българската следа във взрива във Врбетица за доказана
Снимка: БГНЕС

Това заяви чешкият президент Милош Земан, който направи извънредно телевизионно обръщение по телевизионните канали Prima и CNN Prima NEWS във връзка с инцидента в село Врбетице през 2014 г.

Мога да заявя, че в доклада на Службата за сигурност и информация се отбелязва, подчертавам, че няма доказателства и доказателства на очевидци, че тези двама агенти (бел. ред.руснаците, на които се приписва участие в инцидента) са били на територията на складовете за боеприпаси във Врбетица. Когато помещенията на втория склад бяха прегледани непосредствено преди експлозията, там не беше открито взривно устройство", каза Земан.

Президентът подчерта, че подозренията относно възможното участие на двама чуждестранни агенти в инцидента във Врбетица са възникнали през последните седмици. "Службата за сигурност и информация никога не е споменавала инцидента във Врбетице досега през последните шест години," каза той.

Въпреки това, каза Земан, не може да се твърди, че подозрението за участие на двама чуждестранни агенти в инцидента не е сериозно. "От всичко казано не следва, че подозрението за тяхното участие не е несериозно. Първо, трябва да отговорим на въпроса какво са правили тук изобщо. Второ, фактът, че контраразузнаването не е доказало тяхното участие не означава, че те не са влезли на територията на складовете във Врбетица. Полицията разследва хипотезата, че е можело да бъдат отведени там от един от собствениците на IMEX (който е наел складове за съхранение на боеприпаси). Това подозрение трябва да бъде изключено или потвърдено", допълни Земан.

Президентът не изключи, че скандалът с инцидента във Врбетица може да завърши като игра на специалните служби. В този случай, според него, са възможни сериозни последици за Чехия.

Невнимателното боравене с боеприпасите и евентуалното участие на чуждестранни разузнавателни служби се считат за причини за експлозиите във Врбетица.

"Работим с две версии - че експлозиите във Врбетица са станали в резултат на небрежно боравене с боеприпаси, и втората версия - че агентите на чуждестранни специални служби са виновни за това," каза Земан.

Той също така призова по телевизията да се изчакат резултатите от разследването на инцидента във Врбетица.

Според него, чешките служители на реда са установили връзка между българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев и експлозиите на складовете за боеприпаси в селото.

"Боеприпасите от складовете във Врбетица трябвало да влязат в България", каза той. "Има договори за продажба, българският оръжеен търговец Гебрев е платил аванс. Можем да считаме българската следа за доказана", добави още Земан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от северозападаТо и във Иганово взривовете бяха доста съмнителни!
22
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е нормативът за антируски статии на ден?
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе чехите ни обвиняват, а Червените прани *** - Земан - фенът на Кремъл!Правете разлика!
20
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в какво ни обвиняват? Или не трябва да се подпомага Украина! Що за наглост! Чехите са много мизерни и просто ни забъркват!
19
5
 
9
 
! Отговори
Като гледам преди 3 години
Единственото съществено нещо, което доказват до момента е, че взеха прибързано решение за изгонването на руските дипломати ! Несъмнено ония двамата не са били случайно там, но първо трябва да се разбере какво точно са правили, а не да се пристъва веднага към директни обвинения и непремерени публични изказвания ! Да говорят за ''българска следа'' също е крайно нетактично, тъй като отстрани звучи като намесващо държавата ни, а всъщност става въпрос за личност, действаща по собствена инициатива !
18
0
 
20
 
! Отговори
от северозапада преди 3 години
То и в Горни Лом взривът беше доста съмнителен, ама претупаха разследването!
17
4
 
4
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен25Хей, БСП! Пак започна с общите приказки! Какво значи "продаде енергетиката" ББ, който нищо не е продавал на Русия? Газопроводът от там не е продажба на енергетиката, а сделка за доставка на ефтина и добра газ при изгодни за нас условия! Някои хора си мислят за Русия като за царството на злото, но тя няма нищо общо с това...Трябва да сме обективни! Добрите търговски условия помагат на икономиката ни, а не й вредят!
16
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емилиян Гебрев заслужава най-висше държавно отличие, ако с продавани от него отбранителни оръжия е спасил хиляди човешки Животи на нашите украински братя и сестри!
15
4
 
6
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До nzbЗнаеш ли, това е просто бизнес! мръсен, гаден, но...бизнес!Ако не е бил Гебрев сигурно щял да е някой друг на негово място - военната промишленост в света процъфтява и конфликтите се подклаждат не съвсем случайно със сигурност...Когато се забрани използването на оръжия освен за отбрана, тогава може и да търсиш морал, но за сега моралът е в парите - за пари се убиват хора и се водят войни от стари времена и нищо не се е променило тук!Спреш 1 пратка, 10 нови на нейно място идват на минутата
14
8
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Дори червени *** като Земан разбра, че Русия е терористична държава!
13
9
 
5
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До До Анонимен 23..... български автомати са убити деца в Сирия!!!... руски пилоти и руски бомби убиват сирийските жени и деца! Не българските автомати!
12
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво излиза, че България продава оръжията с които убиваха децата в донбас?! Евалата големи сме
11
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червени прани ***!
10
5
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен11А сигурно ли е, че Гебрев е работел само с Украйна? Може да е пращал оръжие и в Йемен, например, или някъде на друго място?...И...В Украйна може да е снабдявал и руските екстремисти, знаеш ли точно за какво и къде са предназначени оръжията там? Да допуснем, че руснаците получават инфо, че тези оръжия са за украинците и решават да ги унищожат - това българска следа за участието във взрива ли е? НЕ! Като се каже "българска следа" означава, че българи са участвали във взрива!...
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И наши складове с много,ама с много гръцки мини експлодираха,а щом са били гръцки значи вече сме били към НАТО и сме имали поръчка,щото преди към Вършавския договор не сме имали такива поръчки от противоположния блок тогаз за нас,че точно таз също в миг се изпари от експлозия уж при подготовка,че била предплатена и някои агенти са влизали за проверка щот предния ден последната смяна всичко си било на място по места складирано и още не е доказано как отложено за връзка някаква с название по филм
8
5
 
14
 
! Отговори
Demonaz преди 3 години
Да се махат чехите. Преди имах добро мнение за тях,но ми паднаха в очите с подкрепата на маймунодония и сега това. То чехите са си чисти немци дори езика да им е славянски. А, и са били роби на дойчовците.
7
5
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Диана прод.Това, което е ясно, е,че е пострадал наш бизнесмен, но не е ясно по каква причина и дали изобщо взривът има нещо общо с него или е продукт на съвсем различни фактори - борба между групировки, смятащи складовете за добра мишена, местни триения на контрабандисти и др. подземни прослойки, местни обществени проблеми като грийн фактор, напр., разни местни екстремистки изцепки, отмъщение на засегнат от работодателите служител, незагасена цигара, игра на деца и т.н. и т. н.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Гебрев е купувал оръжие от складовете и го е препращал после за Украйна. Има инфо по други сайтове.
5
4
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Това че Гебрев е платил аванс за боеприпасите от взривения склад не е следа, че той е участвал във взривяването, нито е следа че има връзка с него - той има най-голям интерес да получи стоката си невредима, а не да я унищожи! Какво значи, че българската следа е доказана? Какви са тези доказтелства?Гебрев взривява складовете за да си получи застраховката?Руснаци/?/ взривяват за отмъщение и после го тровят и убиват сина му?... Варианти много, но без никакви доказателства!
4
10
 
12
 
! Отговори
Серсем преди 3 години
Ами то без нищо няма да го пръскат Гебрев с препарати против буболечки . Сто на сто Бокьо му е съдружник. Да чакаме кога и него ще го препръщи.