За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет

81% от европейците се оплакват от големи неравенства в доходите
165
За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството? 47% от европейците смятат, че имат равни възможности за напредък в живота в сравнение с другите, а 38% са на мнение, че повечето от нещата, които се случват в живота им, са справедливи. Това сочат данните от проучване на Евробарометър.

На въпроса дали са съгласни, че в момента в България имат равни възможности за постигане на успех в живота както всички останали, положително са отговорили 27%, отрицателно - 43%, а неутрално - също 27%. Това поставя страната ни на четвърто място по най-нисък процент в ЕС.

Най-оптимистични са настроенията във Финландия (69%), Люксембург (66%) и Швеция (65%). Най-ниски нива на съгласие са в Хърватия (23%), Кипър (21%) и Гърция (14%).

Според 81% от населението в страните-членки на ЕС разликите в доходите са твърде големи, а 78% смятат, че националните правителства трябва да направят повече, за да се справят с тези неравенства в доходите.

Доброто образование (94%) и усилената работа (90%) се считат за важни или съществени за постигане на напредък в живота. Около две трети от респондентите също вярват, че произходът от богато семейство е съществено (12%) или важно (53%), за да напреднете в живота.

Евробарометър също така показва прогресивно нарастване на образователните постижения в три поколения. Около шест от десет анкетирани са получили образователно ниво, което е по-високо от това на майка им (64%) или баща им (61%). По същия начин около четири от десет майки (41%) и бащи (43%) на анкетираните са получили образователно ниво, по-високо от това на родителите си.

Трима от всеки десет са имали някаква форма на социално-икономически затруднения по време на пандемията.  49% са доволни от мерките, предприети на национално ниво, а 46% от институциите на ЕС. 19% са получили поне един вид финансова подкрепа заради пандемията.

81% от гражданите на ЕС смятат, че неравенството в доходите е твърде голямо. Въпреки че остава високо, нивото на загриженост относно неравенството в доходите е малко по-ниско в сравнение с 2017 г. (85%). Въпреки кризата с COVID-19 опасенията за неравенството в доходите намаляха за повечето социално-икономически групи. Този спад е най-голям при по-възрастните хора и тези, живеещи в селските райони. Обратно, възприятието за справедливост в живота е намаляло през последните 5 години: делът на хората, съгласни, че нещата, които се случват в живота им, са справедливи, е намалял от 51% през 2017 г. на 38% през 2022 г.

78% от европейците смятат, че общите публични разходи за ключови социални политики трябва да се увеличат. Повечето граждани на ЕС предпочитат допълнителни разходи за социални политики, като това важи особено за южните страни от ЕС.

Повишените разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи са основен приоритет в почти всички страни, следвани от образование, пенсии, жилища и след това подкрепа на доходите и семейни обезщетения и обезщетения за безработица.

 Повечето смятат, че допълнителните социални разходи трябва да се финансират чрез увеличаване на данъчната тежест на домакинствата (51%), като алтернативите са намаляване на други публични разходи (15%), увеличаване на публичните дефицити (12%) или неувеличаване на социалните разходи (16%).

Проучването на Евробарометър се основава на 26 395 интервюта през май и юни 2022 г. в 27-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
5
 
! Отговори
ЖороИлиевПрякоОтАда преди 1 година
Много е важно в затвора да попаднеш на хора и да станеш човек.
115
5
 
4
 
! Отговори
До 106, 114, 120 преди 1 година
Чудя се, плащат ли ти за да пишеш тези фантазии или наистина ти е било толкова добре, но не си виждал/а/ как живеят другите около теб с малки заплати и чакат по 20 години за жилище? Не знаеше за дефицита на стоки по магазините, за чакането по 15 години за кола от "Мототехника"? Нямало било коли втора употреба? Но в края на 70-те години помниш ли какво се констатира официално? България е на първо място в Източния блок по брой на западни автомобили, а такива се купуваха предимно втора ръка. И т.н.
114
0
 
6
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Не само за българите, тази аксиома важи за всички, дори за племената обитаващи в Джунглите или в Пустините на Африка! Се ла ви!
113
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си роден извън България е по-важно, ако си тук да се махнеш възмножно най-скоро е основен приоритет на българина.
112
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги 125 : Я щяха да са ръка, я уста, я слива - според нуждите на шефа им :)
111
6
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Съвсем вярно е. Ако благодарение на силния си безнес не бях натрупал големи пари и връзки, сега щерките ми вместо мениджъри щяха да са обикновена работна ръка.
110
2
 
10
 
! Отговори
До119 преди 1 година
Маленкиййй,голям процент от световното богатство е наследствено и се предава от поколение на поколение!Това се отнася и за България,въпреки 45-те години"равенство"което преживяхме!
109
8
 
15
 
! Отговори
до 120 преди 1 година
Мда, на тия текезесари, дето се интересувате само от пърцуцата и софарата, ви е било добре. На мен не ми беше добре. Супер беше да чакаш 2 години за телевизор, който струваше 10 минимални заплати или 10 години за кола. Идеално беше. А да излезеш в чужбина- забрави. Ама, виж, пърцуца си имаше на корем.
108
5
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 1 година
аз не съм роден в богато семейство. Всичко сам съм си постигнал. Тая свърши... глезените богаташки синчета ако не се гътнат от прекалено много дрога или ПТП с новата им лъскава играчка - свършват разорени.
107
2
 
10
 
! Отговори
kiki ТОПАЛКАТА преди 1 година
Който си има вуйчо владика и Отче наш да не знае,поп ще стане....
106
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да разберете какво е било , представете си , че на сегашни пари вземате 10к заплата , всико ви е безплатно , всметките за вкъщи са ви общо 50 лева максимум , заем за жилище 300 лева , пазаруване в магазина 50лв и пенсиониране преди 60 г .Дори пак не е много вярно сравнението , защото покупателната стойност на българина е била много голяма .Никой не се притесняваше никога за пари . Няма как да ви го обясня .Супер си беше , завидяха ни и ни го развалиха , това е .
105
6
 
10
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
Силни думи. Груби, но верни. А като чуя "дядо ми казваше" и слуша някакъв тотален функционален ***, който е абсолютен антипример. Докато слушате родителите си и дядовци и баби и нямате реална оценка, че те са постигнали едно голямо нищо, няма да надскочите средата си.
104
11
 
14
 
! Отговори
Човек от народа преди 1 година
Нямаш ли човек в София, който да има също човек. Ако ще с две висши да си, си на колене. Това е България. Само телефони и наши хора, всичко средоточено в един град.
103
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В общия случай човек трудно надскача средата си. Децата на функционално неграмотните провинциалисти си остават аусайдери до живот. Мама и тати берачи на малини русофили в прогнилия запад, а *** учи в УНСС икономика. Какво се случва след години късане на салфетки из Студентски град? *** става берач или таван шофьорче. Докато децата на учените родители преуспяваме. Така работи светът, свиквайте. Разбира се, при адекватно развитие можеш да надскочиш средата си. Но трудно с текезесари родители
102
2
 
6
 
! Отговори
дедо с макбук преди 1 година
Точно идеята че си стоиш в кантората,и удряш по един подпис и печат. Но това ти носи 10-15 хиляди на месец. Ясно е че не е "работа" за всеки. За всеки е работа на строежа лидъла.
101
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си върнем социализма не знам дали е възможно , но поне нещо близо до това , за да разберете какво е спокоен и уреден живот . Нямаше термин кола втора употреба , всички си купуваха от Мототехника но ви .Ще кажете руски , да такива бяха колите , ама нови ! Заведеш гаджето на заведение пък ларж изхарчиш едни 5 -10 лева
100
2
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 година
До Ха добър ден... В САЩ нотариус може да си и със средно образование. Какво всъщност е нотариус - лице което прави заверка на договор м/у определени лица по определен договор съгласуван от адвокат и съобразен със законодателството. Нищо повече. Таксите са безумни с оглед на изброеното! Но при такава лапачка, естествен осе искат подкупи. В България живеем.
99
2
 
5
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
До Анонимен 111 Не мрънкай, явно учиш нещо суперлесно, щом можеш да работиш, че и на смени. В медицините (всички специалности) си по цял ден зает - лекции, упражнения, практика. И накрая ако имаш отсъствия - няма заверка. Един доцент даже бележки от кръводаряване не признаваше.Тъй че, споко -ще я изтикаш тая загубена специалност, каквато и да е тя. Само че дали ще имаш полза от нея?
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Адвокатите и те са като нотарисите. А да не те хареса некой вървежен и гилдията ти бие шута. Бегай у Каспичан, да ставаш адвокат ;)
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 107 - Ааа, номерацията се объркала! Абе аз не видях, да са трити менния, ама .. айде ... номерацията.