Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ

Това била най-голямата причинена екологична катастрофа в Европа от десетилетия
6 юни 2023 22:30, Йоана Цонева
138
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
11
 
! Отговори
Мдааа преди 10 месеца
Кривой рог родното място на зеленчука остава без вода лятото
26
9
 
2
 
! Отговори
15-ка преди 10 месеца
Украйна отдавня спря водоподаването на Крим от този язовир. Так что , не пиз.ди, бля!
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До АнонименАми защото в "Русская весна" не се занимават с политика, а само с данни за случващи се събития, има достъчно много и видеа , включително и за взривения от укрите язовир , за да гледаш нагледно какво се случва, без дори да четеш!
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И от какъв зор да влизам в Русская весна, тяхната версия е една, на Украйна друга, по каква причина да вярвам на руската версия
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега да не се чудят украинците, когато руснаците предприемат масирана атака и завземат тази река! На Зеленски не му дреме, той не убива неговия си народ, а убива украинците, използвайки ги за пушечно месо!
22
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само че рашките нямат полза да се самоудавят на низкия бряг на който са им силите докато урките са в изгодна позиция да си върнат достъпа дио устието на Днепър
21
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В случая май че,Зеленото наркоманче,е действало без знанието на САЩ???!-:) Тарикат!!!
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Влезте в "Русская весна", там има много статии за взривения язовир, украинците са го взривили, за да принудят руснаците да отстъпят на сухото, но са заляли 80 населени места, хора и животни, цяла къща плуваше, отделно водата носеше някакви мини, които са били сложени доста преди това от украинците и с прииждането на водата са се затъркаляли, опасно е!
19
3
 
26
 
! Отговори
ОБИЧАЙНИ ЗАПОДОЗРЕНИ преди 10 месеца
Логично. Рисия нали си взриви тръбите на Северен поток. Сега си гръмна и стената на язовира, който контролираше и който захранва Крим с вода, който охлажда АЕЦ Запорожие и чиито води наводниха основно по-ниския източен бряг на Херсон, контролиран от Русия и отнесе изградената им първа отбранителна линия. А това, че Украйна редовно обстрелва стената на язовота с артилерия не се брои. И че скоро ще се образува почти сух коридор за ВСУ да преминат на мястото на язовира и да атакуват източния бряг.
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
100 % са украинците. Това е отбранителна стратегия за да не могат руснаците да пробият през Херсон . Защото ако пробият там край с Украйна. По същата идея е у нас язовир Ивайловград. Бум стената и Одрин замина, заедно с армията ако настъпва откъм комшиите. Това е стара съветска концепция за отбрана .
17
1
 
22
 
! Отговори
Ss преди 10 месеца
Руснаците гръмнаха язовира да може техните хора в Крим да са жадни ...
16
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стане ли гаф с АЕЦ в Украйна, НАТО влиза с пълна мощ ! Тъпите руски ватенки пияни се усетиха какъв гаф сътвориха, защото вместо да удавят селяните на Украйна , ще оставят една АЕЦ без охлаждане за което са нахокани и от техните си висши власти. Умен народ а с прости управници и страхливци са рашъните
15
4
 
4
 
! Отговори
1234 преди 10 месеца
ей сега е момента да се правят основи за чуждестранни инвестиции - всичко се пише на гз на руснаците.денс вец, утре пристанища и мини. ще има работа за още 100 години.
14
5
 
32
 
! Отговори
Само да вметна преди 10 месеца
Хайде сега,ако Хамериканциъе са хора на " честта". Да ни " светнат" де! Кой е прав и кой лъже! То те,нали са големи " шпиони" и имат факти и данни,чрез Сателит и снимки,да кажат,от къде точно е излетяла ракетата към централата? Ама нещо си " траят" мисля?? Ясно! Ако бяха Руснаците,да бяха показали вече " данните си"! Интересно защо само когато им отърва,се " показват" " Всичко знаещите"?-:)))
13
7
 
27
 
! Отговори
100% преди 10 месеца
До Анонимен ..В природата на укрофашистите е да рушат. Нищо не са построили, само рушат и пълнят джобове.
12
3
 
8
 
! Отговори
Е? преди 10 месеца
Точно в момента няма никаква актуална информация какво се случва,но до 1-2 дена ще се разбере...
11
5
 
32
 
! Отговори
ДДТ преди 10 месеца
Руснаците водоснабдяват Крим с вода от Каховското водохранилище и се опитват да го разрушат?! Всеки с повече от 15 грама мозък може да се досети кой го е направил и кой му го е поръчал. Айде молим, не ядем доматите с колците!
10
9
 
24
 
! Отговори
До вервайте преди 10 месеца
Щом укрите отричат е сто процента какви са ги вършили. Ако в следващите дни има масирани атаки по Киев, никой да не се чуди защо са. На всяко действие обратно противодействие.
9
7
 
20
 
! Отговори
До Тео преди 10 месеца
Муа ха ха ха ха. Да бе...руснаците са се борили, за да завземат територии, за да си ги унищожават. Там където е станало това, правителството е руско бре "мозук".
8
7
 
6
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Не е ясно кой е, но се случи точно когато украинците успяха да направят предмостие на левия бряг и натрупаха войски по островите. Сега всичко е евакуирано. Активните бойни действия се отлагат за поне две седмици.