Ердоган обяви докога Швеция няма да влезе в НАТО

Нямало да има промяна в отношението на Анкара
14 юни 2023 21:37, Йоана Цонева
68
Ердоган обяви докога Швеция няма да влезе в НАТО
Снимка: БГНЕС

Швеция не трябва да очаква промяна в отношението на Анкара относно кандидатурата ѝ за членство в НАТО на срещата на върха на отбранителния алианс следващия месец във Вилнюс, освен ако не предотврати антитурските протести в Стокхолм, каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Турция не може да подходи положително към кандидатурата на Швеция за НАТО, докато "терористите" протестират в Стокхолм и позицията на Турция ще бъде изяснена още веднъж на разговори с шведски официални лица в Анкара в сряда, каза Ердоган пред репортери по време на полет на връщане от Азербайджан във вторник.

Припомняме, че в Швеция за първи път прокуратурата повдигна обвинения за опит за набиране на средства за забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Това стана първият път, когато някой бива обвинен в Швеция в опит да предостави финанси на ПКК, определена като терористична групировка от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Още по темата
Обвинението е възможно след влизането в сила на ново антитерористично законодателство в Швеция, което забранява организирането на срещи или предоставянето на логистична или финансова помощ или дори храна на забранени групировки.

Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Докато Финландия се присъедини към военния алианс през април, кандидатурата на Швеция беше задържана от Турция въпреки сделката, сключена в Мадрид миналата година, докато не отговори на турските опасенията за сигурността. Унгария също се противопоставя на членството й в НАТО, и като причина посочва критиките на шведското правителство за върховенството на закона в Унгария. Швеция сега се надява да се присъедини към НАТО до срещата на върха на пакта в Литва следващия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
За едно преятелче е преди 10 месеца
Путин що не иде да освободи кюрдите?
42
0
 
4
 
! Отговори
Ндаааа…. преди 10 месеца
На шести юни / Националния ден на Швеция/,гледах в небето над Стокхолм парада на изтребителите им и се питах: -Защо Унгария, Чехия, Бразилия, Тайланд се въоръжиха с тях, а ние- не!В коментарите по долу видях един добър отговор!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато ходих в турция за първи път през 2007г. лирата беше лев и 10 стотинки, сега е 7,6 стотинки. И не е имало момент в последните 16 години в който да е била нагоре. Колко да са си оправили къщичката? Дори и Путин е по-добре от него - рублата е спаднала само два пъти за тоя период.
40
2
 
8
 
! Отговори
до №42 преди 10 месеца
Нали, когато нещо не изнася на жълтопаветната либерастка клика, е време някой да си замине, я от инфаркт, я от атентат, я майданче... Страхотни борци за свобода сте. Абсолютни пребоядисани и неориентирани фашисти.
39
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Диктатор или не той си гледа интересите на държавата. Шведите заслужават да си сърбат това, което са си надробили. Педофили и обратни 80 % от населението.
38
10
 
11
 
! Отговори
Погледнато трезво преди 10 месеца
Въпросът е: какво е по-полезно за една организация като НАТО? Приемането на един силен нов член, една икономически силна и с развита икономика и с военен потенциал, или егото на Ердоган.Оставям отговора на мислещите!
37
15
 
11
 
! Отговори
WTF ? преди 10 месеца
Време е този фес да "получи инфаркт".
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато Швеция не проведе едно истински качествено европейско първенство по секс с двойки, то тя няма място в евроатлантическата цивилизация.
35
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 46 . "Почти диктатор" . Човекът го избраха на балотаж с 52 процента. Може ли да посочиш друг диктатор избиран с такава спорна подкрепа. Ама понеже тезата, че е диктатор издиша, сега ще е почти. А да не говорим, че американските любимци, щяха да го свалят с преврат, те ли щяха да са демократичните управници. Ако на турците им беше важен ЕС щяха да си изберат Кълъчдароглу. Но май ще си оправят своята къщичка пък за ЕС да си му мислим ние.
34
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Турция може да забрави за влизане в ЕС. И забележете - "освен ако не предотврати антитурските протести в Стокхолм". Че откъде накъде? Всеки може да протестира за каквото си поиска. Ердоган обвинява хората, че не го харесват. Ми тяхна си работа какво или кого харесват. Престани да се държиш като диктатор и протестите може да спрат.
33
6
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 10 месеца
Не бъркай моля те "турските интереси" - т.е. тези на Станата Турция, Турското общество и Турския Народ, с Интересите на Почти-диктатор, смазваш опозицията и пазещ властта си на всяка цена - заедно със 100-на най-верни съратници и ползватели на всички блага, които може да създаде страната).
32
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е държавник! Защитава турските интереси навсякъде по света и за всичко...за разлика от бг продажните политици, които по цял ден се крият зад имунитетите си са да крадат необезпокоявано!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Швеция за първи път прокуратурата повдигна обвинения за опит за набиране на средства за забранената Кюрдска работническа партия, а в Северна Сирия, Пиндостан необезпокояван изгражда военна база при подкрепата на ПКК.
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тесногръд и архаичен човек. Ехооо! Налинговорим за обшество без граници, без биктини сражения. Песента на Елтн Джон Имаджан забравихте линя?
29
11
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ердоган играе игричките на САЩ. Едва ли го интересуват протестите, но САЩ са заинтересовани Швеция да не е в НАТО. Причината е, че ще има голям конкурент на скапаните им Ф16. Това е истината.
28
7
 
1
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
До кУранЪ е порно - май скоро си на гости на анадолски с особени потребности..
27
0
 
2
 
! Отговори
Кос преди 10 месеца
До Анонимен 36 САЩ и Англия не са кандидат-натовци, нали ?
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
32 - В САЩ и Англия гонправят най-редовно.
25
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шведите трябва краката да целуват на тоя от снимката. Не знаят от какво се отървават, като не са част от агресора НАТО
24
4
 
13
 
! Отговори
Кос преди 10 месеца
До ББ като б0нак. Ако в някоя държава късат библията ще искаш ли да си в съюз с нея, бе чомбер ?