Папата: Атаките са предизвикали "ураган от насилие" над украинцитe

Той призова "тези, които държат съдбата на войната в ръцете си", да спрат
12 окт 2022 20:37, Йоана Цонева
20
Папата: Атаките са предизвикали "ураган от насилие" над украинцитe
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск осъди "непрестанните бомбардировки" на Русия над украински градове, като заяви, че атаките са предизвикали "ураган от насилие" над жителите, предаде "Ройтерс".

В речта си пред хиляди хора по време на седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър" той също така призова "тези, които държат съдбата на войната в ръцете си", да спрат.

Най-малко 26 души бяха убити в цяла Украйна по време на най-голямата въздушна офанзива на Русия от началото на нейното нахлуване през февруари.

"Сърцето ми винаги е с украинския народ, особено с жителите на местата, които са засегнати от безмилостните бомбардировки", каза Франциск.

"Нека Божият дух преобрази сърцата на тези, които държат съдбата на войната в ръцете си, за да спре ураганът на насилието и да се възстанови мирното съжителство в справедливост".

В Амстердам прокурори от международните мобилни екипи за правосъдие разследват като възможни военни престъпления продължаващите руски ракетни удари по Киев и други градове.

Още по темата
Запитан в кулоарите на събитие в Рим дали нападенията могат да се смятат за военни престъпления, държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви, че не е компетентен да прави подобни технически и юридически преценки.

"Но със сигурност те са неприемливи действия, които викат за възмездие пред Бога и пред човечеството, защото бомбардирането на невъоръжени цивилни граждани е извън всякаква логика. Те трябва да бъдат напълно осъдени", каза Паролин.

При нападенията в понеделник загинаха 19 души, повече от 100 бяха ранени, а в цялата страна бе прекъснато електрозахранването, съобщиха украински официални лица. При нови удари във вторник бяха убити седем души в югоизточния град Запорожие и част от западния град Лвов остана без ток.

Русия отрича да е насочвала удари срещу цивилни граждани при военната си операция в Украйна и обвинява Запада, че ескалира и удължава конфликта, като подкрепя Киев.

Преди 10 дни Франциск за първи път директно призова руския президент Владимир Путин да спре "спиралата на насилието и смъртта", като заяви, че кризата рискува да има неконтролируеми глобални последици

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Военен преди 1 година
Бомбите и куршумите не различават цивилни от военни. Независимо дали са "демократични" или "диктаторски" бомби. Преговори трябват, а никой от отговорните за войната май ги не ще. Да му мислим ние - обикновените избиратели.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A opиrинaрният nana Бeнegиkт, kakвo kaзвa? Зaщo нe ce nyблиkyвa мнението мy?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната трябва да спре.
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не могат да скрият убийствата на крещящите слава наци в украинската армия в тубата има ужасяващи видеа качени преди шест,седем, осем години има човешки останки след бомбардировки на населени места като кондрашовка, зугрес ..да не изброявам
7
1
 
7
 
! Отговори
До Хора преди 1 година
Абе не е така. Ако беше така тазивойна щеше да се случи 2014.Американците стоят зад войната. Ако проследим събитията картинката е от ясна по-ясна. Хаотичното изтегляне от Афганистан говори че американците са планували войната и парите харчени за Сганистан бяха пренасочени към урките
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех си, че католическите свещенници имат отлично образование и способност за разсъждаване и разбиране на причинно-следсвените връзки. Има много литература кои са причините за войните, а когато някой твърди, че войните се пораждат от лоши чичковци, то неговата квалификация е само да дрънка камбаните в някоя провинциална църква и да я чисти след литургиите.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само ще цитирам статия на Тайм от 23 септември 2014г.:----------"Един глас досега остава тих, след като Съединените щати и пет съюзнически арабски нации започнаха въздушни удари в Сирия в Ирак и по-голямата част от Сирия късно в понеделник: този на папа Франциск."
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Попе, не се изказвай за неща, които не разбирал.
3
1
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Баба Гуси алилуя :)))
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Папи, де беше преди 8 години? Тогава също имаше ураган от насиле срещу украинци, ама едни други, рускоговорящи.....
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали тарамбуките са по важни?