Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ

Това била най-голямата причинена екологична катастрофа в Европа от десетилетия
6 юни 2023 22:30, Йоана Цонева
138
Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на Каховската ВЕЦ
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на срещата на върха на Букурещката девятка (която обединява страните от НАТО от Централна и Източна Европа), обвини Русия във взривяването на Каховската ВЕЦ, цитира думите му Руската служба на "Би Би Си".

"За съжаление вече повече от година Русия контролира както язовира, така и цялата Каховска ВЕЦ. Физически е невъзможно да бъде взривен по някакъв начин отвън - чрез обстрел. Тя беше минирана. Миниран е от руските нашественици и е взривен от тях. Русия взриви бомба за масово екологично унищожение. Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия."

Кремъл нарече взривяването на Каховската ВЕЦ резултат от планиран саботаж и отхвърли обвиненията, че руските военни са замесени в инцидента.

В същото време представители на окупационните власти казаха по-рано, че разрушаването на язовира е свързано с редовните обстрели на централата. Представители на Русия досега не са повдигали обвинения в саботаж.

"Можем категорично да ги отхвърлим (обвиненията). Ние официално заявяваме, че тук ясно говорим за умишлен саботаж от украинска страна, който е планиран и извършен по заповед от Киев, от киевския режим", е заявил прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Военното командване на Украйна предварително било предвидило възможните действия на руската армия за унищожаването на Каховската ВЕЦ и е направило съответните изчисления, като от там заявават, че това няма да попречи на украинската контраофанзива. Това съобщи командващият на обединените сили на Украйна генерал-лейтенант Сергей Найев, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до ВЕЦ Каховка, военното командване предварително е предвидило действията на противника, включително действия за взривяване на ВЕЦ Каховка. Има съответните изчисления, които са известни на военното командване относно щетите, които могат да бъдат причинени от разлива на вода. Съответното командване в този район предприема мерки съвместно с ръководителите на държавните органи на място, преди всичко по отношение на безопасността на цивилното население.Що се отнася до предотвратяването на нашите настъпателни действия, военното командване напълно се съобрази с коварните вражески действия и не би трябвало да попречи на настъплението ни в онези направления, където може да има разлив на вода", каза Найев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
8
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Между другото се спомена се за Хаймърс, а за друга подобна система. Хаймърсите са солети и за нищо не стават, освен да нацелят някой Москвич.
86
5
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Това, че руснаците са минирали стената не означава, че те са я взривили. И там е проблема. Те вероятно никога нямаше да я взривят, защото и никога укрите нямаше да минат Днепър. После щеше да последва разминиране и по живо по здраво. Да, ама не.
85
12
 
4
 
! Отговори
Митко преди 10 месеца
Такава язовирна стена с Хаймарси не се унищожава. А с бая взрив на точното място. А в Херсон и децата знаят, че руснаците са минирали стената отдавна.
84
5
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Нали сте наясно, защо се взриви Чернобил? Опитвали са се да правят две в едно- хем да произвеждат енергия, хем плутоний за ядрени бомби. Не случайно Русия първо завзе Чернобил, за да предотврати възможността Украйна да се сдобие с материал за ядрено оръжие.
83
4
 
12
 
! Отговори
? преди 10 месеца
Укрите АЕЦа си взривиха 86та,какво остава за един язовир?
82
15
 
7
 
! Отговори
Митко преди 10 месеца
Като чета коментарите, гледам, че бая българи са по русофили от самите руснаци. Все едно са се надрусали и са в някаква виртуална реалност.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Сержант Малоумие е да бистриш световната политика без нищо да зависи от теб
80
11
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Хайде, цъкайте минуси, че работното време започна. Митрофанова е тъжна от вчера, зарадвайте я. Да защитаваш Русия за войната която запали е равно на малоумие.
79
13
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 10 месеца
Рашките кат настъпваха тръбяха, че за да спре настъплението им, урните ще взривят същата язовирна стена. Сега урните настъпват, каква е логиката да си спират настъплението. Рашките са взривили съоръжението с цел да имат време за подготовка на отбраната. Кофти, лъжливо племе.
78
7
 
11
 
! Отговори
този път преди 10 месеца
една лъжа и сто пъти да е повторите няма да се превърне в истина, само тъпАнарите си мислят, че руснаците ще си стрелят по стената. типично нанглосаксонско мислене.
77
0
 
2
 
! Отговори
до 92 преди 10 месеца
явно, хал хабер нямаш от нещата, поне спри да дрънкаш простотии..
76
4
 
10
 
! Отговори
До Долният преди 10 месеца
Кажи една причина Русия да взриви язовира ? И какво печели Украйна от този терористичен акт ? Ползите за Украйна са очебийни !
75
3
 
8
 
! Отговори
то е ясно кой стой преди 10 месеца
зад взривяването на стената колкото и да пищите, че са руснаците, но по ми е любопитно какъв ще е отговорът на Русия. Очаквам дъжд от ракети по инфраструктурата на фашистите, въпрос на дни е зарята.
74
5
 
12
 
! Отговори
да преди 10 месеца
руснаци да взривят захранване на руския крим....все едно да отрежеш клон на който седиш!.....айде, нема ба-лами!
73
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До Укро феновете Путин със сигурност иска да взриви киевското водохранилище ама не може. Затова взривява нещо което му е в ръцете и може да го взриви Каховската ВЕЦ.
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Марин Ако укрите имаха атомна бомба Путин щеше да им лъска бастуна както го лъска на чичо Сам вместо да води империалистическа война.
71
4
 
12
 
! Отговори
До Укро феновете преди 10 месеца
Ако Русия искаше да взриви някой язовир, не беше ли по ефективно да взриви Киевското водохранилище ? Киев щеше да бъде пометен и никакви щети за Русия ! Защо Русия ще взриви язовира който водоснабдява Крим и АЕЦ Запорожие ? Да не говорим че се наводни по ниския ляв бряг на Днепър който е руски и руските отбранителни позиции бяха наводнени ! Но те Укро Вермахта това могат. Да убиват цивилни граждани в беззащитни селца със старци в Русия....А Бахмут вече е Артьомовск. Факт !
70
1
 
9
 
! Отговори
Марин преди 10 месеца
Урките, ако имаха атомна бомба щяха вече да я хвърлят върху тях самите, за да изглеждат по-големи жертви.
69
9
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 10 месеца
Единствения виновник е Путин. Ако не беше запалил война ВЕЦа и Северните потоци щеше да ги има и всичко останало щеше да бъде мирно и тихо.Но шило в торба не стои.Величие му се приискало.
68
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За взривяване на стената на каховската ВЕЦ са нужни тонове взрив поставени на точните места, а руснака твърди че стената била разрушена от Химарс, които пренасят по 90кг взрив. Химарс правеха едва по 50см дупки по Антоновския мост в Херсон, които бяха запълнани своевременно и моста продължаваше да работи. Сталин взриви днепропетровската ВЕЦ през 1941 и уби 100 хил украинци уж да спре германците. Днес Путин повторя "подвига" на Сталин.