Украйна призовава светът да реагира при нов обстрел по АЕЦ "Запорожие"

"Ако светът не прояви сила и решителност, това ще означава, че е загубил"
16 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
131
Украйна призовава светът да реагира при нов обстрел по АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Украйна призова за нови санкции срещу Русия и изтъкна рисковете и последиците от катастрофа в най-голямата ядрена централа в Европа, където новият обстрел в близост до нея разпали отново играта на обвинения между двете страни.

Украински и руски официални лица си размениха обвинения за това кой е отговорен за нападенията в близост до атомната електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна, предаде "Ройтерс".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди руските войници, че ако нападнат обекта в контролирания вече от Русия град Енергодар или го използват като база за стрелба, ще се превърнат в "специална цел".

"Ако заради действията на Русия се случи катастрофа, последствията могат да засегнат и тези, които засега мълчат", каза той в късно вечерно обръщение в понеделник, призовавайки за нови санкции срещу руския ядрен сектор.

"Ако сега светът не прояви сила и решителност, за да защити една атомна електроцентрала, това ще означава, че светът е загубил."

Владимир Рогов, назначен от Русия служител в Енергодар, заяви в понеделник, че в продължение на два часа около 25 тежки артилерийски удара от гаубици М777, произведени в САЩ, са попаднали в близост до атомната електроцентрала и жилищни райони.

Руската информационна агенция "Интерфакс", цитирайки пресслужбата на назначената от Русия администрация на Енергодар, заяви, че украинските сили са открили огън, като в близост до електроцентралата е имало взривове.

Но според ръководителя на администрацията на Никополския район, който се намира от другата страна на реката от Енергодар и остава под украински контрол, именно руските сили са обстрелвали града, за да се опитат да създадат впечатление, че Украйна го атакува.

"Руснаците си мислят, че могат да принудят света да изпълни техните условия, като обстрелват Запорожката АЕЦ", написа в "Туитър" Андрий Ермак, началник на украинския президентски щаб.

Руските сили продължиха да обстрелват градове - Велика Кострюмка в южната част на страната и Марханец - срещу Запорожката атомна електроцентрала, се казва в доклад на южния район на украинските въоръжени сили във "Фейсбук".

Украинските сили са убили 23 руски войници и са унищожили две укрепени позиции, се допълва в съобщението.

Организацията на обединените нации заявява, че разполага с логистичен капацитет и капацитет за сигурност, за да подкрепи посещението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ако Русия и Украйна се съгласят.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонен разговор с Гутериш, за да обсъдят условията за безопасното функциониране на централата, съобщиха от министерството в понеделник.

По-късно обаче Игор Вишневецки, заместник-ръководител на отдела за разпространение на ядрени оръжия и контрол на въоръженията към външното министерство, беше цитиран да казва, че би било твърде опасно за мисия на МААЕ да пътува през столицата Киев, за да инспектира централата.

Още по темата

Украйна, където в понеделник парламентът удължи срока на военното положение с още три месеца, от седмици твърди, че планира контраофанзива, за да си върне Запорожие и съседната Херсонска област - най-голямата част от територията, която Русия завзе след инвазията си на 24 февруари и все още държи.

Смъртно наказание

Конфликтът, който накара милиони хора да избягат от страната и доведе до смъртта на хиляди хора, сериозно влоши отношенията между Москва и Запада.

В понеделник съдът на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк в Източна Украйна обвини петима чужди граждани, които според него са били заловени да се бият с украинските сили, че са наемници, съобщиха руски медии. Трима от мъжете могат да бъдат осъдени на смърт.

Русия нарича нахлуването си в Украйна "специална военна операция" за демилитаризиране на съседката си и защита на рускоезичните общности. Украйна и западните поддръжници обвиняват Москва, че води завоевателна война в имперски стил.

Руските медии съобщиха за експлозии в Крим - южния полуостров, анексиран от Русия през 2014 г. - рано във вторник, включително в склад за боеприпаси в село Майское. Министерството на отбраната на Русия съобщи, че няма сериозно пострадали, предаде държавната информационна агенция РИА. По-рано във вторник РИА съобщи и за пожар в трансформаторна подстанция близо до град Джанкой в Крим, на 20 км от него.

Дори когато най-голямото нападение срещу европейска държава от 1945 г. насам продължаваше, беше постигнат напредък по сделката за зърно, която да облекчи глобалната продоволствена криза, предизвикана от конфликта.

Корабът Brave Commander е напуснал украинското пристанище Пивденний, превозвайки първия товар с хуманитарна хранителна помощ, насочен към Африка от Украйна след нахлуването на Русия, сочат данните на Refinitiv Eikon във вторник. Министерството на отбраната на Турция съобщи, че общо пет кораба са напуснали украинските пристанища, превозвайки царевица и пшеница.

Британското министерство на отбраната заяви, че Черноморският флот на Русия изпитва затруднения да упражнява ефективен контрол върху морето, като патрулите обикновено се ограничават до водите в радиус на видимост от кримското крайбрежие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рески войник в АЕЦ: От една седмица стрелям по себе си и все не узелвам..
68
4
 
6
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Ус райма прави ядрен рекет на ге йропа!
67
3
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 година
Точно така, светът трябва да реагира и да срине украинските позиции обстрелващи АЕЦ. Или поне, благодетелите на Зеленски да му опънат ушите да не прави така. Какво ли им пука на тях обаче, потърпевши ще са Румъния, България и евентуални Турция.
66
3
 
3
 
! Отговори
Тарикат преди 1 година
Имам готови самолетнни билети за Исландия и Нова Зеландия в случай, че укрите направят втори чернобил..
65
2
 
9
 
! Отговори
Просперо преди 1 година
Също така, САЩ призовава светът да реагира при нова бомбардировка на Белград, от страна на Сърбия.
64
3
 
10
 
! Отговори
Вие нормални ли сте преди 1 година
Запорожката АЕЦ е под руски контрол много отдавна!!! ВСУ я обстрелва. Крадецът вика "Дръжте крадеца"
63
2
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
Киев бомбардира аеца и кара света да реагира на бомбите му..?!
62
2
 
7
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Хунтата в Киев е готова на всичко ,те са опасни за Европа и нас.
61
3
 
13
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Каква наглост,Украйна ни прави на луди те обстрелват централата която е под Руски контрол а искат дани вталпят че Русия сама се обстрелва?!
60
2
 
6
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Пак пасквил с автор Йоанна Цонева.Украинците атакуват с артилерия АЕЦ и най-безсрамно и нагло хвърлят вината на Русия.Руснаците сами от територията на АЕЦ ХВЪРЛЯТ БОМБИ ВЪРХУ ГЛАВИТЕ СИ.ИНТЕРЕСНА ТАЕКТОРИЯ ИМАТ ТИЯ СНАРЯДИ ,ПРАВО НАГОРЕ И ОБРАТНО ВЪРХУ ГЛАВИТЕ ИМ.ТОВА САМО НАГЛЕЦИ КАТО ЗЕЛЕНСКИ И КУЛЕБА МОГАТ ДА ТВЪРДЯТ.Лошо за всички вас.За вашите деца.Гответе се да купувате йод.ГРЪМНЕ ЛИ ЦЕНТРАЛАТА, ОТИДОХТЕ.И ВИЕ И ДЕЦАТА ВИ.А АМЕРИКА СИ МЪЛЧИ.ТЯ Е ДАЛЕЧ ОТ АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ.ДА ГЪРМЯТ
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще има десант на НАТО в централата на частите за борба с тероризма. . Ще хвърчат руски зелки(кратуни)...
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запорожие е превзет, нз защо Украйна го обстрелва и насъсква другите държави. Сами ще се гръмнат и май това искат. Зеленски шмърка йод сигурно.
57
0
 
4
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
До Гордон Гандон Ами то това е най-голямата комедия за чафутите- братски слявянски народи да се избиват един друг.
56
3
 
10
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
//Русия нарича нахлуването си в Украйна "специална военна операция"//-- Престанете да слагате кавички! И специална операция е вярно, за други освободителна операция е вярно, а за трети е пълномащабна война. Ако почиствате кучето си от бълхи- това за вас е специална операция, за кучето е освободителна операция, а въшките това го разбират и усещат като пълномащабна война срещу тях.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51:А защо спряха да говорят за Буча?Питаш ли се?Виж,че няма нито ред вече.Ще ти кажа.След разследването на ООН се оказа,че украинци са ги застреляли.Между другото някакъв тук украинофил с програмка слага минуси и плюсове.Няма ли как да го ограничите от редакцията?
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47Е, ако само имитира стрелба, какъв е проблемът. Няма реална заплаха.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Иване още няма измислено ПВО за снаряди. Явно не си бай а си нормален еврогейзер с пилешки мозък.
52
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е той ще е довечера, направо да скачат от целия свят.
51
2
 
11
 
! Отговори
До скоро преди 1 година
Ще има дръжки! Солко и досега НАТО имаше..
50
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците контролират централата и в същото време си бомбардират позициите. Това ли трябва да повярваме?