Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование

Повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи
21 юли 2022 18:00, Анисия Иванова
173
Доклад: 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование
Снимка: БГНЕС

Почти три четвърти от младите хора на възраст между 15 и 24 години в 92 държави, не успяват да придобият уменията, необходими за работа, а около 48% от младежите у нас нямат базови умения за средно образование. Това сочат данни от нов доклад, публикуван на 13 юли от Комисията по образование и УНИЦЕФ.

Докладът, озаглавен: „Възстановяване на ученето: Доколко децата и младежите са в час с развитието на умения?“ включва анализи на развитието на уменията в ранна детска възраст, както и сред децата в начална училищна възраст и младежите. Данните подчертават ниски нива на умения сред децата и младежите във всички възрастови групи. Вероятността да притежават уменията, необходими за пълноценното им развитие и по отношение на бъдещите възможности за заетост, достоен труд и предприемачество, е най-малка при младите хора в страните с ниски доходи.

"Вдъхновеното и квалифицирано поколение от деца и младежи е от решаващо значение за просперитета, прогреса и успеха на обществата и икономиките. Въпреки това повечето деца и млади хора по света са били провалени от своите образователни системи, което ги оставя необразовани, невдъхновени и неквалифицирани – сигурна комбинация за непродуктивност", заяви Робърт Дженкинс, ръководител отдел „Образование“ в  УНИЦЕФ.

В България близо половината (47,9%) от младежите на възраст между 15 и 24 г. или 315 149 не разполагат с базови умения, които са им необходими за средно образование. Това показват данни на международното оценяване PISA* и TIMSS и изчисления за децата, които не се обучават. 44,5% от същата възрастова група или 292 287 нямат и все по-необходимите в днешния свят дигитални умения.

Под "дигитални умения" се разбира умението да разбират и използват технологиите и се измерва чрез дял на млади хора, които могат да изпълняват основни дейности на компютър, например: копиране или преместване на файл или папка, функции за копиране и поставяне за дублиране или преместване на информация в документ, изпращане на и-мейли с прикачени файлове и трансфер на файлове между устройства.

Базовата грамотност и математическата грамотност; меките умения, включително уменията за живот и социално-емоционалните умения; дигиталните умения, които позволяват на хората да използват и разбират технологиите; специфичните за професията умения, които подпомагат прехода към заетост; и предприемаческите умения са от съществено значение за просперитета на децата. Тези умения са от решаващо значение и за развитието на обществата и икономиките.

Поради големия брой младежи, които не посещават училище и ниското ниво на придобиване на базисни умения, държавите по света са изправени пред криза, като по-голямата част от младите хора не са подготвени да станат част от днешната работна сила - се отбелязва още в доклада.

По данни на Евростат (2021) 14% от младежите в България са извън системите на заетост, образование или обучение. А 120 000 деца в училищна възраст са в риск от отпадане от образователната система – показва проучване на МОН  от 2021 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Като е така защо въведохте само машинно гласуване ? Отказахте 600 000 гласоподаватели да гласуват.
120
1
 
8
 
! Отговори
lfod'r kd преди 1 година
ТРОЛейчета ,вие дето нямате връзка с главния мозък!48 процента от младежите кои са?Ами от хелеткорато на бибитко и любовниците на родителите ви,дето и българския език не им е матерен!КОЕ не е ясно???
119
1
 
7
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Светлото бъдеще на България идва с бързи стъпки!В Америка стъпките са много бавни но и тя е натам...за сега..
118
4
 
12
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
В ЕРОПА НИ ИСКАТ ДА ГЛУПАВИ, НЕВЕЖИ, НЕУКИ КАТО ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
117
0
 
22
 
! Отговори
Ани преди 1 година
За мен трябва да се започне от униформи във всички училища, без грим, прически и т.н. и най - важното - БЕЗ ТЕЛЕФОНИ! Да се учат на ред,дисциплина и навици, не да ходят разхайтени като кифли и само в ТИК-Ток. От тук започнете - най просто, не е невъзможно!
116
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прехвалената образователна система на комунистите в България създаде 1,9 млн инфантилнни глиста в вид на държавна администрация ,които нямат елементарен ценз способсти или умения дори да чистачи на л-на в тоалетната. Което е видно от качеството и състоянието на цялата държава
115
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е американски девиз демокрация секс музика наркотици узнудвания насилие и без работни зада може да се подържа американската демокрация да ръководят света
114
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг младежи ги интересуват наркотики секс и пари от въздуха т ова е девиза на младите докато при соца се казваше учи да не работиш
113
0
 
9
 
! Отговори
иво преди 1 година
НА СТРОЕЖИТЕ РАБОТА БОЛ ?!!
112
8
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
До Анонимен 131За 14 години НЕ СЪМ СМЕНЯЛ И ВЕДНЪЖ ГУМА, защото не ми се е налагало!Когато ми се наложи, ще се оправя.Но защо трябва да знам да правя нещо когато НЕ МИ СЕ Е НАЛАГАЛО?Ти поправял ли си казанчето на тоалетната ей така, щото искаш, или си го поправял КОГАТО СЕ Е РАЗВАЛИЛО?
111
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Отидете на ютюп и вижте канала на Чалга Парти Интернешънъл с влогър Васко Далаверата. Ето това е нивото не само на 50 годишните но и на младите. Вярва че земята е плоска и че го пръскат, че по земята има Големи и Малки Сиви които искат да заличат биологическия вид и много зле става за всички защото сатанистите са да ни убият ако не се събудим. Рядко тъпо парче, има и телеграм канал dalaveranews. Яшаааа.
110
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултат че 60% от родиделите им нямат умения да си сменят гумата разчитат се на кварталния сервиз и че някой ром ще е на смяна, с две думи нищо не става от тая държава неслучайно е търгкала пода 500-600 години че и повече ако броим гръцкото управление
109
0
 
33
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Щерката бачка във ВТУ и казва, че 9 от 10, идващи при тях, са с ЕЛЕМЕНТАРНА ОБЩА КУЛТУРА!И това идва И ОТ УЧИТЕЛИТЕ в гимназиите, НО И ОТ РОДИТЕЛИТЕ, от семейната среда като цяло!Когато мама и тате са невежи, не четящи и не са любознателни като цяло, когато у дома НЯМА ЕДНА КНИГА по рафтовете, а снимки, списания и дрънкулки - тогава И РОДИТЕЛИТЕ СА ЗА ШАМАРЕНЕ!!!
108
0
 
4
 
! Отговори
Коментатор преди 1 година
Трябва да се учи история по учебниците на Настрадин Настрадинов, който също ще научи младите как да си направят къща без пари на морето. За единиците също може да се гледа Киро Брейка.
107
2
 
13
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Питам едно момченце на 12 годинки: - Колко е 5 умножено по 5! А то ми отговаря: Забравил съм си телефона. Моля ти се дай ми твоя и ше ти кажа точния отговор бързо!
106
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази образователна система се създаде при тройната коалиция, не без участието на БСП, но на неграмотния народ за всичко му е виновен Б.Б. и повтарят като мантра опорките на комунистическите олигарси и Кремъл. Защото на партийните секретари им спряха кранчето. Бяха свикнали на заплата, без да работят. Създават плашила във вид на Рашков и т.н. Изведнъж откриха, че в България имало корупция. Забравиха как ги уволняваха от добре платените работи, ако не са партийци. Шефовете им бяха с основно.
105
2
 
25
 
! Отговори
Продължение преди 1 година
Ако до 2 г. не се вземат спешни,решителни и безкомпромисни мерки тази държава и нация ще изчезнат завинаги защото и без това тук са останали 90% бивши мутри,които сега са бизнесмени а някои бяха и министър-председатели,настоящи крадци,*** индийци,неграмотно и неработещо младо поколение без никакъв морал и ценностна система и пенсионери!До 5-10 г. ние ще спреме да съществуваме!!!Държава която дава на украинка-"бежанка" с 2 деца и джип Волво 1200 лв на месец а на българска майка нищо,е обречена
104
4
 
23
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
ГЕРБ така си ги възпита. Имат нужда от пр0cти избиратели. Това е умишлено.
103
6
 
19
 
! Отговори
Ооо... оооООхоо... преди 1 година
Тепърва ше берем плодовете на ГЕРБ-авия труд. Това със Семерджиев, дето разчлени две бъдещи български майки и активно се опитва да се измъкне от правосъдие... това е само прелюдия към всичко, което ни предстои. Такива като Семерджиев има ХИЛЯДИ, той е едва първата брънка в целия пъзел... а колко по-лоши от него има... за това пък никой не се и замисля дори. Чакат ни мрачни дни. Кирчо и Кокорчо не са способни дори каймака да изчегъртат, камо ли да оправят нещо. Предстои АД. Бягайте. Емигрирайте.
102
2
 
14
 
! Отговори
Римски-индо-бразилец преди 1 година
Ай хафтеее бате! Как чи говориш ти чи ний сми нигръмотни?! Аз работи в чистотата, жината и то, а вечир береме бакър! Туй училищи-мъчилищи е губини на времи! Немами ний времи за таквиз рабути!