Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита

Според нея Русия ще продължи да използва газа за политически цели
7 фев 2022 15:45, Нели Христова
255
Фон дер Лайен: ЕС да работи с доставчици на газ, на които може да се разчита
Снимка: БГНЕС

Налице са все по-ясни знаци, че Русия ще продължи да използва газа за политически цели, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на конференция, организирана от няколко германски медии, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

За да гарантираме независимостта си, трябва да работим с доставчици на газ, на които може да се разчита, допълни тя.

Според Фон дер Лайен ЕС ще сключи партньорство със САЩ за енергийна сигурност и увеличение на доставките на втечнен природен газ.

ЕС ще преговаря и с други производители на газ, например Норвегия, за повишаване на доставките. Освен това Европа може да подобри ползването на собствените си газохранилища, а и да увеличи вместимостта им, допълни председателката на ЕК.

Според нея Русия очевидно няма намерение да увеличава доставките на газ за Европа въпреки голямото търсене и високите цени, което по думите й е "много странен начин за правене на бизнес от страна на "Газпром".

Изявлението на Фон дер Лайен идва, след като стана ясно, че руският гигант не е заявил допълнителни количества транзит през пунктовете "Суджа", "Сохрановка" и "Велке Капушане".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
14
 
! Отговори
Lina преди 2 години
лайн.ен Комисионнова, истината е , че " войната " е цел на бай GUN , за да си пласира втечненият газ на завишени цени.
142
1
 
14
 
! Отговори
предлагам преди 2 години
Урсула да включи Байдън в газопреносната система на ЕС! Той произвежда най много човешка газ!
141
1
 
14
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Няма по сигурен и доказал се във времето доставчик на газ за Европа от Газпром!
140
1
 
13
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Газ за Урсула от марсианците :)))
139
0
 
26
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
ЕС сгреши много - не е виновна Русия и Газпром - те са коректни и цената на газта е същата като преди Кризата . Кризата се появи от това че ЕС направи Газта и Тока Борсова Стока - така хиляди малки спекуланти си седят лаптопа и купуват/продават газ и ток . Путин предупреди ЕС да не правят Енергията Борсова стока , а да се подписват дългосрочни договори на фиксирани цени . ЕС си сложи сама примката - стана като биткойна .
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кои са тез доставчици? Норвегия вече доставя максимално възможните количества, пък и находищата се изчерпват. СП работи на макс, украинският транзит от вчера е увеличен до контрактните количества .По Ямалския газопровод няма никакъв транзит поради липса на заявки и сега работи в реверсен режим. ТП2 (Балкански поток)- експортира количества за Сърбия и Унгария.
137
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 181 "Русия иска да работи с коректни купувачи на газ, а с ЕС това е трудно, поради тази причина ще продава повече на Китай." Който е учил история знае как се разпадна СССРто: вместо да правят ефективни ходове, те си плащаха за да са "велики" на страни като България (де факто си ги купуваха). Сега Русия е изправена пред същото - да продава много под пазарната цена на Китай, за да дуе мускули на Европа. С тази разлика, че не могат да си купят нищо от Китай освен потупване по рамото.
136
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 170 "По далече от Русия по добър живот."Девет човека не одобряват това изказване. Интересно колко близо до Русия са РЕАЛНО, или само на приказки са "близо".
135
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е почтено да спираш проекти за доставки на газ, а после да обвиняваш доставчика.
134
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия иска да работи с коректни купувачи на газ, а с ЕС това е трудно, поради тази причина ще продава повече на Китай.
133
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давайте ни руски газ, който не искаме. Така ще го купуваме без пари. Русия трябва да ни плаща да използваме техния газ без пари.Това е пазарна икономика.
132
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме руски газ, но искаме руски газ. Русия трябва да ни дава руски газ, който ние не искаме, за да го купуваме без пари.
131
25
 
3
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До И правото иречение: Да, Русия може да работи с правилен консуматор на газ, като се свърже с марсианците или лунатяните, а защо не и с ония отворковци от остров Тимбукту. Никой не им ще нито газта, нито автамабилите, нито самальотите, нито електрониката - ТВ приьомници, гарамафоньи, магнетофони. За компютри, хм, в някоя друга епоха може и да си направят. Толкоз. Спиране на газта от Русия и дэржавицата им е в киреча до шия с потъващ завършек.
130
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лайен какво мери сега- усещането на ЕС, че няма газ или нямането на газ? Щото може руснаците да имат усещането, че ЕС си има достатъчно газ.
129
1
 
26
 
! Отговори
Тънков преди 2 години
Какво се промени за година.Газпром е увеличил доставките с 15%.Велики студове няма а цените тройни.Обяснението е от просто по просто.Тока!Зелените *** плащат луди субсидии за ел.коли и в същото време се закриват ядрени и въглищни ценрали.На тяхно място ВЕИ.Днес над 7 млн. коли потребяват ток колкото Бенелюкс.За да се справи системата се гори газ в т.н. когенерации в несвят.В резултат на зеленото харакири ток по 300Е и газ по 1200.А Путин трябвало да увеличи газа при това ч го въртят със СП2.
128
0
 
21
 
! Отговори
ББ преди 2 години
A ВИЕ КОЛКО КОРЕКТНИ ПАРТНЬОРИ СТЕ
127
2
 
28
 
! Отговори
Шебека Калеко преди 2 години
Газпром си изпълнява абсолютно стриктно всички договори с ЕС, това е ФАКТ.Това , че брюкселските самозабрави ли се гюбрета не могат да се планират потреблението , не е проблем на Газпром , а на Европа
126
2
 
35
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Кои са тез доставчици г-жо Лайненн?Вие там на големите софри и царски банкети имате ли си представа за живота отвън прозорците?Ти щом си фон значи имаш запаси от пари!А какво да кажем ние с гайдите?Кой ще ни доставя според мизерния ни просешки животец?
125
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По далече от Русия по добър живот.
124
2
 
30
 
! Отговори
Голата истина преди 2 години
Другарката Урсула пак се прави на ощипана мома.Газа а и нефта свършват.Има за още 50-80г. но не за всички.Истинската причина че Газпром не увеличава доставките е че подготвя ЕС за утрешния ден.А той дойде.В Пекин Путин подписа да газопроводи и доставки за 25г. - о нещастие,от същите находища от които днес черпи ЕС.Други няма и мяма да има.Шистовия газ изчезна.Руския и китайския пазар са приоритет.САЩ имат квота за износ а и те мислят само за себе си.Алжир,катар,азерите и т.н. Трудна работа