Проучване в Германия: Българинът работи 40 минути за литър бензин

Горивата в България - най-скъпи в Европа спрямо стандарта на живот
21 апр 2022 07:10, Петя Славова
143

Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според проучването българинът работи 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Алберт Райков е таксиметров шофьор от 20 години. За своя дългогодишен стаж той е изумен от покачването на цените на горивата, което влияе и на неговите доходи.

"Това е направо ненормална работа с тези горива. Не може да смогне човек. Сега давам на седмица по 100-150 лв. за гориво, а преди - 50-60 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

За ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива.

По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така", изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

"В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий "покупателна способност".

"Нашият паритет на покупателна способност е малко над 50% от средния за ЕС. За да се подобри това, трябва да се увеличат доходите, защото виждаме, че цените изпреварват нарастването на доходите", уточни още той.

Според експертите инфлацията у нас може да достигне и до 14 -15%. А стабилизиране на цените и намаление на инфлацията може да има едва след края на войната в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
39
 
! Отговори
М преди 2 години
Не само горивата всичко тук е в пъти по-скъпо от ЕС сравнено с доходите а голяма част от храните са по-скъпи и в стойност особено сравнение с Англия и Германия. Това го пиша за хората които не са ходили в Европа. Аз отидох и видях и никой не може да ме излъже вече в обратното. Ние сме колониална държава зависима икономически, политически, военно, духовно и сексуално от господарите си.
80
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то и в България е така. Отиваш в Малко Търново и за 10 хиляди си купуваш апартамент, ако си купиш такъв в морската на Варна и Бургас ще ти е 150К евро. Аз имам една наследствена къща в Странджа с 3 декара двор, ако реша да е продам и 20 хиляди няма да ми дадат, ама ако беше тази къща в Бургас щеше да е милион.
79
2
 
13
 
! Отговори
До 91 преди 2 години
Само да те светна, че Великобритания не е само Лондон. В Шотландия, примерно заплатите са същите дори намесата по-високи поради липса на кадри. Цените на къщите са в пъти по-малки. Ако в Лондон за 400К можеш да си вземеш двустайна в 4-5 зона, там ще си вземеш минимум 4 стайна. Аз имам 3 стайна, ипотеката ми е 370 на месец.
78
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Богат . . .Ти ли си богат бе ***. В щатите за 3 месеца бригада се прибират с по 10К долара, а това са студенти бачкащи по лунапарковете и закусвалните. Ленчето на Кирчо е с 13 бона заплатка, а кой знае допълнително колко си добавя.
77
22
 
8
 
! Отговори
Богат преди 2 години
Е около мен всички са добре-през 2012 бяхме на общежитие-зъболекар, фармацевт и счетоводител-сега всеки от нас прави по около 5000 на месец. Научете чужди езици , проявете дисциплина, положете усилия и вие ще имате пари. Ама ви мързи нали? Като идете в Германия необразовани- ще може ли да си позволите в края на месеца да отидете на мечтаното място за почивка, ако сте необразовани? Пари има, стига да си ги заслужите
76
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта казаха , че един милион български пенсионери , живеят с под 250 евро на месец. Един милион и даваха огромни опашки как се редят за 35 евро добавки за Великден.
75
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедната държавица затъва с всеки изминал ден под управлението на крадящата милиарди четворна коалиция. Отвратителното е, че даже да паднат от власт България повече не може никога да се оправи защото се натрупаха несметни милиарди дългове.
74
1
 
17
 
! Отговори
Тихомир преди 2 години
Е тая статия, в пълният и текст да бъде показана на оня Пиендел Асен Василев, за коментар. Щото нали "бензинът на бензиноколонка в България е най-евтиният в цяла Европа". Като седнат в министерските столчета всички почват да говорят едни и същи глупоЗти.
73
2
 
10
 
! Отговори
Счетоводител ! преди 2 години
Значи депутат на СТАЧКА точно за 5 минути е изкарал за 10 литра бензин !! За поддръжник на депутат на стачка , са плаща 50 лева на ден , така че поддръжниците да си сметнат колко стотинки им хвърлят , освен да им платят автобуса ..............
72
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като властта е взета от комунистическата четворна коалиция, скоро ще се работи цял ден за литър бензин. За сметка на това съучастниците в четворната коалиция трупат милиарди на гърба на изнемогващия народ.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може тиквения да не е стабилизирал нищо, ама фактите са такива. Тогава нещата бяха двойно по евтини, а заплатите подобни като днешните.Предия няколко години нямаше ли война в Сирия, която е основен износител на петрол. Стига оправдания. Всичко дойде от масовото печатане на хартийки дето се раздаваха 2 години в богатите страни. Даваха им половин заплати за да си седят по диваните и нищо да не правят , е сега се плаща сметката.
70
1
 
18
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
А правителството ни се хвали как тук са най-евтините горива.... Смях!
69
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Троловете ги разбирам. Или им се плаща или са си тъ*и. Ама обикновения чеки**ия, дето подкрепя Боко и се пише за критично мислещ не го разбирам. Да не би Баце да определя цените в Европа? Сега тиквата щеше да стабилизира всичко ако беше още на власт ли според вас? Вие самите вярвате ли си или просто сте се нас*али от яд, че никой не ви обръща внимание на комплексите?
68
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно пък за Великобритания не ми говори. Братовчедка ми се ожени за един англичанин и преди 2 месеца си купиха апартамент в околностите на Лондон . Ще плащат по 3 хиляди паунда на месец ипотека следващите 20 години и ще им остават по толкова. Навсякъде хората са роби, по 20 години работят за една кутийка.
67
11
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Сега сметнах, аз работя за литър бензин 5мин. Учението и експертизата се отплащат, дори в България!
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9.50 паунда е минималното заплащане на ЧАС във Великобритания от тази година. Отваряш asda.uk и гледаш какви са цените и какво можеш да си купиш с час работа. 8 часа минус 20 процента данъци които ги даваш на края на финансовата година или ако си нает 30 процента на края на месеца или седмицата. Позволяващ си всичко след като платиш и наем и храна и гориво. В България само обещания.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който не е учил най много пари взема. За пример ритнитопковците. Имам един познат, този за цял сезон има 30 минути общо изиграни за по 5-10 минути като резерва при Кирчо и получава по 20 хиляди лева заплата и бонус от 30 бона за титлата и това не в София , а в Разград. Каза, че чужденците в отбора вземали по 30К евро
64
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедни и живеещи в миззерия българи попитали един мъдрец - Учителю, дълго ли ще стоим най-бедни от цяла Европа и така жестоко ограбвани от собствените си управници ? Колко трябва да чакаме докато се оправим ?А мъдрецът отговорил - Ако само СТОИТЕ и ЧАКАТЕ , ще е дълго ... мнооого дълго .
63
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е когато бензина беше по 1.80 и газчизата по 80 стотинки преди няма и две години, издигахте блокади и палатки да искате промяна. Е получи ви се
62
3
 
2
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Колко са учили или колко могат да бъда ?