Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ?

Планът е да се построи подводен тръбопровод Турция - Израел
29 мар 2022 22:45, Йоана Цонева
105
Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ?
Снимка: БГНЕС

ЕС обмисля алтернатива на руските енергийни доставки и планира изграждането на газопровод Турция - Израел. Според правителствени и представители на индустрията на двете страни ще бъде сложно да се постигне каквато и да е сделка, съобщава Ройтерс.

Още преди пет години имаше идея да се построи подводен тръбопровод от Турция до най-голямото офшорно находище на природен газ в Израел – "Левиатан". Газът ще тече към Турция и към южноевропейските съседи, които искат да диверсифицират доставките си на синьо гориво далеч от Русия, предаде БНР. 
Още по темата
 
Собствениците на газовото находище -  Chevron и израелските фирми NewMed Energy и Ratio Oil, планират да увеличат производството от 12 на 21 милиарда кубически метра годишно, като до момента снабдяват с газ Израел, Египет и Йордания.
 
Според компанията NewMed Energy голяма част от допълнителния добив на газ ще бъде втечнен и изнесен чрез кораби за Европа или за Далечния изток. Главният изпълнителен директор на NewMed заяви миналия месец, че Турция също може да се превърне в дестинация, но трябва да си "заложи кожата" и да се ангажира с изграждането на газопровода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
12
 
! Отговори
Ко? Не! преди 2 години
Айде почват да ни варят сега за Сърбия. Отдавна е фърлено око на тая територия за едно газопроводче. Не успяха да омачкат сърбите, когато разваляха Югославия. Сега ще има втори тур. Затова им трябваха Балканите в НАТО и ЕС. Ама се дърпат сърбите и сега ще ся използва повода Украйна. Затова ни грухат яко с войска и оръжие. България ще е в групата Украйна-2. Честито на заблудените.
55
0
 
22
 
! Отговори
Интересно преди 2 години
ЕС седи и мисли. По едно време гледа - само седи!
54
1
 
16
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
На ЕС мисленето започва късно, когато го гони куче и при запек. Отдавна трябваше да ползваме каналите на Марс за доставка на газ и независимост от Русия.
53
29
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На всичко се намира решение. Путин така и не разбра че повече не може да ползва своя газ като оръжие срещу Запада. Войната която поведе със СП2 и Турски поток я губи. СП2 пропадна окончателно а Турски поток е пред спиране било поради технически или други причини. Искането за плащане в рубли е поредното безумие на Путин което ще слажи края на руския газ за ЕС.
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега, като няма да има газ, май пак аз ще трябва да топля невестите на русофобите....
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Някой - що пак не си си пил хапчетата бе, Никой?
50
0
 
2
 
! Отговори
От извънземните ще.. преди 2 години
От извънземните ще ...
49
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма алтернатива на руския газ!
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е!- А Китайската Компартия за отплата тайно купуват картинните шедьоври на Хънър Байдън за милиони парчето.
47
1
 
8
 
! Отговори
Оракул преди 2 години
Да, да, разбира се че ще измислят, съветски газ.. нали вече е в рубли!!!
46
3
 
18
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Алтернативата те вече са я измислили. Китайски solar панели, вятърни мелници и батерии. Които ще ги произвежда Китай чрез мръсен руски нефт и донбазки въклища и ще ги продава на ЕС. Който пък ще увеличи таксите на народите си и солени глоби, та и затвор, ако се опъват. Нарича се "Зелен Проект". И Герета Тунберг е рекламното му лице!
45
5
 
24
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Газ няма! Катар не може да си изпълни заявките към САЩ. Азерите купуват от Русия, че да си оправят договорите с Турция. ГАЗ НЯМА! И не по 3000, по 30 000 долара да плащате, ГАЗ НЯМА! Остави отоплението - юрганче ще намерим. Газ няма за торове. Коричка хляб няма да има догодина!
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиките ще са рухнали много преди изобщо да се е построил въпросният газопровод, който ще докарва недостатъчно газ на безумни цени. Зарежете ги тези глупости, даже украинците не са се отказали от руската газ.
43
5
 
7
 
! Отговори
Натовеца преди 2 години
то това да не са нови полове да ги измислят ,поне това си могат западняците :)Германското правителсвто вече каза на швабите слагайте по два пуловера ,ако ви е студено,няма майтап !
42
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново чуваме единственно - ще ..., ще ..., ще ... и така нататък. Затова се казва - дума дупка не прави
41
1
 
18
 
! Отговори
Надървени въглища преди 2 години
Винаги има алтернатива . Въпросът е в разходите . Ако няма проблеми с кинтите , може и от Австралия да си докарате газ .
40
4
 
7
 
! Отговори
Mind over matter преди 2 години
Ще успее ли ЕС да измисли алтернатива на руския газ? .... Ами ако се НАПЪНЕ малко повече след като е хапнала една голяма паница боб , може и да произведе нещо.... газообразно . Мислене му е майката .
39
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кризата ще я получим не заради войната в Украйна а заради санкциите на фамилия байДън и всички 0ткачалки в Европейския парламент
38
5
 
9
 
! Отговори
Алтернативно преди 2 години
Алтернативите са ясни - ВЕИ, т.е., велосипеди, магарешки каручки, отопление на ***, осветление с романтични лоени свещи.
37
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейския парламент е само продажници продадоха Европа на американците и то за нищо за народа а за политиците европейски някоя и друга пачка