ЕС одобри новите санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен: Приветствам постигнатото политическо съгласие
22 фев 2022 20:25, Красимир Ангелов
307
ЕС одобри новите санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

ЕС даде политическо одобрение за новите санкции срещу Русия, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Приветствам постигнатото днес политическо съгласие между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия, цитирана от БТА.

Още по темата
В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова Фон дер Лайен, която определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск.

Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо.

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви от своя страна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. "Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки ,че "няма да има среща с Лавров в Париж в петък".

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в "нарушаване на международното право" и "неизпълнение на поетите от нея ангажименти".

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел. "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", уточни той.

Според него 351 депутати от Държавната дума, които са гласували за независимостта на Донбас, са включени в черния списък на ЕС. Изявлението направи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след неофициалната среща на външните министри на ЕС в Париж.

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с ЛНР и ДНР и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС. Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви Борел.

"Санкциите ще навредят на Русия и ще ѝ навредят много", заяви Жозеп Борел пред репортери, като добави, че сред целите са замразяване на активи и забрана за издаване на визи за 351 членове на долната камара на руската Дума, които призоваха президента Владимир Путин да признае двата региона за независими.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия.

"Следим отблизо и следващата стъпка на Беларус, която подкрепя действията на Русия по отношение на териториалната цялост на Украйна. Готов съм да предложа мерки срещу онези (в Беларус - бел. ред.), които подкрепят руското правителство и се облагодетелстват от него", заяви Борел.

Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

ЕС ще продължи да полага дипломатически усилия, особено в рамките на ООН и ОССЕ, за да "върне Русия на масата за преговори".

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
2
 
! Отговори
Джон преди 2 години
Оо рептилката фор деЛайнен ще им нкриви шапката на руснаците. Тецял живот са били под санкции реално им е все едно. Свят голям пазари много!
199
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че Путин не си е пуснал мустачки. Иначе щяхме да го бъркаме с един друг германски политик и главнокомандващ...
198
2
 
1
 
! Отговори
до: 234 преди 2 години
Не се отклонявай от темата! За ваксините има други статии, там коментирай! Тук говорим за санкции срещу нацисткия режим на Путин!
197
6
 
13
 
! Отговори
Урсула-пъпет на САЩ! преди 2 години
За наше най-голямо съжаление, целият ЕС се управлява от платени марионетки на САЩ!!! Кой трезво-мислещ лидер на ЕС би тръгнал с подобни санкции и помии срещу основния си доставчик на газ, който реалн поддържа голяма част от икономикана на ЕС!Никой, ако наистина упрвлява с цел благоденствие на ЕС! Тези хора си ги слагат на ключови постове САЩ, плащат им комисионни за цялата тази помия срещу Русия, а сметката накрая я плаща ЕС и хората! САЩ целят да ни продават по-скъп газ и отслабване на ЕС!!!!!!
196
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви санкции бе мишоци, вчера БОИНГ се оплака че без руския титан ще фалира.
195
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тази по добре да покаже договорите за ваксините , а не да вика че са търговска тайна , мъжът и работи в американс мед лаборатория , тя е лекар
194
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ми се мисли ако Русия реши да отвърне на санкциите с санкции. Ще настъпи голяма енергиина и финансова криза
193
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе тия наистина са много зле, при предните санкции какво се оказа, че РУСИЯ в същност е спечелила от тях.
192
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха, клоуни да не мислите че руснаците не са преиграли всички възможни варианти, даже и такива които са в областта на фантастиката.
191
2
 
6
 
! Отговори
taschunka witko преди 2 години
Човечка с дупка не може да бистри политика.
190
1
 
10
 
! Отговори
хавропеец преди 2 години
Да вземат да се откажат и от газа, че Китай иска още по-големи доставки.
189
1
 
14
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Вече почвам много да се дразня на западните ни партньори ! Много са кухи бюрократите от ЕС. Трябва ни собствена армия на ЕС и да се разграничим от племето на англо- саксонците!
188
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли ми се струва, че руснаците с радост ще приемат всичките им санкции и ще ги оставят да си търгуват с измислените им пари - долари и евро? И биткойнтчета ..
187
2
 
8
 
! Отговори
ФонЛайнен преди 2 години
е ПП Пълен Позор за Европа, като Клоуна който Машините им Инсталираха в България!
186
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гадаят жениците на пазара таз гусжа Урсула фон дер Лайен що за име има. Име.Женско.ама нещо иранско-персийско има Да не е Урсус Дере Фонфони Лайен, това последното не са ли му разместили последните 2 букви зада не зучи мръснофекално и циничноиапръжнително,ЛайNe,как може дасе гаврят с имената на гусжата и да подтикват населението да гадае кое как какво,защо и тн.Това е висш служител на Европа, образована,деликатна,дипломатична,която без да се запъва казва санкция,снакции,санкционен и санкциониращ
185
2
 
2
 
! Отговори
Питане преди 2 години
А какво ще стане с оная руска банка дето в последния си ден правителството на Радев и даде половин милиард евро.
184
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсулке , нали знаеш че глад а епо-силен и от тока и че гилотината е създадена точно заради една шепа ей такива САМОЗАБРАВИЛИ се гл---па---ци като теб , ако и да са били със синя кръв !
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 223 - А ти изобщо знаеш за какво си се родил ?!
182
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали разбирате, че това което най ни засяга е това, че сметките за тока няма да паднат, а напротив, всичко ще продължи да поскъпва. Браво. Приветствам.
181
2
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Намерихте ли подходящ стол за това създание,та да има къде да си намести задн.ка,докато налага "санкции"?Смех.