Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие

Настоя Русия да бъде призната за терористична държава
23 юни 2023 16:00, Йоана Цонева
91
Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Минирането и другите форми на милитаризиране на АЕЦ Запорожие от Русия представляват непосредствена заплаха от ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно застрашителната ситуация в Запорожката АЕЦ, разпространено от посолството на им у нас.

Според информацията на украински разузнавателни служби Русия обмисля сценарий за извършване на терористичен акт във временно окупираната "Запорожка" АЕЦ. Подобен атентат би имал глобални последици.

"С окупирането на ЗАЕЦ Русия грубо нарушава международното право и нормите и стандартите за ядрена безопасност, включително седемте основни принципа на МААЕ относно сигурността.

Очакваме ясна оценка от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси относно престъпните действия на Москва.

Още по темата
Нивото на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен световният режим на ядрена сигурност днес в резултат на войната на руската федерация срещу Украйна, е изключително високо и изисква консолидиране и укрепване на международните усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Като терористична държава Русия е нарушила всички ключови принципи на международното право за ядрена сигурност и повечето от собствените си договорни задължения, но все още не е изправена пред справедливи последици за своите престъпления.

Призоваваме международната общност, по-специално Групата на седемте и ЕС, да предприемат спешни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в "Запорожката" АЕЦ, както и да въведат засилени ограничителни мерки срещу руската ядрена индустрия и военно-промишления комплекс на руската федерация.

Настояваме за необходимостта да се признае Русия за терористична държава и да се гарантира неизбежността на политическите, икономическите и правните последици за всички престъпления и незаконни действия, извършени от нея", призоваха от МВнР на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
стига празни приказки сядаите на масата за преговори и мир една година сеизбиват млади хора и то в 21 век след 78 години мир в европа всички сте за междсъд намерете видеото с порошенко 2014 г какви ги говори
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искат да кажат, че те го замислят. Ама като не те са строили АЕЦ-а и не са запознати с чертежите, вероятно ще се получи нещо като подобие на терористичен акт. Русия построи цяла Украйна, още ли не сте вденали? Или мислите, че вие сте строителите. И махнете *** с които сте затрупали къщата на Булгаков, че лично ще дойда да ви нашамаря хубавичко.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак хохалски измишльотини... достатъчно е човек да се замисли кой има полза от такова нещо точно в момента, когато осрраина губи на фронта, обяви пълнамащабна мобилизация и загуби един куп западни оръжия. Да не збаравяме, че оссраинците с радост използват обеднен уран в земите, които все още имат за свои и искат да "освободят".
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеленски мръсен.. я евреин се чуди какъв, атентат да направи но скоро ще му резнат кратуната
4
1
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 10 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца!!!!
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ммммне, тъкмо Окраина замисля тер.акт на тая централа, утре даже ще имат тренировка как да се действа при авария там
2
1
 
23
 
! Отговори
Идиоти от Днес БГ преди 10 месеца
Дразните всички ни с тъпоумнитте лъжи на това жалккко бандеровско лайннно !!! Ние не сме тъпппи като американците и тези плиткоумни лъжи нараняват мозъците ни ! АЕЦ-а е под контрола на Русия - от къв зор им е да я взривяват ..... тезси иддиотщини стил Буча си ги запазате за американската публика
1
1
 
25
 
! Отговори
158 преди 10 месеца
Повече ме притесняват украинските терористи..