Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие

Настоя Русия да бъде призната за терористична държава
23 юни 2023 16:00, Йоана Цонева
91
Украйна: Москва замисля терористичен акт в АЕЦ Запорожие
Снимка: БГНЕС

Минирането и другите форми на милитаризиране на АЕЦ Запорожие от Русия представляват непосредствена заплаха от ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това се казва в изявление на Министерството на външните работи на Украйна относно застрашителната ситуация в Запорожката АЕЦ, разпространено от посолството на им у нас.

Според информацията на украински разузнавателни служби Русия обмисля сценарий за извършване на терористичен акт във временно окупираната "Запорожка" АЕЦ. Подобен атентат би имал глобални последици.

"С окупирането на ЗАЕЦ Русия грубо нарушава международното право и нормите и стандартите за ядрена безопасност, включително седемте основни принципа на МААЕ относно сигурността.

Очакваме ясна оценка от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси относно престъпните действия на Москва.

Още по темата
Нивото на предизвикателствата и заплахите, пред които е изправен световният режим на ядрена сигурност днес в резултат на войната на руската федерация срещу Украйна, е изключително високо и изисква консолидиране и укрепване на международните усилия за предотвратяване на ядрена катастрофа.

Като терористична държава Русия е нарушила всички ключови принципи на международното право за ядрена сигурност и повечето от собствените си договорни задължения, но все още не е изправена пред справедливи последици за своите престъпления.

Призоваваме международната общност, по-специално Групата на седемте и ЕС, да предприемат спешни мерки за предотвратяване на ядрена катастрофа в "Запорожката" АЕЦ, както и да въведат засилени ограничителни мерки срещу руската ядрена индустрия и военно-промишления комплекс на руската федерация.

Настояваме за необходимостта да се признае Русия за терористична държава и да се гарантира неизбежността на политическите, икономическите и правните последици за всички престъпления и незаконни действия, извършени от нея", призоваха от МВнР на Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДА БЕ ОТ МЕСЕЦИ ЗНАЕМ ЧЕ УКРАЙНА ЗАМИСЛЯ ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ В АЕЦ ЗАПОРОЖИЕ! Нали не спряха да го обстрелвмат тия терористи умопобъркани!
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия воюва сама срещу себе си! Защо ООН не осъди с нищо непровокираната агресия на Русия срещу себе си?! Трябва Запада да даде оръжие на Русия да се защити от самата себе си ;))
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На укър вяра да нямаш.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вече има доказателства за Украински групи които разфасоват Украински деца за органи. И въпреки това Съдът в Хага се произнесе че Путин трябвало да бъде арестуван и съден, защото Русия прибирала деца от Украина в сиропиталища в Русия, без да се допита до родителите им. А е ясно защо не се допитва. В повечето случаи родителите са изчезнали или убити. Може би е по-добре Руснаците да ги оставят тези деца на Менгелетатата в Украйна? Това ли искат да кажат Хага и ООН?
24
0
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 10 месеца
Първо Руска армия не е имало там. Това са милициите на Донецк и Луганск които бяха въоръжавани в голяма степен от Русия. И да, вярваме ви, позициите на военните са били в центровете на градовете, междублоковите пространства училищата болниците и детските градини.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна е изпратила за обработка партида облъчено гориво от Ровненската АЕЦ.Два контейнера с ядрено гориво бяха докарани в хранилището в Чернобил, като властите в Киев не уведомиха МААЕ за действията си.В СВР действията на украинската страна бяха разчетени като намерение да продължи създаването на *** ядрена бомба.
22
9
 
1
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
До стига бе - И Херсон беше обявен за "вечна росия" ама си го обстрелват редовно с артилерия руснаците. Какво излиза - руснаците бомбандират руснаци.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Явно атентата срещу язовирната стена отшумя по-бързо отколкото укрите се надяваха и ще се пробват да предизвикат ядрена авария.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия комици бе...как въри контрата ?
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веднага да се наложат санкции на Русия заради това че сама обстрелва Кремъл че сега има наглостта и да взривява собствения си АЕЦ и то на своя територия!! Как може такава безотговорност. Ето, според Западните разбирачи, Русия сама си взриви моста, сама си обстрелва населението. Сама си взриви Язовира и сама си взриви тръбата в Балтийско море. Даже и Руските пленници сами се застрелват в главите и в капачките на колената. Много интересна ситуация се получава.
18
1
 
14
 
! Отговори
Ехаа преди 10 месеца
Явно нищо и никой не е в състояние да спре Зе и отрепките около него, да докарат и ядрена катастрофа. Вовата да му обявява война и да го приключва.
17
16
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Пригожин призна - украинската армия не е бомбандирала Донбас 8 години, а само позиции на руската армия. Отече най-голямата опорка на путангутаните.
16
10
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 10 месеца
Ако България не беше в НАТО сега и тук рашистанците щяха да правят подобни злини:):):)Да ама йок:):):)
15
1
 
11
 
! Отговори
стига бе преди 10 месеца
Да се чете- укрофашистите имат *** бомба и смятат да я използват, защото контрата не върви. Москва предупреждава за това от много време. Русия няма полза да прави каквото и да е в АЕЦ-а защото тя е руска.
14
2
 
11
 
! Отговори
мак преди 10 месеца
Кой ще дръзне да атакува аец при положение, че самият той, т.е. собствената му държава може да пострада, нали радиация не признава граници. Всички помним Чернобил, нали. зеления вече се чуди, какво да измисли, за да плаши цял свят.
13
12
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Руските бот ферми са на 200% натовареност. Десетки рубли се заработват всеки ден.
12
1
 
15
 
! Отговори
Зеленски преди 10 месеца
Руснаците сами си гръмнаха газопровода, сами си наводниха войските и сами ще се взривят в централата.....
11
2
 
13
 
! Отговори
РУСОФИЛА преди 10 месеца
Браво!Ха-ха-хааааа.....не спряха с фантазиите от Бандерия...........
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каза държавата, която от месеци обстрелва централата и й спря тока в опит да предизвика авария.
9
1
 
11
 
! Отговори
Пак ли руснаците преди 10 месеца
ще се нападат сами?