За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет

81% от европейците се оплакват от големи неравенства в доходите
165
За българите да си роден в богато семейство, гарантира просперитет
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството? 47% от европейците смятат, че имат равни възможности за напредък в живота в сравнение с другите, а 38% са на мнение, че повечето от нещата, които се случват в живота им, са справедливи. Това сочат данните от проучване на Евробарометър.

На въпроса дали са съгласни, че в момента в България имат равни възможности за постигане на успех в живота както всички останали, положително са отговорили 27%, отрицателно - 43%, а неутрално - също 27%. Това поставя страната ни на четвърто място по най-нисък процент в ЕС.

Най-оптимистични са настроенията във Финландия (69%), Люксембург (66%) и Швеция (65%). Най-ниски нива на съгласие са в Хърватия (23%), Кипър (21%) и Гърция (14%).

Според 81% от населението в страните-членки на ЕС разликите в доходите са твърде големи, а 78% смятат, че националните правителства трябва да направят повече, за да се справят с тези неравенства в доходите.

Доброто образование (94%) и усилената работа (90%) се считат за важни или съществени за постигане на напредък в живота. Около две трети от респондентите също вярват, че произходът от богато семейство е съществено (12%) или важно (53%), за да напреднете в живота.

Евробарометър също така показва прогресивно нарастване на образователните постижения в три поколения. Около шест от десет анкетирани са получили образователно ниво, което е по-високо от това на майка им (64%) или баща им (61%). По същия начин около четири от десет майки (41%) и бащи (43%) на анкетираните са получили образователно ниво, по-високо от това на родителите си.

Трима от всеки десет са имали някаква форма на социално-икономически затруднения по време на пандемията.  49% са доволни от мерките, предприети на национално ниво, а 46% от институциите на ЕС. 19% са получили поне един вид финансова подкрепа заради пандемията.

81% от гражданите на ЕС смятат, че неравенството в доходите е твърде голямо. Въпреки че остава високо, нивото на загриженост относно неравенството в доходите е малко по-ниско в сравнение с 2017 г. (85%). Въпреки кризата с COVID-19 опасенията за неравенството в доходите намаляха за повечето социално-икономически групи. Този спад е най-голям при по-възрастните хора и тези, живеещи в селските райони. Обратно, възприятието за справедливост в живота е намаляло през последните 5 години: делът на хората, съгласни, че нещата, които се случват в живота им, са справедливи, е намалял от 51% през 2017 г. на 38% през 2022 г.

78% от европейците смятат, че общите публични разходи за ключови социални политики трябва да се увеличат. Повечето граждани на ЕС предпочитат допълнителни разходи за социални политики, като това важи особено за южните страни от ЕС.

Повишените разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи са основен приоритет в почти всички страни, следвани от образование, пенсии, жилища и след това подкрепа на доходите и семейни обезщетения и обезщетения за безработица.

 Повечето смятат, че допълнителните социални разходи трябва да се финансират чрез увеличаване на данъчната тежест на домакинствата (51%), като алтернативите са намаляване на други публични разходи (15%), увеличаване на публичните дефицити (12%) или неувеличаване на социалните разходи (16%).

Проучването на Евробарометър се основава на 26 395 интервюта през май и юни 2022 г. в 27-те държави членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
12
 
! Отговори
фен преди 1 година
На познато момче му поискаха 200 хиляди евро за да влезе в гилдията на нотариусите в Пловдив. Та не се случиха нещата ,и сега в някаква съвсем друга сфера в Италия. Та парите и маята нищи не значат в България....дали?
75
0
 
6
 
! Отговори
ПП Киро преди 1 година
До до 68Tи си явно от наште регионални мениджир-депутати !!! 12 бона харчове на село са всекидневен банкет с хайвери и шанпанско!!! Да работят плебеите, а ние да харчим.
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петко Баш пък Скандинавия да ми я хвалиш и да я даваш за пример.......?Обзалагам се,че единици ще са българите които могат да се адаптират към техният начин на живот!
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ как е, според вас? Един завършва, поглежда наззад, вижда, че е работил из Макдоналдс и прочие, гони го дълг от 200 000 долара, трябва да плаща наем, няма кола, няма нищо и хваща ПЪРВАТА работа. Другия, поглежжда назад и вижда, че между лекциите е работил при познат на бащата или е стажувал, вече има 2 години стаж, има си жилище, има си кола, може да сипозволи с месеци да чака и евентуално намира работа, която плаща 2 пъти повече и започва голяото трупане.
72
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Набор 93 Зле си, баце...твоето е утехата на мизерника. В лоша компания били, наркомани щели да станат. Хехе, те с чиста k0ка ще изкарат до сто, а панелния плъх на синтетика и ариана - колко? И що за социалистическо убеждение, че богатите са непременно лоши, а бедните - готини добряци? Според мен си по-скоро набор 53.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 71 В случая богатството е по-обширно понятие. Според мен се отразява най-вече на самочувствието, което пък се формира през ранните години от живота. Може да направя щури кинти за 10 години от фермерство, обаче да гледам като бито куче в по-хай компания, защото докато техните родители са ги водили из европейските музеи, а приятелите на татко са все влиятелни хора, аз съм расъл сред кокошките. Хората надушват тези неща и отношението им се влияе от тях. Абе, соят има значение, а и връзкарството
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е те за това онези 240 толупаа крадат като за световно, да има за на мама момченцето, да стне умно и никога да не трябва да работи защото тати е откраднал няколко млн народни пари. Какво толково.
69
4
 
7
 
! Отговори
Петко преди 1 година
Капитализма за да съществува трябва да има растеж,експлоатация и консумиране на ненужни стоки. Тези на върха на хранителната верига са щастливи,а робите опъват каиша до края си. Приемлив е само донякъде в Скандинавия,дето си живеят почти във социализъм!
68
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нормално е ако си роден в богато семейство , до голяма степен това да предопредели съдбата ти. От малък живееш със съзнание на човек който не лишен от материални неща. Мозъка ти работи на съвсем друга честота, такъв мозък след години познава предимно имането и взима решения които ще му донесат само още имане.
67
8
 
2
 
! Отговори
до 68 преди 1 година
Логично е да си беден в София с 2000лв., като това е заплата на касиерка в супермаркета. На село е що-годе същото като цени (ако не си гледаш сам нещата). Аз живея на село и харчовете ни не падат под 12к месечно.
66
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост заплащането за труда на по вечето професии и дейности в България е в пъти по ниско от европейското,като започнем от хигиениста и зидара та стигнем до инжинерите и лекарите,докато това не се промени България ще се обезлюдява поголовно!
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За България най богати са свързани с аферата Магнитски. Под тях са свързани с руските олигарси в Енергетиката, българските играчи в политическите партии. Наричаш ти се активисти . Под тех са тези от МВР, и др. институции. Акционери на фирми забъркани с оръжия и т. нататък. И като се пресметне с реални чисти пари са малко. .
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А ако си роден в богато семейство ти имаш всичко, няма смисъл да постигаш каквото и да е било. И от там идват проблемите, пиене, злоупотреба с наркотици и тн." - В Надежда и Люлин трябва да живеят само аристократи то виисша величиа ... ото всяко второ там е наркоманин.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Kакви са възгледите на европейците относно справедливостта и неравенството?" - Ами има едни комунсити, дето искат, да НЯМА неравенство, в мсисъл на това, аз да имам дв лева повече илида има по-силен глас в обществото...
62
3
 
10
 
! Отговори
ми, така си е преди 1 година
Абсолютно и глобално правило, откакто свят светува. В "развития" запад си има термин, nepo-babies (от nepotism- връзкарство) и богатите и известните пробутват децата си от малки. А в България, където освен, че се шири корупция е любим национален спорт да прецакаш ближния, е практически невъзможно да пробие човек само с талант, освен ако не е му проправен път от влиятелни роднини или е адски напорист слагач.
61
4
 
9
 
! Отговори
хуй преди 1 година
Труд? Та той е за бедните, ония от долната класа!!! Богатите управляват и мачкат. Че ако не си беден, ще се вържеш ли да работиш за някого? Демокрацията е строй с правила, където всеки трябва да си знае мястото. Я нещо плебеите забогатеят и хоп инфлация или друг способ за да си се върнат по местата.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то зависи кой какво разбира под богатство. Някои може да те счита за богат, защото имаш 500 хиляди лева спестени, а той няма никакви спестявания и работи за 1000 лв, ама реално тия пари вече не стигат и за многостайка в Студенстски град. : )
59
1
 
4
 
! Отговори
До63 преди 1 година
Попитах конкретно,кой"труд"като изключим заетите в IT сектора е възнаграден подобаващо в България,а от теб получих разтягане на локуми!"благодаря"за което
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен бедността е много по-рисков фактор от богатството и зависи само от човека за какво ще си харчи парите. Освен всичко, ако имаш проблеми със здравето, не можеш да си позволиш качествено лечение и това е предпоставка за депресии и ниско самочувствие . Онзи комунистически мит, че човек всичко можел да постигне сам, без помощта на родителите и влиятелни познанства, е лъжа! Още преди 1989 г. всичко си ставаше с връзки у нас, и досега
57
1
 
10
 
! Отговори
Всичко е относително преди 1 година
В София с 2000лв на месец си беден и едвам си покриваш разходите. В някое планинско село с 2000лв можеш да си живееш добре. За тия пари дето дават хората в София за един апартамент на село можеш да си построиш модерна къща на 2 етажа с тераси, гаражи, маза. Собствено захранване, водоснабдяване и всички други екстри.