Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ

Това била най-голямата причинена екологична катастрофа в Европа от десетилетия
6 юни 2023 22:30, Йоана Цонева
138
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
15 месеца Кремълските Терористи обстрелват граждански обекти в Украйна. Преди 6 месеца руските сапьори минираха Каховската ВЕЦ. СТРАХУВАТ СЕ ОТ УКРАИНСКОТО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ И ЗАТОВА ВЗРИВИХА СТЕНАТА. СЛЕД 2 СЕДМИЦИ ЩЕ ИЗСЪХНЕ И ЩЕ ЗАПОЧНЕ КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ.
46
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди 6 месеца руски сапьори минираха Каховската ВЕЦ. През последните 2 седмици евакуираха документи и техника от отбранителните си позиции на левия бряг на Днепър. Рано сътринта на 6 юни 2023, войници от 1ви батальон на 205та мотострелкова бригада от Будьоновск, Ставрополски край, по заповед от Главното си командване, съгласувано с Кремъл, дистанционно взривиха стената и ПОТОПИХА СОБСТВЕНИТЕ СИ ОТБРАНИТЕЛНИ ПОЗИЦИИ. СЛАВА БОГУ, ЧЕ НЕ КОМАНДВАТ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ...
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Толкова са Zле руснаците, че сами се заляха и си спряха водата за да забавят офанзивата. Военно престъпление е това в огромен мащаб.
44
6
 
11
 
! Отговори
КаскетЯ преди 10 месеца
Верно бе, Расия никога няма да напада Украйна, не води война а само военна операция! Верваме ви таваришчи!
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 56 Никакво лъжливо овчарче няма. Този взрив е направен от украинците. За руснаците не е от полза да се заливат сами с вода, нито да спират водоснабдяването на Крим. Версията на украинците че така руснаците щели да спрат смешната им контраофанзива са повече от трагикомични. С вода ще я спрат да, все едно нямат ракети и други оръжия. А и както се вижда украинците са подготвени за наводнението и не ги засяга, дори сами казват че са го изчислили.
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Получи ли се приказката за лъжливото овчарче? Получи се. Дори и Руснаците да са го взривили, след всичките лъжи на Украйна вече никой не им вярва. Цял ден по BBC говорят как двете страни се обвиняват една друга, но не взимат страната на Украйна, което не е било никога до сега. Просто почнаха да излизат доста лъжи на яве и рейтинга на големите медии рязко падна последните месеци.
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинците са го взривили и не им е за първи път подобно действие.
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има ши още някой да вярва на Зеленско-Американската мафия?
39
12
 
7
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
Русия отрече, Кремъл отхвърли обвиненията ... скучни окупатори. Всеки може да се досети сам кой има полза от такива действия.
38
9
 
20
 
! Отговори
САЩ - сатанисти преди 10 месеца
По същото време Днепропетровският ВЕЦ е започнал да изхвърля голямо количество вода. Който има поне 2 мозъчни клетки, ще разбере. Останалите ще продължат да развяват украински знаменца и ще се радват на новото американско правителство в колонията
37
10
 
24
 
! Отговори
Стига манипулации преди 10 месеца
Пределно ясно е, че взривът е извършен от украинците. Това нечистоплътни твари
36
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да знаете, че следващия път, когато Зеленски се нассссере в гащите, ще са виновни руснаците, Путин, врачката от Горно нанадолнище, но не и той!
35
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слабакът Русия може да разчита единствено на терор. Мисля че дойде моментът Русия да бъде обявена за държава спонсор на тероризма.
34
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аргументите на украинците са железни стената е минирана не може да е взривена чрез обстрел, а руснаците я контролират .
33
3
 
20
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Ако Украинската армия е предвидила такова развитие и то не и пречи, а за Руската страна нарушава водоснабдяването на Крим, кому е притрябвало да взриви този участък?
32
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Едва ли са руснаците, ама карай.
31
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американският радиоводещ Гарланд Никсън осмива западните медии.Според мейнстрийма, Русия:1. Атакува собствените си тръбопроводи2. Взриви Кримския мост3. Нападна собствената си атомна електроцентрала4. Нападна Кримския мост5. Взриви собствения си язовир6. Атакува Кремъл с дронове
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 15-каГледах видеата, огромен е този "бент" , огромен, с много голям мащаб и заля огромни площи!
29
4
 
16
 
! Отговори
Ала Бала преди 10 месеца
Като няма да забави настъплението, защо им е на руснаците да го взривяват ? Още в началото Зеленски лъже, че не било възможно да се взриви отвън - в статия на НЙТ от 29.12.2022 се говори за украински тестов обстрел с HIMARS на стената, докато е била под украински контрол, с цел да се предизвика евентуално наводнение.https://washingtonpost/world/2022/12/29/ukraine-offensive-kharkiv-kherson-donetsk/
28
2
 
8
 
! Отговори
до 15-ка преди 10 месеца
какъв язовир бе това е забентеане на Днепър и изкуствено повдигане на нивото за да е плавателен, а самия бент е вец ама сериозен не като нашите по Искъро