Възможно ли е Украйна да влезе в НАТО "на части"?

В момента се обсъждат възможните варианти
9 юли 2023 21:30, Нели Христова
113
Възможно ли е Украйна да влезе в НАТО "на части"?
Снимка: БГНЕС

Бившият генeрален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен не изключи приемането на Украйна в НАТО "на части". Той изрази своята гледна точка в интервю, публикувано в неделя с редакционната асоциация Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) в навечерието на срещата на върха на алианса, която ще се проведе във Вилнюс на 11-12 юли.

"Разбира се, всичко това е сложно, и в крайна сметка всичко зависи от решенията на Украйна, но във всеки случай не е невъзможно", каза Расмусен, отговаряйки на въпрос дали смята за възможно само части от Украйна биха могли да бъдат включени в НАТО като Западна Украйна. "И това може да има стабилизиращ ефект върху цяла Европа. Спомнете си влизането на Западна Германия в НАТО през 1955 г.", припомни Расмусен. В същото време той призна, че "има много разлики, но са възможни и паралели". "Например, може да се договори, че задълженията за помощ съгласно член 5 от Договора за НАТО ще бъдат изпълнени само в случай на атака срещу тези части от украинска територия, където правителството в Киев в момента упражнява фактическа юрисдикция", обясни Расмусен.

Той подчерта, че в момента се обсъждат възможните варианти за влизане на Украйна в НАТО. "Това включва, първо, че показваме на Украйна бързия път към членство, както в случая с Швеция и Финландия. Второ, това означава, че в бъдеще ще обсъждаме всякакви подробни въпроси на доверие в Съвета на НАТО "Украйна, което в идеалния случай ще осигури тясна политическа координация между Киев и западния алианс денонощно", каза бившият генерален секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Ами даааааа... преди 9 месеца
...И НАТО ше влезе в Украйна на части....къв е проблема...?
87
1
 
1
 
! Отговори
ВСИЧКО МОЖЕ: преди 9 месеца
Ердоган и ЗЕЛЕНСКИ се договриха вече и руснаците да напуснат Украйна "на части"...хаха...
86
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 9 месеца
Украйна може да влезе единствено в състава на Руската федерация.НАТО,когато става въпрос за Русия е с два бели гълъба в ръце.В момента текът пазарлъци до къде могат да стигнат Ушанките.По всичко изглежда,че Немците ще строят стената наново или ще ги превърнат в пустиня.Капчица надежда за Европа е по някакъв начин Украинците да победят,естествено това няма как да стане.Бавно и методично ще бъдат избити до крак.Така де да воюваш с Русия не е да хеърляш бомби,като в Сърбия.Ще падат и в Ню йорк .
85
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НАТО има ли в историята си поне един случай да се е намесила в защита на своя страна-членка? Няма и да има!Когато две членки - Турция и Гърция - имаха конфликт, НАТО им каза: "Щом искате, бийте се, и нека по-силният(Турция) да победи"!
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така де, казал им е че НАТО окупирани територии не приема! Щото ако го направи, ще се задължи да обяви война на Русия. Като става въпрос за Русяи, НАТО става доста миролюбива организация.
83
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мечокът каквото му трябва ще си го вземе. То е ясно, както върви утилизацията. Каквото остане ще се дели с останалите.
82
0
 
4
 
! Отговори
Самюел преди 9 месеца
ФРГ беше отделна държава, когато влезе в НАТО. Расмусен работи за каузата на Путин - разделяне на Украйна по "разломната линия" на източна (рускоезична, православна) и западна (про-полска, католико-униатска). С надеждата тогава войната най-сетне да свърши.
81
0
 
6
 
! Отговори
Дойче ПропагандеН : преди 9 месеца
Йя, Йя, Йя! Teilweise, in sehr kleinen Teilen!
80
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ем те укропите и без тва са безумни донори на органи, нато както винаги ще изчовърка и вземе квото му трябва а другото ще дърпат кучетата и ядат белите червеи
79
0
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 9 месеца
Можело да влезе на части. А на кайма може ли да влезе цялата в НАТО? *** до *** от ООН през НАТО и ЕС.
78
6
 
0
 
! Отговори
Цончо преди 9 месеца
Искам украински твърд да ми влиза всеки ден
77
15
 
4
 
! Отговори
НАТО преди 9 месеца
Защо Украйна да не влезе в НАТО? Правят референдум, 100% от украинците са "ЗА" и влизане в НАТО е осигурантес. Джудженцата могат само да подпръцкнуват.
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Някои украинци със сигурност ще влязат на части.
75
0
 
8
 
! Отговори
Териториален преди 9 месеца
Като си свършат войната която почнаха тогава....
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На върба)нато се съобразява с Путин
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да,тъй като ще останат само части от нея.Зеленски погуби Украйна.Почернените майки няма да му простят,почернените дечица,които няма да видят бащите си-също ще го мразят,но не него,а спомена за него.Вероятно ще загине от приятелски огън.
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Части на тялото, да.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Жена му на кафе не го пуска той от НАТО щял да излиза!
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ние може ли да излезем от НАТО на части?
69
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единственият начин Украйна да влезе в НАТО е НАТО да обяви война на Русия и да я СПЕЧЕЛИ. Друг начин няма. Нито на цяло, нито на части.