Ердоган готов да пусне Швеция в НАТО в замяна на път към еврочленство

Турция чака пред вратата на Европейския съюз повече от 50 години
Обновена: 10 юли 2023 19:36 | 10 юли 2023 16:36, Йоана Цонева
5
Ердоган готов да пусне Швеция в НАТО в замяна на път към еврочленство
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция може да одобри членството на Швеция в НАТО, при условие че европейските нации "отворят пътя" за кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз. Това заяви Ердоган в Анкара преди срещата на върха на НАТО в Литвa, предава "Асошиейтед Прес"

Ердоган подчерта, че Турция чака пред вратата на Европейския съюз повече от 50 години, докато почти всички страни членки на НАТО вече са членове на ЕС. Той призова европейските страни да отворят пътя за членство на Турция в ЕС, обещавайки в замяна да помогне за присъединяването на Швеция, както е направил и за Финландия.

Турция е кандидат за присъединяване към Европейския съюз, но кандидатурата й е блокирана поради демократични проблеми в страната и спорове с Кипър, член на ЕС.

Външният министър на Швеция, Тобиас Билстрьом, изрази оптимизъм, че Турция ще се откаже от възраженията си срещу членството на Швеция в НАТО, като посочи, че въпросът не е дали, а кога. Шведският премиер и президентът на Турция се очаква да се срещнат преди двудневната среща на върха на НАТО.

Турция спря присъединяването на Швеция към НАТО поради нуждата от по-голяма борба срещу кюрдските екстремисти и други групи, които Анкара смята за заплахи за националната си сигурност. Протестите срещу Турция и исляма в Стокхолм създадоха съмнения, че споразумение може да бъде постигнато преди срещата на върха на Aлианса.

Още по темата
Външният министър, изрази очакване, че Турция най-накрая ще сигнализира, че ще позволи на Швеция да се присъедини към НАТО, въпреки че не може да уточни дали това ще стане на срещата на върха. Той подчерта, че Швеция е изпълнила своята част от споразумението, което подписа с Турция и Финландия на миналогодишната среща на върха на НАТО в Мадрид.

Билстрьом каза, че очаква Унгария, която също не е ратифицирала присъединяването на Швеция, да го направи преди Турция.

В изявление датският премиер Мете Фредериксен каза, че "финландското, а скоро и шведското членство в алианса е историческо събитие за НАТО, скандинавския регион и сигурността на Дания. И няма съмнение, че те ще укрепят сигурността на всички съюзници.

Преди това необвързаните Швеция и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Финландия се присъедини през април тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Швеция ще влезе в НАТО официално до 3 месеца. Турция ще продължи да чака за Европа още 50 години. Путиняни ще продължи да издухва супата
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
преди годни Франция му каза че няма да стане, той се врътна и се нацупи. Понеже знае. че няма да стане за ЕС, прсото казва, че няма да стане и за скандинавието.
1
0
 
3
 
! Отговори
Наско преди 10 месеца
Абе,тези нашите мишоци-всички без изключение,къде гледат?Защо не се учат от истинските политици!Толко ли е трудно да застанеш с мнение,с т****ци и да отстояваш най-доброто за своя народ!Като не знаеш как-гледай,учи се от най-добрите и прави като тях!Браво на Тайпи ,супер политик!