За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет

81% от европейците се оплакват от големи неравенства в доходите
165
За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството? 47% от европейците смятат, че имат равни възможности за напредък в живота в сравнение с другите, а 38% са на мнение, че повечето от нещата, които се случват в живота им, са справедливи. Това сочат данните от проучване на Евробарометър.

На въпроса дали са съгласни, че в момента в България имат равни възможности за постигане на успех в живота както всички останали, положително са отговорили 27%, отрицателно - 43%, а неутрално - също 27%. Това поставя страната ни на четвърто място по най-нисък процент в ЕС.

Най-оптимистични са настроенията във Финландия (69%), Люксембург (66%) и Швеция (65%). Най-ниски нива на съгласие са в Хърватия (23%), Кипър (21%) и Гърция (14%).

Според 81% от населението в страните-членки на ЕС разликите в доходите са твърде големи, а 78% смятат, че националните правителства трябва да направят повече, за да се справят с тези неравенства в доходите.

Доброто образование (94%) и усилената работа (90%) се считат за важни или съществени за постигане на напредък в живота. Около две трети от респондентите също вярват, че произходът от богато семейство е съществено (12%) или важно (53%), за да напреднете в живота.

Евробарометър също така показва прогресивно нарастване на образователните постижения в три поколения. Около шест от десет анкетирани са получили образователно ниво, което е по-високо от това на майка им (64%) или баща им (61%). По същия начин около четири от десет майки (41%) и бащи (43%) на анкетираните са получили образователно ниво, по-високо от това на родителите си.

Трима от всеки десет са имали някаква форма на социално-икономически затруднения по време на пандемията.  49% са доволни от мерките, предприети на национално ниво, а 46% от институциите на ЕС. 19% са получили поне един вид финансова подкрепа заради пандемията.

81% от гражданите на ЕС смятат, че неравенството в доходите е твърде голямо. Въпреки че остава високо, нивото на загриженост относно неравенството в доходите е малко по-ниско в сравнение с 2017 г. (85%). Въпреки кризата с COVID-19 опасенията за неравенството в доходите намаляха за повечето социално-икономически групи. Този спад е най-голям при по-възрастните хора и тези, живеещи в селските райони. Обратно, възприятието за справедливост в живота е намаляло през последните 5 години: делът на хората, съгласни, че нещата, които се случват в живота им, са справедливи, е намалял от 51% през 2017 г. на 38% през 2022 г.

78% от европейците смятат, че общите публични разходи за ключови социални политики трябва да се увеличат. Повечето граждани на ЕС предпочитат допълнителни разходи за социални политики, като това важи особено за южните страни от ЕС.

Повишените разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи са основен приоритет в почти всички страни, следвани от образование, пенсии, жилища и след това подкрепа на доходите и семейни обезщетения и обезщетения за безработица.

 Повечето смятат, че допълнителните социални разходи трябва да се финансират чрез увеличаване на данъчната тежест на домакинствата (51%), като алтернативите са намаляване на други публични разходи (15%), увеличаване на публичните дефицити (12%) или неувеличаване на социалните разходи (16%).

Проучването на Евробарометър се основава на 26 395 интервюта през май и юни 2022 г. в 27-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 105 - А аз мога да добавя, че имаш право и на доста пвоече грешки. Ако се напия и закъснея за смяната в Билата, е ме уволнят, нищо, че съм 1 годишно студетнче. Наите пари нямат, така че ще се озоря баят, докато си стъпя на краката. Ако ме скъсат на 3-4 изпита, щото се е налагало, да работя, да събере 3000 лева за лечение, защото видиш ли - от склада съм си докарал дископатия на 21 години, няма кой да ме спаси и изпадам. А ако съм гогаташче - работа? Ква работа? Първата работа е от тате!
95
2
 
7
 
! Отговори
Ха добър ден преди 1 година
До фен Изглежда не си наясно, че професията "нотариус" не е за бедни. Само таксата за изпита е петцифрено число. Това е, за да се явиш на изпит за нотариус и не гарантира, че ще го издържиш. В тяхната гилдия нещата са такива. Затова и това е една от най-потомствените професии. Разбира се, стигнеш ли до кантора, неизменно печелиш, защото и таксите са твърди.
94
0
 
7
 
! Отговори
При чичо владика ще преди 1 година
станеш най-малко поп.
93
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безплатно образование , лечение , зъболечение . Сигурно работно място , апартамент осигурн от държавата , малка вила тип бунгало или селска къща . Ние всички си бяхме богати , но ни ограбиха ...а да и пенсия на 56 години
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Грешка Прав си и искрено браво за успеха, но темата е друга. Дали богатството би ти спестило поне 15 от 20-те години учене и труд - положително да. Когато ти е широко около врата, всичко се случва по-бързо и по-лесно. Пътят ти е разчистен, прав и широк. Друг въпрос е как се отразява това на характера, освен ако родителите ти не са били и умни възпитатели, освен богатството си.
91
0
 
3
 
! Отговори
Правота преди 1 година
До Грешка "Не съм съгласен. Ние не бяхме богати, но след 20г учене и работене мога да кажа че семейството ни е бая напред финансово и интелектуално. " - Да, знам! Зорът е, че ако си от богаато семейство, имаш много по-лесен път нагоре и много повече шансове, да се проваляш.
90
3
 
3
 
! Отговори
81% от европейците преди 1 година
се оплакват от големи неравенства в доходите... това ще са мързеливите твари в Европа?
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Битието определя съзнанието"
88
1
 
8
 
! Отговори
До Грешка преди 1 година
С кое не си съгласен?С това че маята прави борбата,или с това че почти всеки един труд е доста по ниско възнаграден в България отколкото в Европа?
87
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колко от сладките професии (търсени мед. специалности, нотариуси, архитекти) се предават по родова линия? А ти си пръцкай... " - Не видях, къде съм спменал за професия, но нека ти кажа, че специално в Дания и Швеция, правото си е родова професия, като понавам хора, които са седмо поколение адвокати, като роднинтие им са прокурори, нотариуси, съдии и прочие. Не е "гарантирано", че ще станат успешни, но определено им е много, ама много по-лесно, отколкто на дурги, без връка с техните среди.
86
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ми е ясно за какво спорим. Дали богатството е база за просперитет - ами естествено, че е така, какво друго да е? Ако гарантираше скръб и несгоди, никой не би се стремил да остави някой лев на потомците си.
85
7
 
6
 
! Отговори
Грешка преди 1 година
Не съм съгласен. Ние не бяхме богати, но след 20г учене и работене мога да кажа че семейството ни е бая напред финансово и интелектуално. Ако имаш желание да учиш е въпрос на време и да просперираш. Българите обаче са мързеливи и за това си седят в калта
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,Тютюн",Д.Димов
83
2
 
7
 
! Отговори
история преди 1 година
Платих добро образование на сина ми , макар , аз да нямам такова . Подарих му каола от новия внос , и му дадохме един тристаен апартамент .Аз не съм получил такъв старт и мисля че му дадох много добър старт , не знам . Най малко , че поне няма да плаща наем с години или ипотека . Вие кажете .
82
3
 
0
 
! Отговори
86 преди 1 година
До Анонимен 90 - Коментирах 65% оптимистично настроени Шведи, споменати в стаията, като накратко казах, защо според мен, им е по-леко на хората. Спрямо Българите, нямат от какво да се оплакват толкова.
81
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Хаха...И като си все на кока ,каво можеш, кой ти търпи нищоправенето? Можеш да живееш до сто, ако родителите ти са откраднали за 100г Иначе не става! Отиваш клошар. И не знам колко наркомани има в люлин, ама убийците наркомани са все богати.
80
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просперитет се гарантира САМО с ум!!! Но не пунта-мара ум от МЕНСА-бенса а истински когнитивен потенциал. Парите не струват нищо без ум. Друга тема е че Гання си знаЙ, пари ми дай, акъл не щем. То и затова стИ бедни щото стИ проЦти.
79
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно да играем на монополи, но аз да почна с 5000 лева, а като мина през Върви, да взимам 200, ама тате да дава още 1000 и да имам сините и зелени квартали :) ... Може и да загубя, ама ако просто се псуна по течението, ще е зор ...
78
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86 Е защо се разлюти така? Обсъждаме нещата от живота, тоест защо децата на богатите имат по-добри шансове. И не говорим конкретно за България, а принципно. Иначе е ясно, че доста от замогналите се българи няма да повлекат децата си по галерии, но пак ще гледат да им осигурят живота възможно най-добре. Колко от сладките професии (търсени мед. специалности, нотариуси, архитекти) се предават по родова линия? А ти си пръцкай...
77
0
 
8
 
! Отговори
До 85 преди 1 година
Живях там, "интегрирах се" и научих доста неща, но само ще кажа, че скандинавските общества са далеч от тая утопична представа, която имат доста хора за тях. Е, не са и "със студени очи и студени сърца", както каззват други. Определео е по-леко, да се живее там. Самоубийствата са повече у нас, поне според статистиките, които съм чел в псоледните години.