Генчовска: Няма промяна във френското предложение

В протокола имало конкретни срокове
Обновена: 17 юли 2022 13:49 | 17 юли 2022 13:05, Петя Славова
87

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не, няма промяна във френското предложение. Няма такава промяна. Това каза пред БГНЕС министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на твърденията в РС Македония, че е имало промяна на предложението от Париж.
Още по темата

Тя уточни, че в протокола, който днес бе подписан от двамата министри - Генчовска и Буяр Османи, има конкретни срокове, които са част от Преговорната рамка. "Има механизъм за контрол на неговото изпълнение. Не е просто един двустранен протокол", каза още Геночвска в отговор на въпроса на БГНЕС "има ли опасност днешният протокол да последва съдбата на първия от 2019г. и той да не се изпълнява.

Българският посланик в Скопие Ангел Ангелов заяви пред БГНЕС, че е притеснен от антиевропейското говорене в РСМ през последните седмици и призова политическият елит и местните медии да тръгнат по пътя на европеизацията на страната.

Министър Генчовска заяви, че днес сме станали свидетели на един много важен момент – проведе се втората междуправителствена комисия.

"В рамките на състоялото се заседание беше обсъдено постигнатото в секторните политики. Има пет работни групи, беше отчетен прогреса. Бяха представени перспективите какво и кога трябва да се свърши в различните области – енергетика, транспорт, култура, строителство и т.н. Най-важният резултат е подписването на Втория протокол. Той съдържа изключително амбициозни краткосрочни и дългосрочни мерки, които на практика имат за цел да се решат много от отворените въпроси", заяви ръководителят на българската дипломация.

Тя отбеляза, че този Протокол не е документ само по себе си. "Както многократно сме заявявали той е интегрална част от пакета на Френското предложение, имам предвид Преговорната рамка и заключенията на Съвета. Оттук насетне продължаваме работата на ниво експертни групи с колегите от РСМ с оглед по-добра координация и техните следващи стъпки, които са свързани с промяната на Конституцията на РСМ и вписването на българите не само в основния закон, но и в останалото законодателство", каза министър Генчовска, която благодари на екипа на МВнР за професионалната работа.

По отношение на официалния език на РСМ МВнР изцяло се съобразява с решението на Народното събрание. „В двустранните си отношения с РСМ България не признава техния език. Нашата позиция е гарантирана такава каквато е формулирана съгласно Договора в целия пакет, за който споменах“, подчерта Генчовска. Българската позиция по този въпрос е ясно заявена и остава непроменена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен, ти друга работа нямаш ли бечовеко!
61
0
 
4
 
! Отговори
ЗАЩО ТЯ преди 1 година
ЦИТИРАМ- БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА КОЯТУ...ГЪГНЕЙКИ И ВСЯКА ВТОРА ДУМА ИЗКРИВЕНА И НЕЕСТЕСТВЕНО ИЗКАЗАНА- ЗАЩО ТЯ- АЗ СЕ СРАМУВАМ ОТ НЕЯ ЧЕ МЕ ПРЕДСТАВЯ....
60
0
 
2
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
В подписаният двустранен протокол промяната в учебниците в РСМ за Средновековието е пожелателна и без срок. Можете сами да се досетите кога ще стане.В учебниците в РСМ Самуил ще си остане македонски цар, а Гоце Делчев - чист македонец. Ние българите ще си останем татари и фашисти.
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24.06.2022 ДЕН НА ПОЗОРА И НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ГЕРБ-СДС,ПП,ДБ,ДПС КЪМ КОИТО НА 17.07.2022 СЕ ПРИСЪЕДИНИЧРЕЗ ТЕОДОРА ГЕНЧОВСКА И ЧАЛГА ПАРТИЯТА ИТН!!!
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 И как трябва да приемем македонски език който е същия като българския и то излиза че и бг е маке. Това е възможно решение като се приеме че има и маке и бг но че маке език е бг. Другия вариант е директно че маке е бг език както в САЩ английския но те го отказват а и Урсула и Блинкин не признват бг език в МК.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 58 Не е точно така. Престъпление има и когато узаконяваш престъпление или с бездействие си затваряш очите.
56
0
 
5
 
! Отговори
Хохохо преди 1 година
А славчо к.в.о каза? Съгласен ли е?
55
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Все пак да вземе някъде да се публикува цялото както е гласувано при нас и в Западна България и да знаят хората какво да и як ват от правителствата си
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 56 "Или ЕС и НАТО приемат че македонския език е претсъпление" Македонския език не може да "е престъпление". Престъпление е налагането му със сила на тогавашното доминирано от българи общество живеещо в Република Македония, и говорещо Български език. По същия начин, по който би бил престъпление, ако сега, след като Македонския език съществува и се говори от по-голямата част от хората в РСМ, ние имаме претенции, че такъв език няма, или че бил "български" (което де факто не е вярно).
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52 Твойта логика е много сбъркана. Руският език кога и как е създаден, а българския кога и как е създаден. Не знаеш. А за македонския има точна дата и създатели които го налагат на бг населние в Македония.
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 57 И тин казваш нищо. не било това и неможело онова. Или ЕС и НАТО приемат че македонския език е претсъпление или и те са престъпници, защото са рзделили България и Турция и Сърбия издевателстват и се гаврят.
51
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 "РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ И РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СПОРЯТ ЗА НЕЩО, КОЕТО ПРИНАДЛЕЖИ НА РЕПУБЛИКА ГЪРЦИЯ..." __ ОЧЕВИДНО РЪКОПЛЯСКАШ НА НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО, КОЕТО ПРОС-ТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ СИ САМО ЕДИН ОТ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ!!!....
50
2
 
11
 
! Отговори
Хах преди 1 година
Генчовска, че то самият френски диктат, а не предложение си е живо национално предателство от страна на тези, дето го приеха в БГ парламента. А ти знаеш ли какво всъщност подписа с Османи? Подписа, че се признава македонския език като официален в ЕС. Нищо не се споменава за нашите претенции поради които наложихме вето на Македония. Явно сме се отказали от тях.
49
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 "Не може и двете . Едното е верно" Даже вече обясних какво точно се случва, тъй че "не може" е просто признак на безсилието на аргумента ти. Ти не казваш какво "може", а логиката и фактите.
48
0
 
11
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Само на мен ли ми прави впечатление че никъде не се разкриват детайли около това споразумение? Кой какво признава? Едни и същи клиширани фрази под всяка драсканица за въпроса с античките. Има ли нещо което криете или сте просто неинформирани? Какво е този път пишман медио? Освен да ни наливате акъл колко са лоши руснаците и колко са полезни ваксините нещо смислено няма ли да напишете?
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тази Македония!Дайте пари на хората!
46
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 53 Македонския език не е "български". То по тая логика можеш да кажеш, че Руския език е "български".
45
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 49 Готов си за член на Възраждане.
44
10
 
2
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
Ето че се намери формула за преговори на ЕС с РСМ, с която да бъдат защитени интересите и на двете страни. Браво на френското председателство !И на добър път на РСМ ! Създадената в Югославия през 1945 г. писмено говорима литературна норма на сегашния официален език на РСМ се отнася единствено до тази държава и не може да претендира за монопол над целия географски регион "Македония".От друга страна България не може да забрани на РСМ да нарича езика си "македонски".Очевидно преговорният процес на РСМ ще продължи не по-малко от времето за обективизиране и отразяване в учебниците и културнит
43
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако продължават тия шашми - аз и бая хора ще си сменим мнението дали искаме да сме в ЕС! То само малоумщини идват от там - да подкрепяме ОркКрайна, да седим без ток и без газ, да висим без горива, Зелени сделки, катализатори, щастливи кокошки, гей паради сега да си забраним националните празници и да си подарим езика и историята на Северна МънкиДонкия?!? А ние какви ползи имаме от ЕС? Че ходом да им мием тоалетните и да им берем ягодите за жълти стотинки?!? Аре чао.