Как Франция ще се справя с тълпите от туристи?

Мисията няма да е лесна
20 юни 2023 09:03, Нели Христова
12
Как Франция ще се справя с тълпите от туристи?
Снимка: Pixabay

Изправена пред нарастващия брой посетители на исторически забележителности и природни богатства, Франция иска да ограничи тълпите от туристи, които я заливат всяка година, въпреки че служителите признават, че това няма да е лесно.

Министърът на туризма Оливия Грегоар представи в неделя план за регулиране на потока от посетители в най-популярните обекти и изложи стратегия срещу "свръхтуризма", съобщи „Франс 24“.

Тя заяви, че Франция, която е най-голямата туристическа дестинация в света, трябва да се справя по-добре с наплива в пиковия сезон, който застрашава "околната среда, качеството на живот на местните жители и преживяванията на посетителите".

Въпросът е спешен за основните дестинации по света, тъй като международните пътувания се увеличават след затварянето заради Covid-19. Много от най-почитаните френски обекти, като абатството Мон-Сен-Мишел в Нормандия, казват, че са претоварени от броя на посетителите.

На прочутия плаж Етрета в Ламанша, който преживява туристически подем, благодарение на сюжета на хитовия детективски сериал на Netflix "Лупин", в разгара на сезона 1200-те жители виждат до 10 000 туристи на ден.

"Този огромен наплив завършва с утъпкване и ерозия на скалите и застрашава плажните скали", казва Шай Малет, съпредседател на асоциацията на жителите на Етретат "Утре".

Тя се оплаква и от липсата на местни икономически ползи, тъй като посетителите остават само няколко часа, може би си купуват сладолед, но не винаги посещават ресторанти или хотели.

Съобщението на правителството идва в момент, когато Париж, който се бори с недостиг на жилища, отчасти защото собствениците на жилища предпочитат краткосрочните наеми пред туристите, заяви миналата седмица, че очаква 37 млн. туристи през тази година, което е малко по-малко от предпандемичното ниво от 38,5 млн. през 2019 г.

Вече се поставят ограничения, като през пиковите летни месеци официалните лица ограничават броя на еднодневните посещения на прекрасния бретански остров Брехат до 4700 души.

А националният парк "Каланки" край Марсилия заяви, че през следващите пет години ще запази безплатната резервационна система за посещение на прочутите заливи Сугитон, която беше въведена за първи път по време на пандемията от Covid-19.

До мястото, до което се стига с едночасов преход, сега се допускат само 400 души на ден през юли и август, докато преди това броят им е достигал до 2500.

"Няма чудодейно решение за всеки регион, но след като знаете кой по кое време идва, можете да прилагате местни маркетингови стратегии - като например да не рекламирате по време на високия сезон, или ценови стратегии, които насърчават хората наблизо да идват извън сезона", казва Симон Тиро от консултантската група Eurogroup Consulting.

Липса на данни

Засега правителството ще създаде група за наблюдение на индустрията, която да определи най-застрашените обекти и да разработи стратегии за насърчаване на посещенията извън сезона.

"Франция е основната туристическа дестинация в света, но имаме сериозен недостиг на данни", заяви министър Грегоар пред вестник "Фигаро".

"От правителството зависи, работейки ръка за ръка с регионалните служители и туристическите обекти, да приложи мерки за информиране на туристите и местните жители и да помогне за управлението на тълпите", каза тя.

Една от основните цели ще бъде да се привлекат "влиятелни личности" в социалните медии, които да разпространяват информация за рисковете от свръхтуризма, например като насърчават хората да търсят обекти извън утъпканите пътеки или да предприемат пътувания извън летните месеци.

Възможно е обаче да се наложат и по-високи данъци върху нощувките или такси за достъп, за да се помогне на общностите да се справят с разходите по посрещането на тълпи от посетители.

"Трябва да защитим уязвимите райони - за 25 години сме загубили 30 % от биоразнообразието си", казва Дидие Арино, ръководител на консултативната група Protourisme.

"Нуждаем се от съгласувана стратегия за развитие на туризма, така че този приток да се разпредели по дестинации и сезони", казва той пред АФП.

Правителството признава, че 80 % от годишната туристическа дейност е съсредоточена само в 20 % от територията на страната - оттук и стремежът да се насърчат посетителите да открият по-малко познати части на Франция.

"Има реални усилия, които могат да бъдат положени на национално ниво, за да се насърчат хората да открият други региони", освен Френската ривиера или югозападното крайбрежие и Биариц, каза Дидие Шене, ръководител на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите GHR.

"В наши дни наблюдаваме повече круизи по каналите на Бургундия или Дордон, винен туризъм в Лоара или повече посетители в зоологическата градина в Бовал, съчетани с посещения на замъците в долината на Лоара", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 9 месеца
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Vive la Republique! Vive la France!
10
4
 
5
 
! Отговори
Напишете как преди 10 месеца
Франция се справя с миганите,африканците и азиатците...
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕС е добре, няма криза, вчера един приятел се върна от ЕС и разправя заведенията пълни, хотелите пълни, няма криза.
8
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
LMAO кви туристи в тая клоака е ??? Отдаавна туристите се наспчиха към Азия, Европа с всичкире инжинери и ракетни специалисри не е толко добра дедтинация вече....на ***- пларената *** мокрите мечти да види Париж така и не са се осъществили явно.....
7
5
 
6
 
! Отговори
На преди 10 месеца
Франция й трябва нова революция, за да изгони насадилите се хемороиди във властта!
6
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той само на това разчита, всъщност.
5
3
 
7
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 10 месеца
Макрон да се моли да няма футболен мач между Франция и Мароко.
4
1
 
9
 
! Отговори
Поредната тъпотия преди 10 месеца
Това е нещо като да заколим 200000 крави за да намалим замърсяването
3
4
 
13
 
! Отговори
Политкоректен преди 10 месеца
Горкичките. Напълниха се с диваци, пък сега туристите им пречат. Споко, като се самозапалят спонтанно и останалите катедрали и дворци, вече няма да идват туристи да гледат обгорелите останки и няма да имате проблем.
2
3
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Нашето правителство да направи бюджетни самолетни линии(20$) от Франция към нашето Черноморие,така де ,европейци сме,трябва да помагаме на французите ,нали !?)
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Просто - обявете война на Швейцария и затворете чейндж бюрата.