Проучване в Германия: Българинът работи 40 минути за литър бензин

Горивата в България - най-скъпи в Европа спрямо стандарта на живот
21 апр 2022 07:10, Петя Славова
143

Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, спрямо стандарта на живот. В сравнение с миналия Великден, сега плащаме с 25-30% повече. Според проучването българинът работи 40 минути, за да може да си купи литър бензин.

Алберт Райков е таксиметров шофьор от 20 години. За своя дългогодишен стаж той е изумен от покачването на цените на горивата, което влияе и на неговите доходи.

"Това е направо ненормална работа с тези горива. Не може да смогне човек. Сега давам на седмица по 100-150 лв. за гориво, а преди - 50-60 лева", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

За ново поскъпване на горивата предупреждават и от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите на горива.

По думите на изпълнителния директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев в момента плащаме с около 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"За последните 7-10 дни няма увеличение на цената на дребно по бензиностанциите. Въпреки че се вдигна през последните дни цената на суровия петрол, цената на дребно се задържа без промяна, т.е. тя изостава от цената на суровия петрол. Надявам се, поне до празниците да е така", изтъкна той.

Традиционно страната ни е с най-ниските цени на горива в ЕС, казват експертите. Доходите на българина обаче също изостават.

"В момента в Гърция е над 2 евро за литър дизел и над 2 евро за литър бензин. В България е около 3 лв. , т.е. с 30% по-ниско. Но и нашите доходи са с повече от 30% по-ниски от тези в Гърция", посочи икономистът Румен Гълъбинов.

За 2021 година България остава на последно място в ЕС по критерий "покупателна способност".

"Нашият паритет на покупателна способност е малко над 50% от средния за ЕС. За да се подобри това, трябва да се увеличат доходите, защото виждаме, че цените изпреварват нарастването на доходите", уточни още той.

Според експертите инфлацията у нас може да достигне и до 14 -15%. А стабилизиране на цените и намаление на инфлацията може да има едва след края на войната в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В охранена америка започнаха да подскачат, че цените на горивата подлудяха. Нощем пиндосите източват горивото на паркирани автомобили.
40
2
 
22
 
! Отговори
Дам, ама не преди 2 години
Променкаджиите, хайде да не заблуждавате хората, че нямало значение кой е на власт, а? Защото миналата седмица в Турция, за която всеки реве, че е в страшна криза, ядохме четирима в ресторант с кафетата и десертите за 16 лв. Дизелът е 2.4. Бенизнът и по-евтин. Нито имат залежи, нито нищо. Там горивато винаги са били по-скъпи от тук. У нас говорим за картел, който скубе народа както може.
39
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от популистки статии. Ами да вземем да се оплачем на борсата за суров петрол, че тези цени са ни недопустими и искаме 20 долара за барел. Цените са високи за целия свят. Как точно и кой точно да намали цените!? Правителството с парите от данъци ли? Тоест и с данъците и на нешофиращите да се плаща масрафа на шофьорите? Или да вземем поредното милиардче назаем, за субсидия на горивата!? Много в лесно да се мрънка.
38
10
 
6
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Е, който има акъл е добре , ако нямаш конкурентно предимство, работиш за малко пари. Аз за час изкарам по 100 лв чисто и всеки месец се чудя къде да инвестирам излишъците
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами то така се изчислява, а не тука ми говорят, че у нас били най-евтините горива в Европа!!! А то излезе че са най-скъпите.
36
2
 
17
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
Единственото успокоение, което Кири дава на електората е, че наште цени са най-ниските в ЕС. Много интересна риторика, а и логика на фона на това, че заплатите ни са най-ниските в ЕС. Вижте, какво нещо е "пи-ар"- а, как едни думи могат да приспят съзнанието и да го примамят. Кири и Асан не казват, че не могат да направат нищо по въпроса, но ни заливат със слова антидепресанти;))) Междувпрочем, "Светлото еуропско бъдеще" изглежда доста Дарк;))))
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В охранена америка започнаха да подскачат, че цените на горивата подлудяха, подкрепата за байДжо е 31% и той в паникьосани речи във всяко второ изречение обвинява Президента Путин за невижданата пиндостанска инфлация, която е резултат на колективно западните санкции срещу Русия.
34
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Срам ме е от сънародниците ми, че не желаят да четат книжки и да мислят с "умнокрасивите" си глави. Всичко което се случва е с цел ограбване на обикновения българин и заробването му. България прилича на разбито и унищожено гето. Почти всичките ми приятели и познати се отвратиха и се пръснаха в чужбина.
33
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ако Малинов,Къпинов,Станишев,Костадинов и оная другата ни върнат в ***,ще работим за по едва вафла на час. Нали трябва да се отделят мангизи и за световний комунизъм.
32
5
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 2 години
При бай ти Тошо, 5 лева бяха достатъчни за гориво за 200 км и оставаха пари за лека закуска.
31
7
 
5
 
! Отговори
Маляков преди 2 години
Е па като ви е скъп на бензиностанцията, наточете си от некой селски кладенец.
30
2
 
11
 
! Отговори
Жорж преди 2 години
Сега какво? Искате да кажете,че Кирчо пак ни излъга така ли?
29
4
 
12
 
! Отговори
АбдокодирХоджибобоев преди 2 години
Според германско проучване горивата в България са най-скъпите в Европа, а Bild призовава немците по-рядко да взимат душ и да не ползват caпyн, а немският икономист Майер предупреди Еесовската Зона за продължителна инфлация и Крах на еврото като резервна валута.
28
5
 
6
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
В момента няма никакво знаение кое е премиер или чие е правителството. В охранена америка започнаха да подскачат, че горивата подлудяха.
27
3
 
10
 
! Отговори
Евтини хора преди 2 години
Ама нали Кико каза, че сме най-евтините в Европа?
26
9
 
6
 
! Отговори
Ичкиев преди 2 години
Бенза при бай Тоше беше последно левче за литър, при средна заплата 180 кинта. Което е пак там некъде.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е въпроса в цените, а в доходите ни.
24
4
 
4
 
! Отговори
Пачеков преди 2 години
Рушнака и той толкова работи за кило бенз.
23
2
 
11
 
! Отговори
Бццж преди 2 години
И кво? Според ДойчеЗеле, Българан работи за 800лв на месец, но не уточнява бруто или нето. Не разбрахме и дали става дума за дизел или 95.Средната заплата в западната част на еврозапада е 1700 бруто, демек 11 на час. При литър 95 средно 1.85 излиза 6 литра за час труд. Или обобщено в БГ се работи 40 мин за 1 литър, а на запад 40 мин за 9 литра.
22
2
 
9
 
! Отговори
Що така преди 2 години
Киро казва че са най евтини горивата в България, Вие казвате че са най скъпи в България. Бива ли така да се противопоставяте на пИрИмИера.