В Минск задържаха бащата на момичето с антивоенна рисунка

Той бе съден за публикации за войната в руската социална мрежа
Обновена: 30 мар 2023 15:24 | 30 мар 2023 15:24, Йоана Цонева
47
В Минск задържаха бащата на момичето с антивоенна рисунка
Снимка: Twitter

Алексей Москалев, самотен баща от град Ефремов, Тулска област, който избяга от домашен арест, преди да бъде осъден за "дискредитация" на армията, е бил задържан в Минск предния ден. Това бе потвърдено от адвоката му. Руската служба на "Би Би Си" разказва какво се знае за това към момента.

В четвъртък вечер каналът в "Телеграм" "Сота", позовавайки се на свои източници, съобщи, че Алексей Москалев е бил задържан в апартамент в Минск и това се е случило поради включването на мобилен телефон, по сигнала на който е станало възможно да се проследи мъжа.

Скоро "Медиазона" (призната в Русия за "чуждестранен агент") съобщи, че адвокатът му Дмитрий Захватов, поддържал връзка с Москалев след бягството му, е потвърдил пред изданието задържането на Москалев.

Малко след това обаче Захватов пише, че вече няма връзка с Алексей. "Телефонът не отговаря. Не мога да потвърдя със сигурност, но по косвени данни явно всичко е така. Жалко", написа Захватов в канала си в "Телеграм"

Днес следобед Захватов потвърди пред "Ройтерс", че Москалев е бил задържан, но не съобщи други подробности.

В четвъртък сутринта бившата журналистка на Първи канал Марина Овсяникова, станала известна с антивоенната си акция в ефира на програмата "Время", също написа, че Москалев е бил задържан в Минск, след като е включил телефона си.

Още по темата
"Той беше предупреден предварително да изключи мобилния си телефон и да извади SIM картата, преди да избяга. Но в Минск Алексей е решил да го включи по някаква причина", написа тя, но след това изтри поста.

Алексей Москалев, който отглеждаше сам 13-годишната си дъщеря, беше съден за публикации за войната в руската социална мрежа "Однокласники", въпреки че твърдеше, че няма нищо общо с тези публикации. Делото беше заведено срещу него миналата година, след като през пролетта дъщеря му нарисува антивоенна рисунка в училище. Тогава Москалев бе пуснат под домашен арест, а дъщеря му отведена в сиропиталище.

По-късно стана известно, че още през януари Комисията по въпросите на непълнолетните е завела дело за ограничаване на родителските права и на двамата родители на момичето. Разглеждането на иска е насрочено за 6 април, отбелязва "Медиазона".

Във вторник съдът в Ефремов осъди Москалев на две години затвор, но присъдата беше произнесена в негово отсъствие. Както се оказа, той е избягал от домашния арест.

В четвъртък Захватов каза пред "Дождь" (каналът е обявен за "чуждестранен агент" в Русия), че при ареста на Москалев в Минск апартаментът, в който се е намирал, е бил разбит, а операцията по задържането му е координирана от руската ФСБ. Адвокатът не уточни откъде знае това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
покажете рисунката да видиме какво 13 годишна е спретнала. така дръндоренето до никъде не води. Като е толко шеметна рисунката защо не я пускат по "сам издат" дядо е чел Пастернак и Соженицин размножавани на циклостол и кво. Някакъв руснак ги донесъл. Попитал Дядо може ли да ги остви в нас и така. Сега при тия интернетни нетни мрежулища някаква графика да не може да се размята има само една мисъл графиката е копирана неграмотно иоцветена е бездарно, за да пласират детето на топло и държавна из
32
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До АнонимеН И в Китай и в СКорея не са типични Комунистически режими. Тоталитарни - Да. А относно правните абсурди: От трета страна беше отвлечен Руснак(който беше разменен за спортиската на САЩ с наркотици) и осъден в САЩ за НАМЕРЕНИЕ да извършва дейности срещу САЩ...
31
5
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
И В КИТАЙ И В СЕВЕРНА КОРЕЯ Е СЪЩИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ!
30
1
 
10
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 1 година
В тези държави ситуацията винаги си е такава! Хората са свободни да протестират, за разлика от други държави! Където никога, една стачка не е имало!
29
11
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Да бе, защо не пише никой за ситуацията вув Франция, Германия, Израел...
28
8
 
16
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Русофилите са душевно болни хора коитто са готови да живеят в тотално робство.
27
7
 
19
 
! Отговори
българин преди 1 година
Жалки руснаци... Свободата е най-важното
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали тази Овсянникова каза, че бил в сигурни ръце след бягството си.Е вече е в сигурни ръце!
25
11
 
13
 
! Отговори
Нещастният той преди 1 година
Направо ми се къса сърцето..... Щом западняците взеха да наемат пропаднали криминогени като тоя значи работата им отива на зле.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че подобни неща не се случват в Киев ...
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да се убедим, че поне това е истина, би следвало да можем да видим оригинала на публикациите на този човек, както и официални данни за задържането. От толкова лъжи вече никой не ви вярва за нищо.
22
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами нормално, терористите ги арестуват, съдят и осъждат навсякъде по света. В Белгия също арестуваха 7 терористи, 1 от които с български паспорт.
21
0
 
5
 
! Отговори
до Петров преди 1 година
И за теб няма да има милост нищожество никаква емпатия
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КО СТТААА, ЦОЦИАЛИСТИ? НАЛИ БЕХТЕ СРЕЩУ ВОЙНАТА?
19
5
 
3
 
! Отговори
Свобода преди 1 година
за Путин! Невинен!
18
5
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Ти ли организираш София прайд?
17
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей путиняци, защо отнемате децата от родителите им?
16
6
 
3
 
! Отговори
До Зозо преди 1 година
Ти ли организираш София прайд?
15
15
 
14
 
! Отговори
СРАМ И ПОЗОР преди 1 година
Това да го пишете в момент, в който френската полиция, в брони като средновековни рицари, бие с палки момичета по улиците и стъпва с подковани ботуши върху главите на падналите (не е преувеличение, правят го) и всичко това - понеже хората протестират срещу полу-законния диктаторски проект на Макрончо да им открадне две години от живота - много ми е срамно и унизително. За смазването на протестиращите във Франция - ТАЙНА, за някакъв съмнителен тип в Русия - НОВИНА? Не е новина, пропаганда е!
14
11
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Крайно време е и тук да направим цветна революция и да изритаме путинистите. Няма по голямо удоволствие от това без значение от какъв пол се чувстваш да си свободен.