Проучване в Германия: Българинът работи 40 минути за литър бензин

Горивата в България - най-скъпи в Европа спрямо стандарта на живот
21 апр 2022 07:10, Петя Славова
143

Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според проучването българинът работи 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Алберт Райков е таксиметров шофьор от 20 години. За своя дългогодишен стаж той е изумен от покачването на цените на горивата, което влияе и на неговите доходи.

"Това е направо ненормална работа с тези горива. Не може да смогне човек. Сега давам на седмица по 100-150 лв. за гориво, а преди - 50-60 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

За ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива.

По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така", изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

"В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий "покупателна способност".

"Нашият паритет на покупателна способност е малко над 50% от средния за ЕС. За да се подобри това, трябва да се увеличат доходите, защото виждаме, че цените изпреварват нарастването на доходите", уточни още той.

Според експертите инфлацията у нас може да достигне и до 14 -15%. А стабилизиране на цените и намаление на инфлацията може да има едва след края на войната в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
6
 
! Отговори
Хирурга преди 2 години
И аз искам да беля лук за 6000 лв месец, ама няма..
60
15
 
10
 
! Отговори
Хирурга преди 2 години
Скъпо платена работа в Бг има за всеки. Има 250 хиляди незаети позиции в Бг от 4000 лв нагоре месечно. Но да си кажем истината сами и господа - колко от вас са учили и могат да бъдат лекари, ит-та, инженери, заварчици, технолози, химици,.. ?? А?? Колко чужди езика владеете на B ниво ? 0??
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо и Асенчо преди два дни пак излъгаха, че сме имали най евтиния бензин в ЕС, Да, ама не.В Будапеща литър бензин е 2.80 , а в България 2.95
58
9
 
6
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
Глупости работя на 25км от адреса на който живея на месец плащам по 140? За гориво не е малко но 1 литър е 2.00 ? вече докато в България ,Сърбия ,Унгария все още е 1.50 ? така че българина винаги ще реве....
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Линда и Кирчо пък продават по 20 козунака на час по 18 лева бройката с големината на кифла
56
4
 
5
 
! Отговори
ТЕРОР В БЪЛГАРИЯ преди 2 години
МВР изтезават хора за удоволствие, изпаднали са до положение на Терористична Организация!МВР ПЕРНИК Е 100% ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ СОБСТВЕНОСТ НА МАФИОТА ЮЛИЯН БОРИСОВ ГЕОРГИЕВ И ТО КАКВА
55
10
 
12
 
! Отговори
Н.Р.Б преди 2 години
СЪБУДИЛ СЕ ДРУГАРЯ ЖИВКОВ И ВЪРВЯЛ ПО УЛИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ .СПРЯЛИ ГО ГРАЖДАНИ .ДР.ЖИВКОВ ЕДНО ВРЕМЕ ПРИ ТЕБ БЯХА НИСКИ ЗАПЛАТИТЕ ,АМА НАФТА И БЕНЗИН ИМАШЕ БОЛ .ИМАШЕ И ЗА КР***ДЕНЕ. Др- ЖИВКОВ ИМАШЕ,ИМАШЕ СЕГА КАКВО ИМА ЕДИН ГОЛЯМ.. ТА НАЛИ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ/СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ.. ЕТО...
54
2
 
20
 
! Отговори
лъжи и пак лъжи! преди 2 години
Защо винаги се коментират полуистини? Защо не коментирате цените в Унгария, Полша или Малта където литр бенин е 2,60 - 2,70 лева? В Гърция бензина бил 2 евро и дизел над 2 евро, но минималната работна алаплата от 1 май педстой да стане 720 евро!
53
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То за колко други неща работим по повече, не е истина..
52
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя проблем съм си го решил. Ходя пеша , зареждам за 30-40 лв месечно и то само за извънградско пътуване Събота и Неделя , колкото да не се заседява колата. И им го начуквам мощно на алчните картели. Нека им падне оборота с 50% , пък да си вдигат ощецизкуствено цените.
51
4
 
12
 
! Отговори
ПростоАсен преди 2 години
По Харвардската методика отчитам, че се справям много добре осигурявайки най-ниските заплати в ЕС.
50
7
 
8
 
! Отговори
Разликата преди 2 години
По времето на лошия социализъм българите работеха за да ядат. А сега по времето на добрата демокрация българите ядат за да работят.
49
3
 
15
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Елементарно е, но кокорчо и Киро охлюва друго са учили у харвардско
48
2
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 2 години
Работи от вкъщи бе!
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял ден работим, за да си платим бензина да отидем на работа.
46
2
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Кажете го на харвардските лауреати които твърдят че цената е най евтина в Европа .....не намесват заплати и храни ...те не са важни ...еднолично се гледат горивата .....Харвардски *** !
45
2
 
16
 
! Отговори
До Доктора преди 2 години
За 100лв на час чисти и чудене къде да инвестира, може да си единствено докторат по право или пластичен хирург. Със сигурност не си доктор при когото ходят пенсионери по тарифи на здравната каса. Коментара ти е нахален, просташки и леко като на парвеню. Та е чудно що за доктор си без капка състрадание и себеотдаденост и в контадикция на професията.
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента има огромни количества евтин петрол на много места по света. Вече дори се чудят къде да го складират. Проблемът е че този петрол се намира в страни от които на нас ние забранено да купуваме понеже сме част от великите евроатлантически организации ЕС и НАТО. Другата причина е руснаците контролират 90% от нашия пазар и трудно допускат конкуренция. Като добавим тъпите евродирективи според които трябва да плащаме акцизи и екотакси нещата си идват на мястото и сегашните цени.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проучване на извънземни за планетата земя:Тези са болни от шизофрения най тежката степен!!
42
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Тенгри КанДокато има баламурници , като вас , да се блъскате пред урните на всеки избори , като овце с телешко нетърпение и възторг и си мислите, че с вашия и.диотски глас вселената ще почне да се свива , вмесо разширява , ще е така. Не можахте да загреете с едноклетъчните си мозъци , че който и да е на власт , ще е само един покорен слуга на васалите си от Сащ и Брюксел.