Словакия ще изпрати своите Миг-29 и С-300 на украинците

Страната иска НАТО да подсигури въздушното пространство
17 мар 2022 19:27, Анисия Иванова
323
Словакия ще изпрати своите Миг-29 и С-300 на украинците
Снимка: БГНЕС

Словакия настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО, а едва след това може да предостави своите МиГ-29 и ПВО системи С-300 на украинците. Това заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над при посещението на своя американски колега Лойд Остин в Братислава.

„Усилено се обмисля възможността нашето руско оборудване за охрана на въздушното пространство да бъде дарено на Украйна. Всъщност само руските компании могат да поддържат в действие изтребителите МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана С-300. Питам се как да го обслужваме, модернизираме, осигуряваме резервни части, когато страната, която може да направи това, е агресор, и всяко сътрудничество е невъзможно", каза той преди срещата с Остин. „Словакия също настоява първо да бъде осигурено въздушното ѝ пространство с помощта на страните от НАТО, а едва след това може да даде своите МиГ-ове и С-300 на украинците“, допълни той.

Според ръководителя на министерството на отбраната Словакия координира действията си за защита на Украйна както с Европейския съюз, така и със САЩ. Според Над, за да постигне целите на НАТО откъм способности, Словакия трябва да се съсредоточи върху сухопътните сили и да изгради тежка механизирана бригада. "Говорихме и за това, че тук имаме стари руски отбранителни системи като С-300 или Миг-29", каза Над и добави, че е обсъдил с американския си колега, че страната вече няма да използва руски машини, щом изтребителите F-16 пристигнат от САЩ. „Това трябва да стане през 2024 г.“, съобщи министърът.

Ртководителят на Пентагона Лойд Остин започна речта си, като спомена, че днес има насрочена среща с президента Зузана Капутова и министър-председателя Едуард Хегер. "Готови сме заедно да помогнем на Украйна, за да може тя да защити сигурността си от непровокираното нахлуване", каза той.

Остин благодари на Словакия за това, че предоставя хуманитарна помощ на украинските граждани.

На въпрос дали САЩ може да осигури на Словакия заместител на системата за противовъздушна отбрана С-300, която ще дари на Украйна, Остин не даде категоричен отговор.

"Това, което украинците успяха да постигнат, е, че успяха да попречат на Русия да доминира в небето и го направиха чрез противоракетни системи. Нашата цел е да ги подкрепим в това. Водим разговори с редица партньори, за да им предоставим възможно най-много материали. Ще се обърнем към редица партньори, за да видим какво трябва да се направи", каза американският министър и добави, че засега това е всичко по въпроса.

Министърът на отбраната на САЩ коментира и войната в Украйна и опустошителните бомбардировки на Русия срещу цивилни обекти.

"Обръщаме се към Путин - да сложи край на тези ужасяващи действия. Защото жертвите са цивилни, а не войници", каза Остин в края на пресконференцията и добави, че цивилните не трябва да бъдат обект на нападения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 252Посмали ***, Русия няма 2300 самолета нито в резерв 4000.Читави да има най-много 1500, изтребители, бомбардировачи, транспортни, от тях на съвременно ниво 4 поколение не повече от 700.За сведение само САЩ имат 4 - повече от които 4++ и 5 поколение Ф-22"Раптор" и Ф-35 към 1000.
236
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Анонимен Дано ги дочакаме...
235
17
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Разлика Само с тая разлика, че Русия има на първа линия мало над 2300 самолета, но в резерва и са още над 4000. При това има качествена разлика от авиопарка на Щатите и някои страни от НАТО. Докато америкосите разчитат на " невидими" бавни самолети (800-900 км/ч), руснаците разчитат на свръхзвукова скорост и висока маневреност. Идеята е ясна - за техните С400 и С500 двата основни американски самолета за завоюване на въздушното пространство са добре видими и лесно уязвими.
234
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 248Ирак е много сериозен конфликтът и загинаха 1 милион цивилни от американските бомби. )))))Бреий,Жертвите в Ирак нарастват с всяка изминала година!!!!Истината е, че загиналите са стотици пъти по-малко, а в последващата анархия между кюрди, сунити, ИДИЛ загинаха много повече.Е, затова не са виновни американците,виновни са за това, че още през 1991 год при иракската инвазия в Кувейт не сринаха Багдат и Садам.
233
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние ще помогнем с нашите нови ф-16. Те са при американците.
232
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ние - няколко бройки ф-16, на хартиен носител.
231
7
 
14
 
! Отговори
отговор преди 2 години
До АнонименДа бе, защо да мислим, като можем въобще да сме коне с капаци. Гледай и чети! В Ирак е много сериозен конфликтът и загинаха 1 милион цивилни от американските бомби. Там, имаше фалшива информация на САЩ, че има хим оръжия. Самите американски войничета крещяха срещу Буш младши, че е излъгал и трябва да се изивини.
230
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието ви е фалшива новина. Поредната.
229
6
 
11
 
! Отговори
Гьь преди 2 години
Зузана Капутова име като на псевдоним на чехословашка порно актриса нашумяла наскоро във Виена.
228
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До nimportequi Да де, след 2024, но до тогава я камилата, я камиларя
227
6
 
6
 
! Отговори
Хах преди 2 години
До 241Щом вече си решил,че ще идват прав ти път към Великите Англосаксонски държави! Остави жена си тук да я оправят така както се прави,тогава и вазелин няма да има нужда,ще текне като река!
226
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ало автора, няма самолети Миг-29,,!Има самолети МиГ-29(Микоян-Гуревич) Арменец и евреин са основателите тези на руските изтребители.
225
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 235... Това е търговията с умове...алъш вериш.САЩ са една люпилня на тъпунгерии... това е доказан Факт! Коефициент на интелигентност средно под 90...Бате, тва е мега деградация. Та хората купуват всичко над 110... Не само от Русия бягат там,а от цял свят се продават за пари...И те печат и печат и печат....и затъват и затъват.Излизане няма. Тая велика нация на сто години няма да е още дълго велика
224
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 238На вас ще ви трябва повечко вазелин, щото ще трябва да обслужвате руснаци и техните турски дружки с които ще дерибействат в България.
223
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво заглавие, ама май няма да изпрати. Най-много до Рамщайн.
222
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 235Всъщност САЩ са в абсолютен и реален банкрут... Загубиха и Саудитска Арабия...приключиха и единствено войната ги държи))))))))До вчера говорехте, че Украйна е нападнала Русия, сега пък разбирам, че и САЩ воюват в РусияА, въпросният банкрут в САЩ е от 1917год.,от както комунистите са на власт, но чудно в банкрутиралят САЩ бягат все повече руснаци, а в обратна посока НИКОЙ.
221
1
 
5
 
! Отговори
Хах преди 2 години
До 236Вазелина го пази за жена си,че като те види колко *** и гнусен си и пресъхва като Сахара!!!А Радев и всички дето ги изброи не знам колко трябва да си *** и да не виждаш ква *** са на любимите ти Кравари
220
2
 
2
 
! Отговори
msm преди 2 години
До Я, па Я - крадяха и с *** си, та затова ги опандизиха. Добре, че го свалихме чрез избори, защото преяждаше с власт и се беше самозабравил .
219
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 219Мислите ,че НАТО ще ни пази...... хахахахха.Смяяяяях.))))))Не няма да ни пази, защото такива като тебе, Радев, Янев, Корнелия, ще кажат на НАТО, че нямаме нужда от отбрана, защото вие сте си подготвили с цветя, хляб, сол и вазелин.
218
5
 
14
 
! Отговори
? преди 2 години
Провалената икономика на Русия е над 100 пъти по добра от любимата за те САЩ( държавата с най брутален дълг)....просто провери външния дълг на двете страни! Елементарно,но естествено е по лесно да дрънкаш глупости!Всъщност САЩ са в абсолютен и реален банкрут... Загубиха и Саудитска Арабия...приключиха и единствено войната ги държи