Киев се вижда в ЕС след две години

Денис Шмигал пристигна в Рим за конференция за възстановяването на Украйна
26 апр 2023 14:52, Йоана Цонева
95
Киев се вижда в ЕС след две години
Снимка: БГНЕС

Украйна се надява да е "напълно готова" за членство в Европейския съюз след две години. Това заяви украинският премиер Денис Шмигал за италианския икономически вестник Il Sole - 24 Ore.

"Имаме амбициозен план да бъдем напълно готови за членство в ЕС след две години", се посочва в съобщението.

Шмигал пристигна в Рим за конференция за възстановяването на Украйна, организирана от италианското правителство. На събитието ще присъстват представители на властите и бизнеса от двете страни. Очаква се да се включат над 600 компании.

"Сигурни сме, че заедно с нашите съюзници ще реализираме спешна програма за възстановяване, която ще бъде от полза не само за Украйна, но и за Италия и цяла Европа", заяви Шмигал.

"Украйна работи с партньори по еквивалент на плана "Маршал". Италия е третата по големина икономика в Европейския съюз. Италианските компании може да играят ключова роля в плана за възстановяване. Ние вече каним италиански компании за сътрудничество, тъй като планът за възстановяване започва тази година", допълни той.

Още по темата
Конференцията беше официално открита от италианския вицепремиер и външен министър Антонио Таяни тази сутрин. Президентът на Украйна Володимир Зеленски също ще присъства чрез видеовръзка. Очаква се италианският премиер Джорджа Мелони и украинският ѝ колега да говорят на заключителната сесия на конференцията.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат "десетилетия", преди Украйна да се присъедини към ЕС. Дори европейските лидери, които подкрепиха предоставянето на Украйна на статут на страна кандидат на срещата си на върха през юни миналата година, признават, че перспективата за реално присъединяване на страната е отдалечена на доста години. В крайна сметка страни кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от много години - от 1999 г. в случая на Анкара.

Близките съюзници на Украйна в ЕС, като Полша и балтийските страни, силно подкрепят стремежа на Киев за членство, разглеждайки го като демокрация, която се съпротивлява срещу агресора. Много от старите членки на ЕС обаче са по-предпазливи, тъй като Украйна - световна селскостопанска суперсила - може да намали собствените им правомощия и предимства. Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона души - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, а някои твърдят, че Киев би довел до прекомерно източване на бюджета на ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
... ги кльопне преди 1 година
Мммм дааа... , с Лвов и Ровно може и да влязат, особено когато съседката-хиена ги кльоне.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не? Copoc ги подкрепя. Агентът му Тимерманс (втори в ЕК) също. Важното е България да излезе от ЕС колкото може по-скоро.
79
0
 
5
 
! Отговори
Апалачи преди 1 година
Украйна в ЕС...??? Ха... Брендо пак ще стане европейски гражданин..:-)))))
78
2
 
2
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Ес гледа в другата посока и погледите на Киев и Ес не се срещат
77
3
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Те и московчани се виждат в ЕС след две години. Да му мислят берлинчани.
76
2
 
6
 
! Отговори
Киев се вижда в ЕС.. преди 1 година
Дилърите на Киев са добри!
75
2
 
9
 
! Отговори
Аййде бе преди 1 година
Киев се вижда в ЕС след две години? А ЕС ще го има ли?
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е аз не го виждам с тоя манталитет и след 10 години в ЕС.
73
4
 
3
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 година
Тоя съюз го знаем пич. СССР. Окончателно фалира 1986. Който иска да ходи там. Бях там, живях там, не ща повече да ги чувам.
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2г Ручляците ще умират от глад. Русия ще продава земя за леб.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТКОГА РЕЖИМИ КОИТО СА ДЕНОНСИРАЛИ ЕВРОПЕЙСКАТА ХАРТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ПО ОТНОШЕНИЕ НА СПРАВЕДЛИВ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС ЩЕ ВЛЯЗАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, АКО ТОВА СТАНЕ НАПРАВО НЯМА ТАКОВА ДЪНО.
70
18
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 година
След 2г от Русия няма да има и помен.
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия пък щяла да влиза в Китай
68
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахахахахах......а аз до две години ше съм милеардер
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мокри сънища.
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киев може ама за Украйна се съмнявам,
65
1
 
15
 
! Отговори
Наслука ! преди 1 година
След две години от Украйна няма да има и помен, защото ще бъде поделена от Русия,Полша и Румъния !
64
1
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
1001 нощ!
63
2
 
20
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Не чета тъпотии минавам направо към коментарите.След две години ни киев ни украйна ще има така,че няма кой да влезне в ЕС.
62
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 65 То в Европата стана по-лошо от това да замръзне... Резервуарите са пълни с ГАЗ със себестойност 2000$ и повече. Времето е изключително топло като се очаква сушата от миналата година да се повтори в по-екстремален вариант. Дори Франция си спря атомните централи толкова топло беше. Понеже газът е скъп няма в ЕС производство на торове заедно със сушата и максимално правене на мръсно Белорус и Москва да не продават торове се очертава липса на храни произвеждани от РФ рекордно...