Проучване в Германия: Българинът работи 40 минути за литър бензин

Горивата в България - най-скъпи в Европа спрямо стандарта на живот
21 апр 2022 07:10, Петя Славова
143

Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според проучването българинът работи 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Алберт Райков е таксиметров шофьор от 20 години. За своя дългогодишен стаж той е изумен от покачването на цените на горивата, което влияе и на неговите доходи.

"Това е направо ненормална работа с тези горива. Не може да смогне човек. Сега давам на седмица по 100-150 лв. за гориво, а преди - 50-60 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

За ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива.

По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така", изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

"В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий "покупателна способност".

"Нашият паритет на покупателна способност е малко над 50% от средния за ЕС. За да се подобри това, трябва да се увеличат доходите, защото виждаме, че цените изпреварват нарастването на доходите", уточни още той.

Според експертите инфлацията у нас може да достигне и до 14 -15%. А стабилизиране на цените и намаление на инфлацията може да има едва след края на войната в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 2 години
Да бе да. Аз съм карал стар голф 3, който беше 1,6 и гореше 10-15 градско. В момента, в който го разкарах, и си купих нова кола (Шкода Октавия, отново платформа Голф), пак 1,6, разходът ми падна на 6 на 100 градско и 3 извънградско. Ти си прецени кое ти е по-изгодно - да купиш разпадаш се таралясник за 1000 лева, който да храниш с бензин и резервни части, или скъпа нова кола, която да ти харчи 3 пъти по-малко.
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам какъв е тоя таксиджия - аз не съм таксиджия и давам на седмица 50-60 лева, при положение, че карам само в София и не съм професионален шофьор.
99
0
 
2
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Като направиме партията на безпартийните ще опитаме да открием петрол и бензина ще стане безплатен сега трябва да емигрирате
98
1
 
3
 
! Отговори
туз преди 2 години
Бензин да ви даде старчето .войната във хохляндия не ви пречи.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малка кола гори градско средно 10-12 на сто. А ако карата Ауди ами мислете му.
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
T.e. за 8 часа изкарва по 12л. на ден. т.е. ако ви гори по 6л. на сто и живеете на 50км от работа. Да кажем в Перник то ще работите половината време само за да си платите пътя до работа и обратно.
95
6
 
1
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН ОТ ПЛОВДИВ преди 2 години
По-скоро работи за 1мин 1 литър , кой каквото си направи!!!
94
1
 
2
 
! Отговори
бай хой преди 2 години
до Дедо ти. ... Дедо, ти май си изцирикал веке, ми оди дени дъскениот костум и си легай. Ний от теб, отдавна нужда немаме.
93
1
 
15
 
! Отговори
Дедо ти преди 2 години
До БогатСпоред теб и мене ме е мързяло. Не се изсиляй много, защото ще дойде ден когато ще ти се стричи сакъза. Когато беше ембрионче, аз ти построих държава без един ден прекъснат трудов стаж, без един болничен. С две професии. Стандарт на живот- доста над средния. По ведомост. По 12 часа на ден. Шест месеца. Без почивка. При екстремни условия. С висока квалификация по МЕЖДУНАРОДНИ стандарти. Да съм жив та да те видя как след време ще изцирикаш. Аз проблеми съм нямал и нямам. Но ти...
92
1
 
25
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Винаги го отнасят бедните.
91
2
 
33
 
! Отговори
Депутатът преди 2 години
Ще бачкате за течности , ще си давате силите и живота за изкуствени храни, за електричество, за неща които ни се полагат почти безплатно, Но нали някой трябва да кара Ферари, Самолет, Да си води К...у.рвите по екскурзии, пък вие плащайте.Суровините и енергията и капитала са в ръцете на точно тия дето само Лапат! Едните плащат другите живеят!За толкова години, трябваше Тока да ни е без пари, житото и хляба същ, защото го имаме вече и всичко в поднесено от предишните поколения, Но плащаме, плащаме
90
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нe e нормално за бедна държава цената на горивото да е висока, па макар и с 30% по-ниска от средното за ЕС. Да не забравяме също, че уж СРЗ у нас е 1200лв., а де факто е много по-малко, защото малко хора с високи доходи вдигат средната заплата. Реално днес кой работи за над 2000лв., освен някоя Калинка на ГЕРБ на топло местенце. Половината българи са с под 700 лева нетна заплата.
89
1
 
40
 
! Отговори
ти да видиш преди 2 години
Тези специалисти,които твърдят, че при нас е най-евтино в абсолютна стойност,нека да уточнят че еФтиното е за европееца ако реши да зарежда у нас,защото при тях е 2 евро,а при нас 1,4 евро.Но да ни замъгляват,че при нас е най-евтино за НАС е пошлост.При средна нетна в БГ от 900 лв. при 3 лв/л, можеш да си купиш 300 литра,а при средна нетна на запад от 2200 евро при 2 евро/л. можеш да си купиш 1100 литра.Хайде да видим колко е еФтино тука-почти 4 пъти по скъпо плащаме за гориво от европееца.
88
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е като че ли ние не си го знаем.Кога сме били добре,та и сега?Докато нашите управляващи от години насам целуват брюкселските зелки и не мислят за хората,така ще бъде.
87
21
 
9
 
! Отговори
Петият бустер преди 2 години
Германия и Швеция в момента не са модерни като преди години,Ако взимаш 2 бона в България ше си по добре отколкото да взимаш 3000 евро в Германия или Шевция
86
11
 
30
 
! Отговори
Носталгик преди 2 години
Ама банани има ли в магазините? Има! Какво повече искате, незнам? Няма угодия пролетариата, ц ц ц ц
85
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40 минути ми е от Бургас къщата. В селото има хора които още работят в Нефтохима и ходят заедно се събират с на единия колата и пътя им е по 2 лева на човек.
84
48
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално е за бедна държава цената на горивото да е висока, но все пак е 30% по-ниска от средното за ЕС. Да не забравяме също, че уж СРЗ у нас е 2000лв., а дефакто е много повече, защото всеки втори е в сивия сектор и уж взима минимална. Реално днес кой работи за 2000лв., освен някой студент в склад или касиерка в магазин, както и канцеларските плъгове в администрацията.
83
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще работим цял ден за литър бензин.Спокойно.Товя заради Украйна...нищо,че там е война,но всичко е по-евтино.
82
3
 
19
 
! Отговори
До 99 преди 2 години
Е да, но като отидеш в къщата си в Странджа, опцията ти за работа ще бъде единствено като овчар. В Малко Търново, може да се издигнеш и като продавач консултант в Лидъл с заплата по ниска от София примерно Пак ти казвам заплатите тук са едни и същи навсякъде, но в Лондон даваш луди пари за жилище (било то наем или изплащане), транспорт плюс загуба на време в пътуване до работа. Това е един от проблемите на България,че бизнеса е концентриран в 3-4 града а останалата част е пусната по течението.