Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?

Отношенията между страните са в нисква точка и необходимо повишаване на доверието
6 апр 2023 22:37, Йоана Цонева
155
Защо Унгария спира Швеция да бъде допусната в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Отношенията между Швеция и Унгария са в ниска точка. Това заяви Гергели Гуляс, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, съобщава "Ройтерс".

Той призова Стокхолм да предприеме стъпки за повишаване на доверието, след като иска да получи подкрепата на Унгария за членство в НАТО.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Кандидатурата на Швеция обаче беше задържана от Турция и Унгария, като последната мотивира отказа си с недоволство от шведските критики към резултатите на Орбан по отношение на демокрацията и върховенството на закона.

Във вторник Финландия официално се присъедини към НАТО, което предизвика заплахи от страна на Москва за "контрамерки".

Приветствайки влизането на Хелзинки, президентът на САЩ Джо Байдън призова Турция и Унгария да приключат своите процеси на ратификация, за да може Швеция също да се присъедини към Алианса "без забавяне".

Още по темата
Шефът на кабинета на Орбан обаче повтори опасенията на управляващата партия относно кандидатурата на Швеция за НАТО, които по негови думи се споделят и от правителството на Орбан.

Тези притеснения бяха засилени от скорошното присъединяването на Швеция и Финландия към съдебно дело, заведено срещу Унгария от Европейската комисия, отбеляза той.

"Настоящите отношения между Швеция и Унгария, също и поради тази намеса от страна на Комисията, са в ниска точка и са необходими стъпки за повишаване на доверието", категоричен бе Гуляс.

В такава ситуация единството на НАТО е от първостепенно значение и не е полезно да внасяме двустранни дебати в Алианса, подчерта той.

Унгарският парламент спря процеса на ратификация от миналия юли, а Орбан изрази опасения относно членството на двете скандинавски страни в НАТО за първи път през февруари.

Наред с други критики Орбан обвини и двете страни в разпространение на "откровени лъжи" за здравето на демокрацията в Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
3
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Защото унгарците са жалки русофили и не стават за нищо. Трябва да бъдат изритани незабавно от ЕС.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Швеция е пълно с мюсли от всякакэв род а Унгария е като нас с роми
103
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Путин има възможност да предложи на Китай огромна военна база до границите със скандинавието, въоръжена с атомно и химическо оръжие, и свободна да прави с тези Демокрации каквото реши Китайската Народна Демокрация.
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Унгария се прави интересна , но само Орбан . Обществото не се интересува от него . Същото е и с Вучич
101
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото Швеция подкрепя ислямския тероризъм Факт.
100
12
 
8
 
! Отговори
= преди 1 година
Унгария си търси белята и ще я намери. Или си с ЕС и НАТО, или си с путин.Времето е такова, че които опитва да седи на два стола ще си удари жестоко за.дника.Много дребна държавица е Унгария за да спъва големите, пък и загуби подкрепата на Чехия, Словакия и особенно на Полша.
99
3
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
До Анонимен 134. Живял ли си вШвеция, че да пишеш такива измишльотини? Защото аз, да. Живял съм и мога да споря с теб за бита на този народ.
98
14
 
9
 
! Отговори
\/ преди 1 година
Унгария е добре да бъде изхвърлена от ЕС и НАТО!
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТУКА ЕДИН МИ НИЕТ1ЧИЯ ЗА КОПЕЙКИ ЗАЩИТАВА ДЪРАВА, КОЯТО ИСТОРИЧЕСКИ НИ Е ВРАГ! ОБОСНОВКА: ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА, ЗА СИМЕОН, КРУМ И МАДЖАРИТЕ И ПР. ТЕ СА И ГЛАВЕН ФАКТОР ДА СЕ ОТСЛАБИМ И ПОПАДНЕМ ПОД ТУРСКО.
96
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото са руски пудели, за тва!
95
2
 
4
 
! Отговори
Амет преди 1 година
До Анонимен 133Няма такъв бизнес - от тия грипени никой не е купил никога.
94
4
 
20
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
Такива моменти са много удобни за държавите с гръбнак да си ползват моментната сила за да си поискат нещо насреща и да го получат. България можеше също да се заиграе с такова вето и да поиска насреща натиск срещу македония или нидерландия да признае за шенген но вместо това както винаги сме в поза партер и не възползваме редките такива ситуации когато наистина имаме власт.
93
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Швеция е бивша регионална северна сила и подобно на Холандия претендира несъразмерно и дори смешно за днешното й състояние влияние. Даже като гледат как батковците критикуват унгарци и турци за правата на човека, гейоовете и прочие репертоар за омачкване и те се включват нахално. Но точно с турци и унгарци не са познали.... отделно Швеция се превръща в нещо трудно за определяне- с огромна улична престъпност, с експерименти върху психиката на децата в джендерски план- изобщо пълна бъркотия!
92
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злите езици говорят,че шведите тихомълком са помолили Орбан и Ердоган да ги спрат за НАТО,щото инак американците ще им прецакат бизнеса с Грипените,както го направиха у нас.
91
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Орбан е патриот на страната си. Други държави се държат като овце.
90
8
 
17
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Защитават си националните интереси. ТОЧКА. Така се прави, това е политиката - искаш ми съгласието за нещо - и ти ще направиш нещо за мен. Иначе си в ролята на някоя к----ва дето дава на всеки. Добър, лош, Орбан е държавник. А нашите от последните 20-30 г. са печалбари. НИЩО ПОВЕЧЕ !
89
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евала на Орбан!
88
11
 
5
 
! Отговори
Морен сокол преди 1 година
Я ние булгарите да не се месим в големите работи.
87
9
 
19
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
В лошата унгария БМВ имат завод за автомобили, в които се правят дори електрически такива. В добрата, послушна, козируваща и сервилна бългейрия им шием седалките и правим жичките. Предателите никой не ги обича, и всеки ги подритва!
86
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До АаА-не обиждай . работи върху възпитанието си.