Румен Овчаров: 40% от природния газ в Европа идва от Русия

Азербайджан нямат големи количества, заяви той
28 мар 2022 19:33, Анисия Иванова
86

Битката срещу руските газови енергийни ресурси не е от вчера. Целият трети енергиен пакет на Европейската комисия от 2009 г. е насочен към диверсификация на доставките, за свободен достъп до трети страни, всичкото това е насочено с една единствена цел - изолиране на Русия от този пазар". Това каза в предаването "Опорни хора" бившият енергиен министър Румен Овчаров.

"Оказа се, че почти 40% от природния газ в Европа идва от Русия, почти 30% от петрола идва от Русия, 46% от въглищата идват от Русия. И защо идват от Русия? Защото е икономически най-изгодно и най-евтино за всички, които получават тези ресурси. Сега слушаме поредните лозунги, ще се откажем, добре. Само че какво ще ни струва това", добави Румен Овчаров.

Можем ли да договорим повече газ от Азербайджан?

"Не мисля, че можем да договорим, те просто нямат по-големи капацитети, имат си договори, които са подписани и се изпълняват - към 8 милиарда за Италия, милиард за Гърция и милиард за България. Това е капацитетът на азерския газ, те чудеса не могат да се случват. Както виждате, самата Германия търси газ от Катар и т. н. Но въпросът е малко сложен. Защо си го причиняваме всичко това? Защо трябваше да стигнем до тази ситуация? Толкова ли беше трудно да се помисли и да се види, че сърбаме една и съща попара 4-5 пъти. Като започнеш от Либия, Ирак, Сирия, Афганистан и да плащаме сметките за това. Нямаше ли някой европейски политик, на който да му светне лампичката и да каже: "Чакайте, да помислим какво се случва, какво ще стане и какво толкова много иска Русия и Путин, че си причинихме това, което се случи сега", коментира Румен Овчаров.

Може ли да заменим руския газ с американски втечнен газ?

"Не можем, защото американците нямат такъв капацитет. Ето, тази година ще ни увеличат доставките в Европа с 10 или 12 милиарда. Е, и? Русия доставя почти 200 милиарда. Как точно става едното с другото?", попита риторично енергийният експерт.

По повод хранилището в Чирен, Румен Овчаров заяви, че "в България е с 10% по-ниско, отколкото в Европа от преди една седмица, въпреки предупрежденията на самия министър-председател. Сега се правят някакви маневри, уж не се изпразва хранилището, купуват се обаче допълнителни количества от Гърция и се дебалансира пазарът. Въпросът е следния: ако хранилището беше пълно, ние сега щяхме да бъдем в друго състояние, ако беше поне на 30%, а те нямат и 18%, щяхме да бъдем в друго състояние от гледна точка и на новите условия", заяви Румен Овчаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
1
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Абе тоя нали купи реактора за Белене, дето сега седи завит? Та какъв акъл от този?
67
5
 
3
 
! Отговори
Ицо преди 2 години
Много добре казано господин Овчаров.явно в България все още има някой който може да мисли трезво.от тези които в момента ни оправляват и от ден на ден сме все повече в ***
66
3
 
6
 
! Отговори
питам преди 2 години
тоя що не е в затвора ?
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65Кога, как, в какъв обем?От 5 години чакаме газта от находището около Кипър.Само с приказки не става.
64
0
 
7
 
! Отговори
Роко преди 2 години
До 67 Газта специално в България е необходима за производството..не толкова за отопление.С климатик не можеш да "завъртиш" поточната линия.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите ще оцелеят най-лесно - на дърва, на свещи и с каруци. Другите - и те ще оцелеят с малко дискомфорт. За олитарсите - не знам. Може да не оцелеят. Заради постоянните паник атаки.
62
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тоя тоя газ бе. Кой го ползва, освен столичани? Ще си купят климатици, кво толкова.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измислена статистика. Бесепарите са обучени в КГБ как да манипулират.
60
2
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Специалистът по разясняване на методиката,по която ТЕЦ София ск.убе своите абонати!Смех!
59
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
1 млрд. азерски газ през Гърция ще задоволява 27-28% от нашите нужди . Газова връзка със западна Европа нямаме. На щатите максимума е 15 млрд втечнен газ към Европа което е нищо. Какво стана с проучванията на наша територия? Чувствате ли как се заплита яко възела и хич не е на добре. Когато атовете се ритат,магаретата страдат.
58
4
 
16
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Погледнете Унгария и Виктор Орбан. Той действа гъвкаво, не се включва в общия европейски хор, не се съобразява с нарежданията на Брюксел. Хората го уважават и пак ще го изберат. Ето такъв ръководител ни трябва, а не просто Киро, който е типичен "йесмен", козирува и изпълнява каквото му кажат от САЩ и ЕС.
57
0
 
6
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
И къ ще стане тая работа.
56
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След месец Русия ше държи 1-2% от европейския пазар на газ, ще купуват само Сърбия и Унгария. Гарантирано от Путин. А другаря дълъг инкасатор ще продължава да ни обяснява как Европа ще умре без ценния руски газ.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да плюете Овчия е прав. 12 години точи тулупа Тея сегашните преди войната продадоха газта на румънците за добра печалба и сега йуй. ЕС го втаса. Нема газ няма дизел, всички цени в небето. Европа най бедния континент тва идва.
54
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Р. Овч. тоз рублосурат както винаги говори все прекрасни неща, като се старае да не излиза извън опорките на кремъл. Хубавото е, че истината е винаги точно обратното на това, което кремъл казва.
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре да седим без газ от това да добиваме шистов газ в добруджа .
52
9
 
7
 
! Отговори
Дали? преди 2 години
Дали хората в Русия наливащи се с антифриз или почистващи препарати за вана са щастливи и удовлетворени от живота ?
51
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очаквсте да чуете от този газов путинофил. Една дума не каза за войната, само газ му в главата.
50
3
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 45 преди 2 години
Луната е по-годна за обитаване, от местата където се добива шистов газ. Имаше репортажи от такива места - водата става негодна за питейни нужди и поливана, от чешмите тече някаква мътилка, примесена газ и това нещо се пали, всичко от растителен произход е засмукало някакъв коктейл от химикали и е отровно. В нещо такова щеше да се превърне плодородна Добруджа, ако не бяха се намерили хора да се противопоставят на добива на шистов газ.
49
10
 
5
 
! Отговори
Различни светове ... преди 2 години
Хората в нормалния свят мислят и говорят за полети до Марс...В Русия Путин се опитва да ограничи пиенето на лосион и антифриз със закони ...Различни светове ...