Гърция иска общоевропейски мерки срещу недостига на лекарства

Призова да се повиши производството на лекарства в ЕС
4 яну 2023 14:16, Елка Василева
12
Гърция иска общоевропейски мерки срещу недостига на лекарства
Снимка: архив, БГНЕС

Гръцкият здравен министър Танос Плеврис призова Европейската комисия да вземе мерки за преодоляване на недостига на лекарства, информира в. "Катимерини".

Още по темата
Според съобщение на гръцкото министерство на здравеопазването Плеврис е изпратил писмо до еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес, в което призовава за „централна политика на ниво Европейски съюз по проблема с недостига на лекарства, пред който са изправени всички държави членки на Европейски съюз."

"Държавите членки се опитват да се справят с този проблем чрез вътрешни процедури, но въпреки това е наложително да има централизирана политика на ниво целия Европейски съюз за справяне с проблема", пише Плеврис.

Гръцкият здравен министър е призовал ЕК да бъде „повишено производството на лекарства“ в Евросъюза, допълва Франс прес.

В понеделник министерството на здравеопазването обяви серия от мерки в опит да се справи с недостига. Те включват повишаване на цените на много евтините лекарства, така че те да бъдат продавани на гръцкия пазар, а не на международния пазар, където цените им са много по-високи, отколкото в Гърция.

Гръцката агенция по лекарствата (EOF) забрани износа на определени продукти, които не достигат, и уточни, че част от недостига се дължи на проблеми в глобалната верига на доставки.

Председателят на съюза на гръцките фармацевти Константинос Лурантос каза, че произвежданите в страната лекарства са сред най-евтините в Европа и се изнасят на много по-високи цени. Той посочи пред финансовия сайт "Нафтемборики", че ситуацията се влошава.

Гръцкият здравен министър обеща да засили проверките на търговците на едро в опит да ограничи износа на лекарства, които не достигат.

(БТА, София Ангелова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете износа за Русия.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този гръцки комунист е против пазарната икономика. Като има недостиг, цената на лекарствата се вдига до равновесната на търсенето и предлагането и ще има лекарства в аптеките. Аман от комунизъм в Европейския съюз. Трябва да сме истински капиталистически, либертариански съюз като Индия и Африка.
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неваксинираните изядоха антибиотиците, противоастматичните лекарства, антикоагулантите и прочие.
5
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Всички други държави искат, изискват, само ние даваме, даваме
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия лекари масово напускат професията и започват да работят нещо по-спокойно.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо има недостиг на лекарства? Призводство ли няма в Европа? какво ли въобще се произвежда в Европа, достатъчно за нейните потребности?! Ама санкции налагат! Има съобщения, че Украинците настоявали всички европейски фирми, които изнасят лекарства в Русия, да се изтеглят оттам!!!! Кой кого командари?! Засега европейски фармацевтични компании не го правят, но кой знае как ще ги глоби "големият брат"!
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хаха,санкциите срещу ресия се връщат кото бумеранг за ес,още по зле ще става
1
6
 
8
 
! Отговори
Суровините преди 1 година
за лекарства идват от бензиновата колонка и Китай. Напротив, трябва да съкрати производството, за да ги накажем икономически! Ша се научат да ни уважават те!