Макрон след първия тур на вота: Нищо не е решено!

Всички кандидати без Земур призоваха да се гласува против Льо Пен
Обновена: 11 апр 2022 07:53 | 11 апр 2022 07:53, Елка Василева
33
Макрон след първия тур на вота:  Нищо не е решено!
Снимка: БГНЕС

Действащият държавен глава Еманюел Макрон и кандидатът на крайната десница Марин Льо Пен отиват на балотаж след първи тур на президентските избори във Франция.

Макрон печели първия тур с 27,6 процента подкрепа според последни данни на френското вътрешно министерство. Втора е Марин льо Пен с 23,41%. Трети остава Жан-Люк Меланшон с 21,95 процента.

"Нищо не е решено за президентските избори", заяви Еманюел Макрон. "Залозите на 24 април ще бъдат избор на общество, избор на цивилизация", заяви пред поддръжниците си Льо Пен.

Още по темата
Макрон поздрави отпадналите кандидати и ги призова да се обединят около проекта му и да отхвърлят крайната десница. "Това не е Франция! Това не сме ние! Единственият проект с покупателна способност е нашият", настоя той, цитиран от БНР.

От своя страна Марин льо Пен призова за подкрепа французите с различни възгледи и произход.

"Ако бъда избрана на втория тур, ще бъда президент на всички граждани", заяви Марин Льо Пен.

В щаба на Льо Пен гръмнаха бутилки шампанско, на които пише "Президент Марин".

Всички основни кандидати без крайнодесния Ерик Земур призоваха да се гласува против Марин льо Пен на втория тур на изборите за държавен глава на 24 април.

Ключова роля за втория тур обаче ще има електоратът на крайно левия Меланшон, който е на трето място и почти достига Льо Пен. Подкрепен най-вече от младите, той заяви, че няма да даде гласове за крайната десница, но електоратът му е силно разделен.

Междувременно в Рен се проведе и протестна демонстрация на стотици недоволни от резултатите. Едно от проучванията за нагласите за втория тур сочи  засега 54% за Макрон срещу 46% за Марин льо Пен. Според прогнозите на института ИФОП пък  се очаква на 24 април Макрон да получи 51 на сто от гласовете срещу 49 на сто за Льо Пен.

От две десетилетия насам никой френски президент не е печелил втори мандат.

Активността на избирателите на първия тур е от най-ниските в историята на тези избори - около 25% не са отишли до урните, предаде БНР. Впечатлява и значителния брой гласове, отишли за кандидатите от крайната левица и десница и пълният провал на представителите на традиционните партии, чиито кандидати вече обявиха подкрепата си за Макрон.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
До полунощ, снощи, от радиото на хоризонт говориха за противоречиви резултата в изборите във Франция. Включих сателитната си връзка през TV 5 MONDE EUROPE direkt . 2 и там, черно на бяло, със снимките на EMMANUEL MACRON , MARINE LE PEN, бяха изписани резултатите за момента - 27.6 % за първия и 23.0 % за втория кандидат. Що за национално радио е хоризонт? Другарката якова много "протестираше" преди за разните директори в радиото, докато се настани удобно на креслото??? Не види ли? Не чуе ли???
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може не ваксината,а самия вирус да засяга така мозъка и да преизвиква агресия.Повечето се държат все едно са много дрогирани или пияни.Прекалено много размирици по цял свят.Като гледам някои коментари на сайта също са доста агресивни .Не е нормално и не е както беше преди 2-3 години.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Светът е откачил.Да не би ваксините срещу ковид да предизвикват безумна агресия?Я някой ваксиниран да сподели тук дали от време на време не изпитва безпричинен гняв.Да кажем да се ядосва от нищото,а преди така да не е било?Нещо като анкета е.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея там ще се изтрепят.Има размирици,правят барикади,чупят...полудели са.В Пакистан също.Имало е огромен митинг,на който са скандирали,че всички привърженици на САЩ са предатели.
22
9
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Льо Пен ако спечели, може да очакваме фрекзит...Довиждане ЕС, довиждане НАТО.т.е. това няма как да стане. Макрон ще спечели.
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес по радиото казаха че на втори тур макарон щял да спечели с 51 процента и се зачудих да не сме му пратили нашите машини за гласуване ... доста неприятен човек.
20
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макрон ще смаже наzи тетката Люпен на втория тур!
19
3
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Време е един...сериозен президент да застане на чело на Франция.Това не е Макрон,промяната е...неизбежна.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Треперят джендърите. Нищо още не се знае.
17
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво казва Георги Марков. във Франция има райони, където полицията не смее да влезе. Тръгнали да оправят изтока, а самите се провалят в собствената си страна. В нашите медии никога не пишат за военните на Франция и на Германия в Африка. Защо са там? И полза за никого няма. Има предсказание че Франция ще се разцепи на 3.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третият е крайна левица, с 22%. НЕ може с дясна политика да се управлява в период на неизвестност и кризи, било то здравни, било то енергийни, продоволствени и т. н. Светът неизбежно ще олевява, десните са неспособни да се справят, освен с война. И Льо Пен обещава леви мерки. във Франция десните съвсем са се свлекли. Кой в България не видя, че точно най-богатите взеха на-много помощи от държавата по повод ковид? В САЩ и Корея отвориха държавния резерв заради горивата...
15
3
 
18
 
! Отговори
аз преди 2 години
Ще падна от смях ако Льо Пен спечели. На предните избори и изфабрикуваха обвинение в ползване на език на омразата заради някакъв пост в социялни мрежи 5-10 години по-рано. Заслужава да му натрие носа!
14
1
 
25
 
! Отговори
УРСЪСЕЛ ФОРДОЛАЙНО преди 2 години
Резултатите раздрусаха байдънчо.
13
4
 
28
 
! Отговори
Макарон преди 2 години
Макароне, чемодан вокзал Вашингтон!
12
28
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Макрон ще спечели, в тези смутни времена, всеки ще избере стабилността !!!___льопен е като нашите ид*оти от атакаеоод, възраждане и другите т*панари !!!
11
4
 
36
 
! Отговори
Един там преди 2 години
Точно Льо Пен е Франция.. А ти Макарон си Америка и всичко лошо идващо от тази държава!
10
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макаронът е пътник. Чао, либерастко изчадие, надявам се никога повече да не чуя за теб!
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя как не го махат?! За мен това е измама на вота.
8
5
 
33
 
! Отговори
Антинатовец преди 2 години
Искам да видя същата картинка като в Унгария печели Льо Пен и кака Урсула фон де Майната казва че ЕС ще спре фондовете за Париж щото Марито подкрепяла Русия и Путин и много мразела Украйна на Зеления гущер.Много забавно ще стане. В умрелия ЕС ще останат само гестаповците и прилежащите и утрупки като наша милост и власите .И още нещо майната и на цялата западна пропаганда определяща патриотите националисти за десни на Мари льо Пен а фашагата Макрон бил уж лев и човек от народа.
7
0
 
19
 
! Отговори
Льо Пен преди 2 години
Ба. бое. б. Отивай да мажеш баба ти с Бестифлекс, жълтата опаковка...