Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
11
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Кило картофи на фурна за 2.5лв ги ядеш два дена?!?! Мен ако 500гр. картофи дневно ми стигаха, аз изобщо нямаше да ям. Направо фотосинтеза и ще пестя от картофи и ток за печката.
74
2
 
16
 
! Отговори
Дачо преди 1 година
При заплата от 2 000 лева и апартаменти на цени от 400 000 как да стане ? За това стягаш си етажа в родната къща и пей сърце
73
3
 
12
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Май не си ходил скоро да пазаруваш, а?!?Я ми направи цяла така ориз месо за 4.5лв и цяла тенджера леща с бекон за 5лв и аз ще ти платя 20лв ;))... Е ако слагаш по едно парче бекон и по едно късче месо може и да стане.Къде е това пилешко по 7лв килото?!
72
12
 
13
 
! Отговори
Кимон преди 1 година
Затова и има толкова много функционално неграмотни хора в България. Не е лесно като до 30 години ти бършат з*дника
71
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение, в скандинавските държави не си сменяш ричтата карта, когато си сменяш адреса, а той не го и пише на личната ти карта. В момента в който се преместваш, си въвеждаш адреса по Интернет и той се регистрира автоматично до всички институции. Нищо не плащаш, никъде не висиш по опашки. Лесно е!
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Глупава статия или глупово написана! Какво е заключението, че имаме най силните фамилийни отношения или че младите най късно стават самостоятелни?" - заключението е, че на българина не можеш да му хванеш спатиите. Може от 19 годишен да живее под наем, но нито той, нито хазяина ще го декларира и ще си седи по лична карта при мама и тате, за да не му вдигат наема и за да не се налага на хазяина да пълни хазната на крадливите политици. А ако дойдат на проверка викате семейни приятели сме си.
69
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па яде някакви буламачи за 5 лв. три дена. Алоуу, това да не са ти студентските години. Хората искат нормален живот, а не мизерия. Сутрин, обед и вечер - картофи на фурна. Хахахаа!
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупава статия или глупово написана! Какво е заключението, че имаме най силните фамилийни отношения или че младите най късно стават самостоятелни? Вари го печи го български журналист, не знае какво иска да ти каже - мисирка!
67
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прав си ама бъркаш малко сметките.300лв за храна са по 10лв.дневно т.е. всеки ден ще ядеш един хляб,4фалшиви кренвирша и пакет майонеза което не става за цял месец" - ти немаш ли интернет бе приятел, една тенджера леща с бекон струва 5 лева и я ядеш 3 дни. Едно кило картофи на фурна струва 2.50 и ги ядеш пак 2 дни. Едно кило пилешко е до 7лв. Тенджера ориз на фурна ти излиза 4.50 с месото. Кви са тия кренвирши с хляб, адекватен ли си? Хахаха
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои семейства имат многоетажни къщи и родителите са на единия етаж, двамата наследника си имат по един етаж и всеки си живее, като в отделен апартамент. Защо да се изнасят на квартира или да теглят кредит.
65
1
 
3
 
! Отговори
До маугли преди 1 година
Това пък защо? Да не са открили нещо, че сегашното младо поколение няма да остарява, няма да има деца и те няма да се срамуват от него по същия начин, който ще им бъде даден като пример за подражание?
64
3
 
9
 
! Отговори
До явеяв преди 1 година
Прав си ама бъркаш малко сметките.300лв за храна са по 10лв.дневно т.е. всеки ден ще ядеш един хляб,4фалшиви кренвирша и пакет майонеза което не става за цял месец.Отделно ток,парно и транспорт няма как да са ти 200лв. 50лв ти е само картата за рейсовете,ток минимум 100лв и парно 150 станаха МИНИМУМ 300лв.ако си позволиш *лукса* по кутия цигари и 2литрова бира всеки ден, то с 1500лв заплата едвам ще изкарваш месеца и ще живееш като скот.
63
1
 
20
 
! Отговори
маугли преди 1 година
Вече е модерно да те е срам от родителите ти защото са стари и със стари разбирания . Бъдете с близките си и не робувайте на глупости
62
1
 
3
 
! Отговори
Мечо пух преди 1 година
Запиши си час за терапия при мен,за баланс на втора и трета чакра!!
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Швеция пък има най-голям процент домакинства с 1 член. Дори като студенти не търпят съквартиранти, а масово са по 1 човек в квартира със собствен хладилник, пералня и т.н." - предполагам, че и ти да живееш в дървена къща с два двуметрови гиганта ще искаш да се изнесеш. Хаха, друго си е нашата нация по 1.75 и половината старо строитество с тавани високи 4 метра. Ще се изнеса да живея сам, ама друг път.
60
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох милите - на крехката възраст от само 32 г. напускат мама и тате !
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
най-са ми смешни тези дето напуснат дома и всеки ден звънят на мама и тати. При най-малкият проблем се обаждат на родителите а казват ,че живеят сами.А аз не смятам да живея в друга къща за да се доказвам пред някой, семейството и роднините са най-важни.
58
2
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 61 преди 1 година
Ааа, 20% друг път. В "белия свят" е 40-45%. Искаш самостоятелност - бецален. Накрая нямаш пари лятото да пратиш децата на една екскурзия. Добре сме си тук.
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се живее бедно и хората нямат финансовата възможност да излязат под наем или да вземат жилище на изплащане. Освен това българите са на едно от първите места по собственост на недвижими имоти. Общо взето се живее през поколение.
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюсове на всички коментари. Всеки е изградил своето виждане за свобода и всеки се смее на другите. Това е хубаво и позитивно, а кой къде живее Liberte! Liberte! и никой не го... хехе. ;)