Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС

Водят Португалия, Хърватия, Словакия и Гърция
1 сеп 2022 17:00, Петя Славова
172
Младите българи сред най-късно напуснали семейството сред страните в ЕС
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС, в която младите хора напускат семейното гнездо в най-късна възраст (30,3 години), показват новите данни на Евростат. България е и с една от най-големите разлики между половете след Румъния, (разлика от 3,5 години), като мъжете у нас напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години.

Най-възрастните напускащи дома си, всички над 30 години, са регистрирани в Португалия (33,6 години), Хърватия (33,3 години), Словакия (30,9 години), Гърция (30,7 години) и България (30,3 години). За разлика от тях в Швеция (19,0 години), Финландия (21,2 години), Дания (21,3 години) и Естония (22,7 години) е регистрирана най-ниската средна възраст - всички под 23 години.

През 2021 г. в целия ЕС младите хора напускат родителите си средно на 26,5 години, предава БГНЕС.

В повечето северни и западни държави младите хора напускат родния си дом средно в началото до средата на 20-те си години, докато в южните и източните държави средната възраст е в края на 20-те или началото на 30-те години.

В ЕС през 2021 г. мъжете са напуснали родителите си средно на 27,4 години, а жените - на 25,5 години. Тази тенденция се наблюдава във всички държави, т.е. младите жени напускат родителското домакинство средно по-рано от младите мъже.

Мъжете са напуснали родителското си жилище средно след 30-годишна възраст в 11 държави от ЕС (Хърватия, Португалия, Словакия, България, Гърция, Словения, Италия, Малта, Испания, Румъния и Полша), докато това се отнася за жените само в 2 държави (Португалия и Хърватия).

Най-голямата разлика между половете е установена в Румъния, където младите мъже напускат на 30,3 години, а жените - на 25,6 години (разлика от 4,7 години между половете), следвана от България (разлика от 3,5 години), където мъжете напускат на 32,0 години, а жените - на 28,5 години. За разлика от тях Швеция, Дания и Ирландия отбелязват най-малките разлики между младите мъже и жени, напускащи родителския дом: 0,4, 0,5 и 0,9 години.

Разликата между половете е по-силно изразена в държавите, в които младите хора напускат родителския дом по-късно, и по-слабо изразена в държавите, в които те го напускат по-рано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
5
 
11
 
! Отговори
Загрижен баща преди 1 година
Направо ми снастръхва косата като чета подобни неща . Аз съм родител на малко момиченце на 35, и направо не знам какво ще прави като порасне , а ние с майка и няма да сме вечни да я поддържаме ?!
114
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази статия е като продължение на предната : " Безработицата в Бг е 4,6 процента , и най много са младежите ..." ! Еми къде да отидат децата на 35г. като нямат работа , камо ли пък да им се работи за толкова малко пари , а да не броим и онази секта дето изповядват максимата : " Срамно е да работиш , при живи родители ..." ?!
113
8
 
8
 
! Отговори
Бегай преди 1 година
То и да работиш на 5 к и да си купиш апартамент, хубава кола и да имаш положение в обществото пак не помага за създаване на семейство. Почти всяко момиче от 24-35, което познавам или е безнадеждно на вълната живее ми се, а и на 33+ ще съм вървежна или пък си е откровено меркантилна в голяма степен. Приятели постоянно ми разправят, че не гледат коли и пари жените, ама после ми разбиват социалните мрежи да ми пишат тъпотии жените им, тия същите дето се обичат уж... не виждам бъдеще с българка вече
112
1
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Моля за извинение. Исках да напиша: до 30 - 35 годишен ще си извън статистиката.
111
1
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
До онио Давай все така и зо 30 - 35 ще извън статистиката на тази кака, дето "работи по публикацията".
110
4
 
2
 
! Отговори
Ерген преди 1 година
До # 116 точно такива пиклии си търся да ме глезят и гледат и мене. Много се намират такива свободни млади и с богати родители. Айде давай списък с контакти и не се оплаквай.
109
1
 
8
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Много си прав, бай ганююю, ама на таз измислена журналистка и междуушният вакуум и е в повече. Въпросът не е в статистиката, а в причините за случващото се - ама то Петята няма кой да я няучи да мисли, непосилно й е на горката. В държавите, в които младите на по 19 20 години НЕ напускат дома си, а се устройват самостоятелно - там има социална политика в тази сфера, а не като у ***. Малко трябва, ама явно и това й идва много на аФторката.
108
2
 
8
 
! Отговори
дааааааааааааааааааа преди 1 година
Не има пикли които мама и тате ги носят цял живот на гърба си
107
1
 
19
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 1 година
Един крайно неудобен забранен въпрос тема табу да поставя !!! Ако се истински вълнуват от демографията и прираста на населението ЗАЩО ВМЕСТО ТЕЗИ глупости за това кой колко рано отивал някъде другаде да си живее ЗАЩО НЕ НАПРАВЯТ ПРОУЧВАНЕ ЗА НЕГАТИВНИТЕ ПОСЛЕДИЦИ от Пропагандата на разрастващите се развращения като ЛГБТ и Хомосексуализма, смяната на пола и други извращения ... това е много по-сериозен въпрос от това кой къде живее.
106
3
 
17
 
! Отговори
Какво от това? преди 1 година
КАКВА Е ЦЕЛТА на тази суха стъкмистика с бройки ? ЕВРО-ЛИБЕРАСТИТЕ ще ни поучават как да живеем ли или какви други наглости? Следващото проучване за милиони евраци ще бъде пак стъкмистика и бройки за жилищата и да внушават на хората че не е модерно вече да имаш собствено жилище, а че трябва до края на живота си хората да живеят на кредити и заеми това е новата НЕнормалност която ще я налагат.
105
4
 
12
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
как да се изнесе млад човек,като заплатата му стига за да си покрие разходите по баровете и кръчмите,и за едни ,,маркови маратонки,,.и ако не се прибере при мама ще стои гладен.и като не се чувстват финансово добре,ги наляга *** и комплекси,и ги избива на агресия,и на модерен живот,прахчета,тревички,таблетки,и от коментарите се вижда че ги е страх и от жените,а жените си внушават ,че мъжете са за това да са им касичка,в резултат ,омагьсан кръг,разнебитен живот,потърпевши деца
104
2
 
13
 
! Отговори
бай ганююю преди 1 година
поредната ПОДПЛАТЕНА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ!!!от многобройните "случайни"коментари писани от тХХроловете на сайта...има едва два-три реални коментара които обясняват че тази подплатена статия целта и е младите хора да се заробят ипотечни кредити и да купуват жилища като изплащат до живот...като според статиите в този сайт жилищата в софия се купували като топъл хляб и имало недостиг на жилища?!?!...хората или са лесни за манипулация или са загубили мисловната си дейност!!!
103
0
 
12
 
! Отговори
доналд преди 1 година
До Анонимен къща 400 кв е 3-4 милиона евро. Средната заплата за Еврозоната е 40К бруто. Я пак помисли преди да пишеш. Навсякъде се усеща новото робство.
102
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Семействата се карат само за пари. Жените истерични, мъжете изнервени, а децата лигавета и врякащи нон стоп. Всичко това субрано в едни 50 - 60 квадрата и сложи една баба и един дядо понякога и нищо чудно, че има толкова катастрофи от изнервени, пияници и надрусани, които си мечтаят за минута спокойствие. На запад си живеят в къще където имат 400 квадрата за 4 дущи. Тука се пада по 15 квадрата на човек и ти *** да се скочиш от балкона. Не ни стигат средствата и няма общински нормални държавни ус
101
3
 
6
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 година
Ако имам това нещастие Да доживея чак до пенсия Ще разкажа своите спомени, Въпреки че няма полза от това.
100
2
 
8
 
! Отговори
Асам Асан преди 1 година
Аз живея в колиба на Малдивите. Някой има ли проблем с това?
99
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мама синчето да взима кредит, за да спаси на друга мама свинчето
98
6
 
19
 
! Отговори
бай работник преди 1 година
Днешнния корпоративен и див капитализъм изисква от хората да консумират все-повече и смесйтството нищо не значи вече. Взимай кредити купувай ненуужни неща,и бъди длъжник докато умреш прикрито в реклами и глупости за наивници.Защо вече няма едно нормално семейство според вас.....такава линия се налага навсякъде ? Бъди сам,бъди независим,бъди Роб,бъди *** !
97
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма далавера! Затова е така. Едно време един мъж като си хареса жена да се жени за нея нейното семейство (баща и) трябва даде зестра! Пари, имот, каквото има. Да се подсигури новото семейство. А сега всичко е наопаки. Жената идва с празни ръце и шороко отворена уста. Така не става работата. Едно време хората правилно са преценили кое как трябва да се прави. Сега не е правилно нищо и затова нищо не върви както трябва! Ние си мислим че едно време са били глупави па ние сега сме много умни....
96
4
 
17
 
! Отговори
Абе преди 1 година
нали днес жените са мъже?