Страните от ЕС произвеждат едва 42% от енергията, която ползват

Основният ресурс в страните са възобновяеми източници
30
Страните от ЕС произвеждат едва 42% от енергията, която ползват
Снимка: Pixabay

През 2021 г. производството на енергия в ЕС  съответства само на 42% от потреблението на страните, което изисква внос от трети страни.

Основният вносен енергиен продукт са петролни продукти (включително суров петрол, който е основният компонент), представляващи почти две трети от вноса на енергия в ЕС (64%), следвани от природен газ (25%) и твърди изкопаеми горива (6%), съобщи Евростат.

41% от общото производство на енергия в ЕС е от възобновяеми източници. Ядрената енергия (31%) е вторият най-голям източник, следван от твърдите горива (18%), природният газ (6%), суровият нефт (3%) и други (0,2%).

Производството на енергия е много различно в страните от ЕС.

През 2021 г. възобновяемата енергия е била изключителният източник на първично производство в Малта.
Възобновяемата енергия е основния източник в редица страни от ЕС, с дялове над 95% в Латвия (близо 100%), Португалия (98%) и Кипър (96%).

Твърдите горива са основният източник на енергия, произведена в Полша (72%), Естония (56%) и Чехия (45%).

Природният газ има най-големи дялове в Холандия (58%) и Ирландия (42%; основният му източник за производство на енергия са възобновяеми източници и биогорива с 49%).

Делът на суровия петрол е най-голям в Дания (35%; основният му източник са възобновяеми енергийни източници и биогорива с 48%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: ЕСенергияВЕИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Отрицателен прираст преди 1 година
Ще дойде когато в европа няма да има хора.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще дойде ден, когато Европа ще произвежда 80-90% от енергията си.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Южните държави имат доста голям дял от слънцето, при нас слънцето също не е зле. Трябва с нещо да ги замени е тоя тецове.
24
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А ядрената енергия? Къде сме ние, евробарометър? Като затворим тецовете след няколко години, поляците без енергия ли остават? Едно голяяяямо нещо ни подготвят. А то е либерализация на пазара, спиране на дотациите и кой има дворче, да събира дъждовна вода в черен варел. Селската баня, голям кеф.
23
0
 
4
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Абе тези цифри как се стиковат една с друга? Всичко е омешено до 0 бита информативност. Суров петрол е 64% от вноса ( в евро?) ,а е 3% от производството (в MWh?). И какъв е този претрол и природен газ който добиват в Дания, Холандия и Ирландия от ВЕИ и биогорива?
22
0
 
4
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До Нищо не се казва - Казва се. Да се чете силна икономика не се прави с възобновяеми източници.
21
0
 
0
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
До ТаняИ затова му трябва да внася допълнително още толкова енергия
20
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха този, дето троши за копейкаджиите и Раша защо не се замисли дали няма мераклии за РФ? Много разумни, известни и неизвестни лица са кандидати за руско гражданство. РФ не е плашилото от традиционните менстрийми. А за Европа сега е златния шанс за иновации в енергетиката, производствата и нов подход към бизнес начинанията. Стария ред умира, да живее новия! Надявам се да е по - хуманен, разумен, екологичен!
19
12
 
4
 
! Отговори
Таня преди 1 година
ЕС вече произвежда почти половината си енергия от възобновяеми източници? Това е страхотно. До 5 години ЕС ще е световният икономически доминант пред САЩ и Китай. Безплатната енергия е ключа към всичко!
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страните от ЕС искат само да консумират евтинджос енергия и ресурси, но и акъл да дават на доставчиците си. Самозабравяне и самодоволност са характерни особености на ЕС
17
4
 
12
 
! Отговори
... ..., слаба държа преди 1 година
"Какъв режим има в Европа бе копейкаджия БАНко?" ...................................................... Най-малко от 1 година в Европа има режим на високи цени на хранителни продукти. Прочети заглавието на тази статия, прочети номер 12 под мен и, ако имаш пипе, ще вденеш какъв режим те чака, щом ОПЕК+ намалява добива на петрол с 1,1 милиона барела за денонощие. Щом "страните от ЕС произвеждат едва 42% от енергията", щом не искаш от Русия, от къде ще вземеш 58%? От Пиндостан ли? На каква цена?
16
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И днес копейкаджиите ще заработват капейки тролейки колко е лош ЕС и колко е прекрасна русия. Само че, както се знае, ни един не е пожелал да живее в прекрасната московия.
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ама това е американска демократична газ, а не като лошата руска! Затова е много по-скъпа!
14
1
 
9
 
! Отговори
Баба уршула преди 1 година
Решението е още санкции срещу Русия!Амнайсти пакет! После ще ми ручате старата ....!
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче ей такава паст разтворили срещу Русия. Сега дедо ви Байдън ще ви продава много по-скъпата и некачествена енергия. Цените на производството и стоките ще скочат до небесата и на измамното доскорошно европейско благополучие се задава логичен край.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, европейските лапнишарани тия сметки трябваше да ги правят ПРЕДИ да се правят на отворковци пред Русия, надъхвани (направо изкомандорени!) от краварите. Ама кво да правиш, при такива управленци крайният резултат е закономерен
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
9, Франция, Германия, Италия, Испания са в потрес. Прозорливите евроексперДи на 2-ри април прогнозираха, че надеждите на Москва да изпрати цените на петрола до небето вероятно ще бъдат напразни, а на 3-ти април четем "изненадващото намаляване на производството от страна на ОПЕК+"? .Шефът на ОПЕК+ Александр Новак още преди Нова година заяви, че намалява производството на нефт в Русия, а евроексперДите се надяваха, че верните му съюзници от ОПЕК няма да го последват ... Наивници, а не експерти.
10
2
 
9
 
! Отговори
Не помниш ли преди 1 година
До БАНко: какво каза склерозата Байдън преди 1 година - рублата щяла да се срине до нулата . Тези иддиоти наистина си мислеха че ще победят Русия
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро отваряме Беляне. Отново.
8
1
 
9
 
! Отговори
Нищо не се казва преди 1 година
В статията за Франция, Германия, Италия, Испания, цитирате малки икономики.