ЕС одобри новите санкции срещу Русия

Урсула фон дер Лайен: Приветствам постигнатото политическо съгласие
22 фев 2022 20:25, Красимир Ангелов
307
ЕС одобри новите санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

ЕС даде политическо одобрение за новите санкции срещу Русия, съобщи Урсула фон дер Лайен.

Приветствам постигнатото днес политическо съгласие между страните от ЕС за налагане на нови санкции срещу Русия, заяви председателят на Европейската комисия, цитирана от БТА.

Още по темата
В изявлението си тя отбеляза, че ЕС остава в готовност да въведе допълнителни санкции при необходимост. По нейните думи процесът по утвърждаването на новите санкции, предложени от ЕК, ще завърши много скоро.

Ще направим така, че за Кремъл да бъде възможно най-трудно да продължи агресивните си действия, посочи тя. Фон дер Лайен подкрепи решението на Германия да спре развитието на проекта за разширяване на газопровода "Северен поток".

ЕС е прекалено зависим от руския газ, трябва да разнообразим доставките, да се насочим към възобновяемата енергия, призова Фон дер Лайен, която определи като напълно неприемливо признаването от Русия на независимост за украинските региони Донецк и Луганск.

Русия нарушава основни принципи на международното право, отбеляза тя.

Председателят на ЕК добави, че ЕС е единен и действа бързо.

Външните министри на страните от ЕС постигнаха единодушно съгласие за нови санкции срещу Русия заради признаването на сепаратистките региони в източната част на Украйна и разполагането на войски там, заяви от своя страна френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан. "Вратата към дипломацията в украинската криза остава отворена", каза още френският външен министър, добавяйки ,че "няма да има среща с Лавров в Париж в петък".

"Единодушно се договорихме за първоначален пакет от санкции", заяви Льо Дриан пред репортери след срещата на висшите дипломати в Париж, обвинявайки Русия в "нарушаване на международното право" и "неизпълнение на поетите от нея ангажименти".

"Страните от ЕС единодушно решиха да приемат пакет от санкции срещу Русия, които ще ѝ нанесат големи вреди", заяви от своя страна Жозеп Борел. "Европейските санкции ще засегнат достъпа на руското правителство до капитали и финансови пазари", уточни той.

Според него 351 депутати от Държавната дума, които са гласували за независимостта на Донбас, са включени в черния списък на ЕС. Изявлението направи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел на пресконференция след неофициалната среща на външните министри на ЕС в Париж.

ЕС също така забранява бизнес отношенията си с ЛНР и ДНР и ограничава достъпа на Русия до финансовите и капиталовите пазари на ЕС. Брюксел е договорил новите ограничителни мерки в координация със САЩ, Великобритания и Канада, заяви Борел.

"Санкциите ще навредят на Русия и ще ѝ навредят много", заяви Жозеп Борел пред репортери, като добави, че сред целите са замразяване на активи и забрана за издаване на визи за 351 членове на долната камара на руската Дума, които призоваха президента Владимир Путин да признае двата региона за независими.

ЕС също така включи в черния списък 27 физически и юридически лица, включително банки и организации, които финансират операциите на Русия в Донбас.

Руският президент не е включен в списъка със санкции на ЕС.

Върховният представител на ЕС предупреди Минск, че е готов да наложи санкции срещу беларуски служители, които подкрепят действията на Русия.

"Следим отблизо и следващата стъпка на Беларус, която подкрепя действията на Русия по отношение на териториалната цялост на Украйна. Готов съм да предложа мерки срещу онези (в Беларус - бел. ред.), които подкрепят руското правителство и се облагодетелстват от него", заяви Борел.

Той допълни, че санкциите срещу Русия могат да бъдат удължени, ако конфликтът в Донбас продължи да ескалира.

ЕС ще продължи да полага дипломатически усилия, особено в рамките на ООН и ОССЕ, за да "върне Русия на масата за преговори".

По-рано през деня Обединеното кралство наложи санкции на няколко руски банки и физически лица. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
10
 
15
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Е ти какво очакваш Русия да стои със скръстени ръце, докато съседните й страни са окупирани от вражески настроени войски на НАТО и Америка
159
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е, че мечкарите са най лъжливата " нация" на света, не само че лъжат международната общност, ами и живеят те самите в изкривена лъжлива реалност, в която Навални е " престъпник", а Путин е " светец"...Боже вземи си вересиите!
158
1
 
7
 
! Отговори
Фон Клаузевиц преди 2 години
Войната е продължение на дипломацията с други средства. Друг немец казал.
157
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имайте предвид, че това е само първата навивка от санкции към Рф то ви! От тук насетне санкции до дупка!
156
7
 
14
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Вие Русия не я мислете, има си всичко и ще се справи. А вие дето чакате фалирала Америка да ви управи, сте си сложили сами въжето
155
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тотална война пак ли? И немски фюрер-акушерка....
154
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление тези санкции удрят повече ЕС отколкото Русия,тя ще си намери клиенти за газа,но европа няма да може да си осигури евтини доставчици.Другите санкции също не са еднопосочни,загуби ще има и за двете страни,но нали нещо трябва да направят.
153
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 170 чичо Сам по пазарни цени от 2000 долара за 1000 куб.м. Ухаааа!ХАХАХАХАХАХАХА па то руската ти газ е на тия цени бе, щатската е в пъти по ниска цената, заради щатските танкери с втечнена цената в ЕС взе да намалява, айде у лево русофили
152
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради пpocтото Кремълско джyдже ще страдат милиони руснаци... Факт.
151
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно тия бюрократи от ЕС не си дават сметка на какво обричат своята икономика и в частност населението Съюза,делът на Русия е над 45% от вноса газ за ЕС!
150
5
 
6
 
! Отговори
ПП ПродуктиПоскъпват преди 2 години
ПП Празни Паници, 2.80 за Бензин, за ток - вече Трябва да си Милионер, за Газ - поне Милиардер, ЕС е Велик, САЩ е Наш Съюзник, Харвард е Храм на Умните!
149
6
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...абе игрички си играят...Ти мани газа,но ако рашъните спрат и износа на титан и другите изключително важни за техниката метали,направо и жъ фтасат ербапите..
148
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
158 Нали точно отказа от ядрени оръжия " гарантираха" на Украйна териториалната и цялост и то лично от Рф подписано черно на бяло 1994 в Будапеща! Не е ли руски цинизъм да отваряте изобщо въпрос за това, което сами сте ус.........ра.....ли? В момента Украйна има пълното ПРАВО да създаде СВОЯ ядрена бомба/ програма! Дано!
147
0
 
10
 
! Отговори
Хоп-троп преди 2 години
Хан Аспарух е бил най- умният човек на света. Създал е държава на най-доброто място в целият свят. Малко политиците ни са бок. лук, ама то не може всичко да ни е наред. След като започне шоуто с цените, целият народ ще се възползва от местоположението ни, а именно всеки ще е на пазар в Турция.
146
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
санкциите нема да свръшват сащ и ес винаги ще намерят повод осма година вече не свършват нема да има краи дали ще нападне на укрите или не санкции с паката са готови в запас за да се унищдожи руската икономика а те са без силни не действат на русия самите сащ и ес го признават
145
1
 
13
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
Невежите да се информират как Америка ръководи почти всички световни правителства в Новия световен ред на психопатите либерал-глобалистите
144
3
 
9
 
! Отговори
Интересно... преди 2 години
...как ли би определил ЕС евентуални руски санкции във вид на пракратяване на доставките на газ и по СП 1, и по украинското трасе?Какви ли писъци биха се чули при реципрочна руска реакция?
143
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС обяви нов пакет санкции спрямо Кремъл и обкръжението му.Русия обяви симетрични мерки,обхващащи нови данъци,облагания и повишение на пенсионната възраст.
142
6
 
13
 
! Отговори
ФонЛайнен преди 2 години
е Позор за Европа!
141
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС си е в перфектна кондиция и е най доброто място за живеене в целият свят, а най хубавото е че Северен поток отиде в канализацията, където му е мястото, сега който плащал тръбите да си ги носи и панелката в мАскфа, айде по живо по здраво, Европа и без руска газ ще намери вариант за възтановяване, насреща е най големия производител на газ в света- Съюзникът ни Америка! И Катар и Азерите- варианти има!