EП припомня на държавите членки: Длъжни сте да задържите Путин

ЕС вече е предоставил МНС 10 млн. евро
19 апр 2023 18:00, Нели Христова
266
EП припомня на държавите членки: Длъжни сте да задържите Путин
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент призова за съдебно преследване на отговорните за това, което нарече принудителна депортация и осиновяване на украински деца, предаде Анадолската агенция.

ЕП включва в списъка на виновните и самия руския президент Владимир Путин.

На пленарната си сесия в Страсбург, Франция, депутатите от ЕС проведоха дебат на тема "Насилствено депортираните деца от Украйна и заповедта за арест на Владимир Путин от Международния наказателен съд".

Комисарят на ЕС Вера Йоурова заяви във встъпителните си думи, че насилствената депортация и осиновяването на украински деца от руснаци е в огромен мащаб, като според последните статистически данни на украинското правителство става въпрос за най-малко 16 000 деца.

Тя подчерта, че "всички държави от ЕС са длъжни да изпълнят заповедта за арест и да предадат" Путин и Мария Лвова-Белова, руски комисар по правата на детето.

Йоурова съобщи, че ЕС вече е предоставил на Международния наказателен съд (МНС) 10 млн. евро (приблизително 11 млн. долара), за да му помогне да развие капацитета си за наказателно преследване, като потвърди подкрепата на блока за работата на съда в бъдеще.

През март базираният в Хага МНС издаде заповед за арест на Путин и Лвова-Белова за незаконно депортиране и прехвърляне на украински деца в Русия по време на войната.

Съгласно правилата 123-те страни членки на МНС са длъжни да ги задържат и екстрадират в Хага, ако те влязат на тяхна територия.

Преди решението на МНС обаче Русия осъди "опитите да се постави етикет като принудително разселване" и заяви, че Москва "се грижи за децата, чиито родители са били убити с оръжия, доставени от западни държави" в Киев.

На 28 февруари говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след "специалната военна операция" Москва е прехвърлила сираци от рускоезичните територии на разкъсваната от войната Украйна в семейства и приемни домове в Русия.

Въпреки това по време на дебата в Страсбург преобладаващото мнозинство от законодателите на ЕС изразиха подкрепа за работата на МНС и призоваха за наказателно преследване на престъпленията, извършени в Украйна.

Петрас Аустревичус, литовски член на либералната група "Обнови Европа", призова "Европейския съюз и международната общност да използват всички възможни средства за намиране, идентифициране и връщане на украинските деца в техните семейства, както и в родната им Украйна".

В своето малко по-особено обръщение литовският евродепутат от дясноцентристката Европейска народна партия Раса Юкневичене посочи, че "историята се повтаря".

Тя разказа, че майка ѝ е била депортирана, когато е била на девет години, заедно със семейството си в Сибир от комунистическия режим на Йосип Сталин.

Юкневичене приветства заповедта на МНС за арест на Путин и Львова-Белова, но подчерта, че това трябва да бъде само "началото" на наказателното преследване, тъй като трябва да бъде създаден "специален трибунал за престъпленията по време на агресията срещу Украйна".

От своя страна германският политик от лявоцентристката партия "Зелените" Сергей Лагодински подчерта, че "насилственото осиновяване и депортиране е престъпление", и заяви, че то може да "представлява геноцид срещу украинския народ" съгласно Конвенцията за геноцида.

"Безчовечността, престъпността не могат да се превърнат в норма", твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще е тоя, дето ще го задържи? Ама много много ми е интересно... То тука диванни командоси много, ама то да пишеш глупости не е като да задържиш наистина путин.
182
1
 
1
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Мдааа...а ако руснаците бяха оставили тези деца на произвола на съдбата в Окраината, пак щяха да са виновни според ЕП? Казано по тиквенски - хем боли, хем сърби.
181
1
 
5
 
! Отговори
джо преди 1 година
Дълго време бомбардировки в донецка и луганска области, много жертви сред цивилното население възрастни и деца, даже бременни с неродените,но" големите демократи" са слепи и глухи. За тяхното бездействие по поетите задължения относно Минските договорености също трябва да се изкаже съдът, но ще имат ли смелос,т щом шефовете не им разрешават..... Иначе , всичко си е чист фарс. Абсолютен слугинаж и нищо общо с защита или права за каквото и да е....
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За топките ли ще го държим Путин? Няма как да задържиш глава на ядрена държава по разпореждане на съюз на дъгичките.
179
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат ама не може. Ползва се с дипломатически имунитет. Ако го задържи някоя страна, това е обявяване на война. А дори в Украйна, която де-факто е във война няма обявена война. Та ако някой го направи, това ще е обявяване на война. Никой няма да го арестува.
178
9
 
6
 
! Отговори
Стас преди 1 година
Ако дойде тук, Радев ще го посрещне с питка и червен килим. Жалък народ сме си и това е.
177
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"EП припомня на държавите членки: Длъжни сте да задържите Путин"_ НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ В СЪЮЗА, ЧЕ СМЕ ДЛЪЖНИ НА НЯКОЙ КАМОЛИ ДА ДИКТУВАТ КАТО КОМУНИСТИ. ЧАО НА ЕС заради ЕП!!!
176
12
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
.........принудителна депортация и осиновяване на украински деца......... Ами така е, какво друго може да направи монголската Златна орда? Кръвта вода не става.
175
8
 
18
 
! Отговори
ЕП може само да му преди 1 година
направи една Бибитка на Путин.
174
16
 
13
 
! Отговори
todor преди 1 година
Войната вече свършва и Путин ИЗЧЕЗВА за Китай,кадето му се осигори убежище ,а Руския народ ,,ДА ГО СВЕТИЯ ДУХА ''!!!
173
14
 
15
 
! Отговори
Някакъв тъп преди 1 година
русофил отдолу се е разбеснял от дрога или алкохол и е писал пак за "ресурси" и всякаква друга руска cмpaд..
172
16
 
25
 
! Отговори
Путлер е рептил преди 1 година
с поне двама двойника... Няма как да бъде арестуван щом не излиза от бункера.
171
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не е длъжен. Тези се помислиха за хегемони в света! Путин ще ги преземи много жестоко!
170
1
 
10
 
! Отговори
Чифутоглу преди 1 година
За ЕП цитираме Анадолската! Машаалах!
169
24
 
12
 
! Отговори
Путин е най-великият преди 1 година
терорист, убиец на жени, крадец на чужди деца
168
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците през последното столетие, страдат много от вътрешни предатели, спящи клетки и внедрили се шпиони, да ги разчистят, какво чакат? Също и от доверието, добронамереността и наивността си страдат, колко пъти да ви лъжат бе руснаци, докато се научите да си пазите родината? Спрете да им вярвате на тези хиени! Удриииии и убивай, всеки русофоб, насаждащ омраза и лъжлива пропаганда, докато се научат да ви уважават!
167
44
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви серрра в устата подли нацисти, руснаци и украинци са един и същ народ и във вените им тече една и съща кръв, осиновяват деца, чийто родители режима на Зеленски убиваше и изтезаваше, вие кои сте, че да държите тон и размахвате пръст на руснаците, вие сте убийци, извършващи геноцид над славяните? И въобще какъв уйййй го дирите в славяно-руска Украйна да се намесвате там?
166
41
 
37
 
! Отговори
Последния път преди 1 година
Когато Запада ( Германия) се полакоми за руските нефтени залежи, метали и пшеница беше 1941 -операция Барбароса! Тогава пак едни прадеди на Урсулата щяха са превземат Сталинград заедно с италианци, румънци, унгарци..Русия щеше сама дасе разпадне! Филма свърши със съветското знаме върху Райхстага..
165
15
 
16
 
! Отговори
Гашо преди 1 година
СМешковци :)
164
5
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Полезво е да разберем всички:..В момента Змията умира!...А знаем,че тя хапе най-лошо,когато това й се случва !..Аз съм възмутен от ФАКТА,че Тя /"Змията"/,се гаври най-безцеремонно с Божиите Чеда-Обикновените Хора..