ЕК очаква България да вземе мерки за визите за руснаци

Предвижда се отмяна на облекчаването за издаване на руски визи
6 сеп 2022 18:43, Йоана Цонева
149
ЕК очаква България да вземе мерки за визите за руснаци
Снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се присъедини към предложените днес от Европейската комисия мерки за пълна отмяна на облекченото издаване на визи за руснаци.

"Предложението засяга визите за Шенгенското пространство", отбеляза Йохансон в отговор на въпрос дали се предвижда България също да прилага новите мерки, предаде БТА.

"Убедена съм, че държавите в ЕС, които още не са част от Шенген, ще приложат предлаганите промени", добави тя.

Още по темата
Йохансон изрази очакване в понеделник следващата седмица предложението да бъде подкрепено от Съвета на ЕС. Тя добави, че до края на седмицата се очаква подкрепа и за второто предложение - за задължително непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани на завзети от Русия области в Украйна. По нейните думи ЕС пристъпва за първи път към подобна мярка.

Еврокомисарят допълни, че повече няма място за доверие между ЕС и Русия, затова издаването на визи занапред следва да бъде затруднено. Тя посочи, че заради отзоваването от Русия на много дипломатически и консулски представители на държави от ЕС, разглеждането на молбите за визи от руски граждани трябва да бъде преразгледано и предимство да получават хората, търсещи виза по хуманитарни съображения, а не за туризъм. Според нея новите правила ще дадат право на държавите от ЕС да преразгледат издадените вече визи на руски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако беше Киро на власт вече щеше да е станало! Добре че е чорапчи, а преди една година си мислех че неговите служебни правителства са пагубни .. сега съм благодарен че има служебно правителство а не е редовното на Киро, Кокор и Корнела (Хистьо не го споменавам че той нищо не правеше).
13
12
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До Нане === Кога скоро? Че от 2007 сме членове на ЕС и не виждам някой да се е засилил да излиза, освен кварталните пенсионерски клубове :))) 2005 година агент Гоце подписа споразумението за влизане в ЕС, а 2007 Серж ни вкара, заедно с Доган и царя. Ленин да ги поживи и двамата, нищо че са комунисти от БСП. Та казвам вече 15 години сме член на ЕС и даже Нянkoва говори за европейската ни насоченост. Явно ти сам ще излизаш от ЕС...ахахахахахаха :)))
12
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това нещо ми намирисва като заповед на колонизатор?
11
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците внасят в България корупция, криминал и шпиони. Те са опасност за сигурността на страната. Путин, или друг някой побъркан руски диктатор, може да реши, че са им нарушени правата у нас и да нападне България.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали пък не е време тях да ги затрудним с нещо? Прекъсване на телефоните, мрежите, отмяна на полети /поради лошо време, например/. Да стоят по-далеч от България! Защото на практика ние нямаме самостоятелни външни отношения заради тези там.
9
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин забрани на българи да влизат в Русия, а България е против забраната на руснаци да влизат в страната ни. По-голяма унижение ог това, което направи Радев и служебното му правителство няма. Вън руснаците от България.
8
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отмяна на лекият режим и да стане много по тежък...докато подкрепата за Терориста падне на 20 процента....
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кои страни от ЕС не са в Шенген освен България и сигурно Румъния? А защо не сме в Шенген като уж сме били изпълнили условията от дълги години? Може би защото са лицемери и ни мислят за втора ръка хора, които трябва само да изпълняват заповеди?
6
4
 
26
 
! Отговори
Нанр преди 1 година
След освобождението от османско иго, най големите щети нанесоха на България, кравария и юрогея... Пред най голямата катастрофа сме изправени след 32 годишното им менторство тук... ===)))
5
2
 
22
 
! Отговори
Жико преди 1 година
Защо не кажете на Ердоган, как се прави бизнес в туризма.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая лелка коя е?
3
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ааа сорри ама да ни бяхте приели в Шенген жалки папагали
2
6
 
32
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Не очаквайте... България скоро, ще напусне тия пропаднали съюзи... ===)))
1
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България не е в Шенген, за това няма нужда да ни казвате какво да правим.