Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ

Това била най-голямата причинена екологична катастрофа в Европа от десетилетия
6 юни 2023 22:30, Йоана Цонева
138
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
До Бай Дрън много си *** брато, чети даже рибарчето пише по време на инцидентът, че руснаците се отеглят от Днепър. Руснаците са в отбрана и никаква атака няма да правят, даже ахмаците не успяха да вземат Маринка и извднъж репортажите за славната им победа изчезнаха.
66
5
 
13
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Всичко сочи, че Украйна има интерес от взривяването. Поне една полза да ми кажат за Русия, освен това, че видите ли, Русия щяла да спре за 4-5 д и настъплението. Моля? Залети са руски позиции, не украински. Прекъсната е връзка с Крим, не с Киев. Не пичове, Украйна предотврати контранастъпление на Русия в тоя регион, не обратното
65
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами най-вероятно са украинците. Отчаяни действия. Навремето така Хитлер е наводнил метрото, та да отнесе със себе си колкото се може повече хора. А иначе тази ВЕЦ са я строили руснаците, та нищо чудно това да е част от плана да бъде сринато всичко руско.
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докладът съдържа информация за броя на бойците и методите на нападение. Оказва се, че европейските разследващи са имали всички основания да подозират Украйна още от момента на терористичната атака. Сега САЩ се "изсухлят" от ситуацията със "Северен поток", като обвиняват и Европа, и Украйна.
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САЩ са получили информация за подробен украински план за атака на Северен поток - Washington Post. ЦРУ научи миналия юни (чрез европейска шпионска агенция), че екип от шест души от украинските сили за специални операции (ССО) възнамерява да взриви газопровод между Русия и Германия. Три месеца преди атаката администрацията на Байдън е уведомена за намеренията на украинската страна да взриви Северен поток. Съобщава се, че малка група военни водолази са докладвали директно на главнокомандващия ВСУ Залужни. ЦРУ сподели доклада с Германия и други европейски страни миналия юни.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съобщава се за най-малко 6 танка на ВСУ в посока Купянск. Рубежите се отбраняват от моторизирани части на 6-та армия на РФ. Съобщава се, че част от укронацистите вече са унищожени. ВСУ отново щурмуват Новодонецкое. Александър Ходаковски съобщава, че украинските бойци са променили тактиката: "атакуване с леко бронирани машини с висока скорост и бързо се връщат на изходни позиции". Руската артилерия работи по тези атакуващи леко бронирани части. ВСУ търпят загуби, но все пак част от тях достигат селото.
61
7
 
21
 
! Отговори
Исторически парк преди 10 месеца
2000 руснаци издавени цялата руска отбрана под водата крим без вода, аеца без охлаждане украйна отвори всички шлюзове на днепропетровския вец да се излее още повече вода.. САЩ - това е руско престъпление!!! 🤣🤣😅😅😁😁😂😂🤬🤬🤬
60
20
 
8
 
! Отговори
Мдааа преди 10 месеца
Естествено, че русия ще обвинява. Тя прави това от нахлуването си в чужда земя и започването на кървавата война. Трудно е да признае, че народа й се надига против кремълското робство!!!
59
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
крадеца вика дръжте крадеца убииствата на укрите още не се признавт като падат в плен се признават да останат живи
58
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шварценегер: Русия лъже толкова много, ако по чудо са казали истината никой не им вярва.
57
5
 
26
 
! Отговори
Ами почерк преди 10 месеца
Ей тъй укрите отричаха и за моста и за тръбите на СП... абе бандеровска работа!!! Интересното е, че засегнати наводнени са само руски територии... е и защо да го правят руснаците!!!
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До sd 73 Хаха абе пухльо не сме в Украйна и тук заплахите не работят.
55
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Естествено стената е избомбена от Зеленистите, за да кажат чи съветският язовир с водата си е воювал срещу РФ. 80 малки селища са под вода благодарение на киевския режим. Най наивно тръбите, стената и украинските атомни централи са оставени без далеко бойна и местна безмилостна охрана. Ами ако руското разузнаване излови и директно започне живи да закопава поръчителя Волотъпир организатора укр разузнаване и изпълнителите- рускоукраински фашетии, ко ша праиме без отровеното укроидно зърно?
54
18
 
9
 
! Отговори
sd преди 10 месеца
много скоро обаче в Европа ще има закони за про-руската пропаганда. и наказания.
53
23
 
3
 
! Отговори
sd преди 10 месеца
аз бих изгорил живи българските русоиди, честно ви казвам, и половин милион да са не бих се колебал.
52
5
 
14
 
! Отговори
Ееех ех бе Украино преди 10 месеца
Вас хатте ес юкерина гемахт? 1)нападна Донецк и Луганск и изби собствени граждани, 2) изгори живи > 40 жители на Одеса, 3) ппровали милните преговори, 4) взриви севелния поток, 5) разруши моста за Крим, 6) разруши язовирната стена, 7)уби няколко свои политици, журналисти и стотици деца, 8) изпрйати на явна смърт над 200 000 свои мъже наричаъйки ги пушечно месо. 9) Елена си купи трищуцерен вибратор. Волтметъра торба бело
51
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички в Европа са настръхнали, Зеленски и обкръжението му, са ненормални, ненормални са, казвам ви, току-що гледах доста видеа за агресията и дивашките им намерения, даже ме е страх да прекопирам това и го пусна, Зеленски и Киевската хунта, трябва да се махат от властта и се осъдят, крайно опасни са за цяла Европа, повярвайте !
50
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вие сте престъпници и знаете , че сте престъпници, че се убиват славяни, роднините им и рушите домовете им, Русия е длъжна да победи и Украйна да се върне в състава на родината си Русия, за да пази руските граждани и самите си братя украинци и повече украинците не бъдат използвани като роби и пушечно месо, че и Европа да пази, защото Русия е Европа, а на Зеленски родината му не е в Европа и не му пука !
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Рашки, върви ли СВО-то?
48
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На руснаците не им пука за руснаците в Крим.