Радев: Евроинтеграцията изисква устойчиви резултати

Служебното правителство е готово да води активен диалог с РСМ
142
Радев: Евроинтеграцията изисква устойчиви резултати
Снимка: Прессекретариат на президента

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който проведе днес среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС,съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе по инициатива на председателя на Европейската комисия и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.
 
Възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония беше акцентът на срещата.
 
Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.
 
Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите, подчерта президентът. Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призова и за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.
 
Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заяви Румен Радев. Държавният глава посочи също така, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: МакедонияРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Привикали са го да му дърпат ушите и да му кажат да внимава, че еврофондовете са на кантар.
43
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мнението на руския резидет няма тежест в ЕС.
42
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-добре е Македония да прекати всякакви преговори за членство.
41
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО СРЕДАТА ДА 2022 ГОДИНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. БЪЛГАРИЯ АКО ИСКА МОЖЕ ДА НАПУСНЕ.
40
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонците са изключителни шовинисти. Такава нация би била спънка и пречка в европейския съюз!Най-добре е въобще да не влизат в ЕС!
39
10
 
9
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Защо отиде Смрадев, къде е почтения и честен натовски генерал Янев, който само с едно интервю с на запи стана по противен и от Чибурашка(ако това е възможно). Целта е да бъде представен клепоуия и грозен индивид Гумен Гадев като новия лидер в европейска среда и слабоумни те му фенове, да забравят, за новите шефове на нап и митниците, за чистите на Тарашков посдрави от Узунов и тоталния Батак, в който ченгесарското котило превърна държавата.
38
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В ЕС ЗА ДА БЪДЕ СПАСЕНА ОТ ПРОРУСКИТЕ СЛУГИ В БЪЛГАРИЯ.
37
5
 
17
 
! Отговори
Незнайко преди 2 години
Подлого, не ми философствай какво изисква евроинтеграцията. Изявлението на Путин, че славянската писменост идва от македонската земя изисква отговор!!!
36
10
 
6
 
! Отговори
СЕРЕГЕЙ преди 2 години
*** РАДЕВ Е ОПРЕДЕЛЕН ОТ ПУТИН ЗА ПОЖИЗНЕН ЗАДУНАЙСКИ ВОЖД.
35
8
 
24
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
34
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че сме със служебно правителство, та и тоя некадърник да го поканят някъде на запад.
33
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е ясна нашата позиция.Нашите политици от ГЕРБ,ВМРО ,БСП и ДПС са партии на Путин.Само Волен Сидеров е достоен човек да го каже на всички,че той е партия за съюз с Путин.Докато другите лицемерно действат,като прибират европейски пари,а защитават интересите на Путин.ИТН е същия продукт на Путин.В България проевропейски партии има ,но за тях гласуват около 15 % от хората.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън, дрън!
31
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Резултатите на Радев за 140 милиона евро надолу срив на чуждестранн8 инвестиции от 15 май насам.
30
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам защо и е на Македония ЕС, като има Путин.Той да им даде евтино газ и петрол и да си оправят икономиката и няма никой нищо да им каже.Нека им даде оръжие, както Америка на Израел и никой нищо няма да им оспорва.Това което правиха Гърция и ние в момента е изключително обидно.
29
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз ще продаде и майка си за няколко гроша , само и само да му обръщат внимание.
28
7
 
23
 
! Отговори
Жоро преди 2 години
Видя се много ясно каква е целта цир*каджии*те от чалгаджийската долнопробна сбирщина. Активиран е(нарко) зависимия чалгар, от своя водещ офицер-Гарелов(Агента Талев), заедно с Маямата и Хаджигейчо, Бойкикев и Гнома. Как успяха с пропаганда да се изкарат погромите и вандализмите, яйцата с които замеряха и вмирисаха центъра, павета та и бомбите, как изкараха всичко това борба с корупцията. А кухия Резилдент-едно грозно и бездарно същество, да прокарва чистка и всичко това да минава за нещо добро
27
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По противно от това да спираме Македония за ЕС в интерес на Путин няма.Не го ли разбраха ли господата от ЕС,че нашите политици са слуги на Путин.
26
10
 
18
 
! Отговори
Смях... преди 2 години
Само в банановите републики в мирно време избират генерали за президенти и министър председатели.
25
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЕ ВЛЕЗЕ В ЕС ВЪПРЕКИ ВОЯ НА РАДЕВ И ПУТИН.