Ще поведе ли Льо Пен Франция по стъпките на Тръмп?

Западен печат: Льо Пен никога не е била по-близо да спечели властта
11 апр 2022 11:48, Елка Василева
62
Ще поведе ли Льо Пен Франция по стъпките на Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен ще се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция, извежда в заглавие британският вестник "Индипендънт". Изданието цитира думите на заелия трето място на първия тур крайноляв кандидат Жан-Люк Меланшон, който казва: "Не трябва да има нито един глас повече за Льо Пен на втория тур".

Във Франция предстои оспорван балотаж между Макрон и Льо Пен пише в заглавие британското издание "Гардиън". Вестникът посочва, че Макрон се позиционира като проевропейски "прогресист" спрямо по думите на президента споделяната от Льо Пен антимюсюлманска, националистическа програма и залитането й към руския президент Владимир Путин.

Още по темата
Британското издание отбелязва, че Макрон има конфортна преднина от 27,6 процента спрямо 23,4 процента за Льо Пен според анкетите и е постигнал по-добър резултат на първия тур, отколкото на изборите през 2017 г. "Гардиън" посочва, че резултатът на Льо Пен също е по-висок, отколкото на изборите преди пет години. Тя набра подкрепа с кампанията си за излизане от кризата с високите разходи на домакинствата и инфлацията.

Изданието отбелязва, че нито един от кандидатите освен  крайнодесния телевизионен водещ Ерик Земур не подкрепи Льо Пен за втория тур.

Вестникът цитира думите на Макрон, който каза пред журналисти: "Когато крайната десница във всичките й форми получава такова представителство във Франция, не можем да кажем, че всичко е наред, затова трябва да излезем и да се убедим хората с много смирение и уважение към онези, които не ни подкрепиха на първия тур". Президентът се обърна към привържениците си с думите: "Не се заблуждавайте, нищо още не е решено и дебатът, който ще имаме в следващите две седмици, ще бъде решаващ за страната и за Европа".

Льо Пен от своя страна обвини Макрон, че сее "разделение и хаос" и призова "всички, които не са гласували за него" да я подкрепят.

Изданието отбелязва, че сега е от ключово значение към кого ще отидат на втория тур гласовете за Меланшон, който призова да не се гласува за Льо Пен.

Вестникът посочва, че на миналите избори повечето леви избиратели са дали гласа си за Макрон на втория тур единствено, за да не спечели Льо Пен.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите показват, че Льо Пен никога не е била по-близо да спечели властта за крайната десница във Франция и да тръгне по стъпките на Доналд Тръмп в САЩ и привържениците на Брекзит във Великобритания, което за Франция би било прецедент.

Вестникът посочва, че Льо Пен е евроскептична, казвала е, че ще изтегли Франция от командните структури на НАТО и в миналото и изразявала възхищение от Владимир Путин.  Изданието отбелязва, че ако тя спечели изборите, това ще бъде шок за цяла Европа и света по време, когато е в ход руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс" резултатите от първия тур на изборите сочат срив в подкрепата за традиционните партии от левицата и десницата като социалистите и "Републиканците" и възход на крайната десница.

Макрон твърди, че избирането за Льо Пен за президент ще бъде опасно за Франция, Европейския съюз и Запада и разкритикува нейната протекционистка икономическа програма като непоследователна и невъзможна за финансиране, отбелязва вестникът. Неговата програма включва продължаване на реформите, намаление на данъците за модернизиране на икономиката и привличане на чуждестранни инвестиции, като едновременно с това се стимулира заетостта, посочва изданието.

Американският вестник "Вашингтон пост" прогнозира също много оспорвана битка на втория тур на президентските избори във Франция.

Според изданието резултатите от първия тур показват разочарованието от Макрон заради ръста на потребителските разходи, но отразяват и опита на Льо Пен да се представи за по-умерена.

Вестникът цитира думите на Льо Пен, която каза пред свои привърженици, че вторият тур ще бъде "избор за обществото и цивилизацията" , в които французите искат да живеят.

Някои от отпадналите кандидати незабавно призоваха привържениците си да гласуват за Макрон, за да осуетят победа за Льо Пен, отбелязва изданието. Сред тях са Фабиан Русел, Ан Идалго и Яник Жадо, както и десноцентристката кандидатка Валери Пекрес, чийто избиратели според анкетите са по-склонни да подкрепят Льо Пен.

Вестникът посочва, че Макрон ще има тежката задача да убеди избирателите да го подкрепят в оставащите две седмици до втория тур на 24 април.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Льо Пен спечели, това ще един голям пирон в ковчега на американския колониализъм. Дано!
24
10
 
32
 
! Отговори
Бигот преди 2 години
Никъде няма да ги поведе, французите са дълбоко пропити от либерастия и спасение за тях няма. Ние обаче трябва да скъсаме въжето с потъващия кораб на запада,докато още можем, за нас не е късно.
23
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радикално левите нео-фашисти, които до преди седмици продаваха медицинска сегрегация и брутално потъпкване на основно демократични свободи, сега отново взеха да си пеят познатата песна за "крайно десните" и за "края на демокрацията". Литанията звучи все по-изтъркано.
22
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори Льопен да победи, ЕС и НАТО да се разпаднат пак ще бъдат на светлинни години пред прогнилата Русия.
21
7
 
35
 
! Отговори
Отвратен преди 2 години
Тръмп не воюва, а правише пари. "Демократите "дай им войни и цензура.
20
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрон беше слаб президент и освен с протестите на жълтите жилетки и насилието върху тях, с друго няма да се запомни. Сега се опитва да събере анти-националистически вот по жалък начин, вместо да изтъкне своите качества (каквито май няма в излишък).
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И двамата са ми еднакво противни, но се питам кой от тях е по-малкото зло. На практика през годините Макрон се превърна от ляв либерал в същият десен популист като Льо Пен и управлението му се превърна в диктатура.
18
3
 
30
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Анонимен Народът във Франция над 50% е от Африка а те няма как да гласуват за Льо Пен.
17
4
 
3
 
! Отговори
Устатос преди 2 години
Калеко Серос Устатос
16
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Можем да сме абсолютно сигурни в едно: ако льо Пен спечели, извъднеж ще се окаже точно както с Орбан, че изборите не били честни, че нещо нещо мрън мрън манипулиране на избирателите. Ако Макарончо спечели, тогава естествено няма да е имало по-сигурни избори.
15
38
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами ще бъде жалко за Франция, Европа и светът ако там победи френският фариант на Владимир Жириновски и нашият Болен сидеров ... Първо се издъниха Щатите с клоуна Тръмп, а сега недай боже това да се случи и във Франция с Марин Люпен, явно демокрацията в цивилизованият свят е застрашена от нарастващи вълни на анархия, национализъм и фашизъм, които магат да съсипят живота на хората от западноевропейските страни и да ни върнат във времена на разделение, войни, диктатури и разруха ... !!!
14
7
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Повечето държави всъщност са на БИ сексуални и хомосексуални жени, както и на БИ сексуални и хомосексуални мъже !Въпреки че те са такива, имат деца, щастливи хора са и всичко им е наред !Повечето от тези хора са и извратеняци , но понякога !Великите хора са тези, които се отличават от масата, независимо в какъв вариант !Аз кога ще живея истински добре, кога ще бъда истински щастлив ?Помогнете ми, за добро ще бъде !Обещавам !
13
7
 
3
 
! Отговори
Руски Гултакк преди 2 години
Le pen la grosse vache
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много са 2 седмици между изборите. Може да се спретнат хиляди неща, и още толкова да се нагласят.
11
4
 
1
 
! Отговори
Факт преди 2 години
До 13К,о,м,у,н,я,г,и,т,е
10
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДДРОнег Не само, че ще гласуват за Макрон, но и ще бъде със звучно мнозинство, за да покажат на руската марионетка Льо Пен какво мислят за шефа й в Кремъл. :)
9
0
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
*** и там ще прецакат нещата!
8
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много сте жестоки. Давате на русофилите надежди, че финансираната от Кремъл Льо Пен може да спечели изборите и сега ще бълнуват с дни, докато реалността ги свали на земята. Или както при Тромпета ще твърдят, че е спечелила? :))))
7
15
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Колкото и да им се иска на 80%-вите тук, льопен няма да управлява, французите ще гласуват за Макрон, отново !!!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хммм ... каза Путин